Παρασκευή, 05 Ιανουαρίου 2024 07:53

Καλαμάτα: Ανάδειξη έργου Ερυθρού Σταυρού μέσω ανάρτησης του Παγκόσμιου Κέντρου Αναφοράς Πρώτων Βοηθειών

 

Το ανθρωπιστικό έργο του Περιφερειακού Τμήματος Καλαμάτας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού αναδεικνύει με ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα η IFRC-Global First Aid Reference Centre (Παγκόσμιο Κέντρο Αναφοράς Πρώτων Βοηθειών), με αφορμή την άφιξη 81 μεταναστών παραμονές των Χριστουγέννων στο λιμάνι της Καλαμάτας.

Εκεί, από την πρώτη στιγμή όπως πάντα, βρέθηκαν οι νοσηλεύτριες του Τομέα Υγείας και οι εθελόντριες του Τμήματος, προσφέροντάς τους υγειονομική φροντίδα και άλλη βοήθεια.

Η αδιάκοπη παρουσία, η ενδυνάμωση και στήριξη του Ερυθρού Σταυρού Καλαμάτας στους πρόσφυγες και μετανάστες είναι εξάλλου παραπάνω από άξια αναφοράς. Είναι το φιλότιμο, η αυταπάρνηση, η αγάπη, αλλά και η ουσιαστική δουλειά την οποία προσφέρουν οι ερυθροσταυρίτισσες, που χωρίς τη δική τους παρουσία θα ήταν αδύνατο να καλυφθούν οι ανάγκες.

Παρούσες σε όλες τις αφίξεις προσφύγων-μεταναστών, δίνουν τις πρώτες βοήθειες, αντιμετωπίζουν λιποθυμίες και άλλες υγειονομικές ανάγκες, αλλά κυρίως φροντίζουν να νιώσουν άνδρες, γυναίκες και παιδιά ότι βρίσκονται σε έναν ασφαλή χώρο.

Οι εθελόντριες και οι νοσηλεύτριες του Τομέα Υγείας του Περιφερειακού Τμήματος Καλαμάτας, εκτός από το να παραμένουν όλη την ημέρα στο πλευρό των προσφύγων-μεταναστών, τους παρέχουν φάρμακα και είδη προσωπικής υγιεινής, δίνοντας παράλληλα οδηγίες υγιεινής σε παιδιά και ενηλίκους, ενώ διανέμουν και το φαγητό. Ειδικά όταν υπάρχουν παιδιά ανάμεσα στους αφιχθέντες, οι ερυθροσταυρίτισσες παίζουν παιχνίδια μαζί τους και ζωγραφίζουν, γεμίζοντας δημιουργικά το χρόνο τους.

Επίσης, ο Ερυθρός Σταυρός φροντίζει ακόμη οι ενήλικοι να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους μέσω του δικτύου Restoring Family Links (RFL), του Τομέα Αναζητήσεων του Οργανισμού.

 

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ IFRC

“Πρώτες βοήθειες σε κάθε επίπεδο” τιτλοφορείται το μίνι αφιέρωμα του Παγκόσμιου Κέντρου Αναφοράς Πρώτων Βοηθειών στην δράση του Περιφερειακού Τμήματος Καλαμάτας του ΕΕΣ, στο οποίο (σε ελεύθερη μετάφραση) αναφέρει: “Στο λιμάνι της Καλαμάτας, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός προσφέρει Πρώτες Βοήθειες και γενικότερη ενίσχυση σε ανάγκες υγείας ευάλωτων συνανθρώπων μας. Η παροχή Πρώτων Βοηθειών, η υγειονομική περίθαλψη και η υποστήριξη της ψυχικής υγείας ανθρώπων που έχουν βιώσει δύσκολες καταστάσεις και κίνδυνο ζωής είναι απαραίτητη συνθήκη”.

Ν.Κ.