Σάββατο, 06 Ιανουαρίου 2024 08:27

Μαθήματα γραφής και ανάγνωσης Μπράιγ από την Πανελλήνια Ένωση Τυφλών

 

Επιμέλεια: Νικολέττα Κολυβάρη

“Το Braille είναι γνώση και η γνώση είναι δύναμη” σύμφωνα με τον Λουί Μπράιγ, εφευρέτη του συστήματος γραφής και ανάγνωσης των τυφλών, του γνωστού ως κώδικα Braille. Την Πέμπτη, 4 Ιανουαρίου, ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Γραφής Braille, ημέρα γέννησης του Γάλλου Λουί Μπράιγ (4 Ιανουαρίου 1809), που έχασε την όρασή του σε πολύ μικρή ηλικία και αποφάσισε να δημιουργήσει ένα ειδικό αλφάβητο για τυφλούς, αφού το ήδη υπάρχον σύστημα ανάγνωσης ήταν δύσχρηστο.

Η γραφή Braille, όπως επισημαίνει ο οργανισμός “Φάρος Τυφλών της Ελλάδος” με αφορμή την προχθεσινή μέρα, “είναι απολύτως απαραίτητη για τη γραφή και ανάγνωση, για τη δια βίου ενασχόληση με τη μάθηση, για την ελεύθερη έκφραση ιδεών και απόψεων, για την κοινωνική ενσωμάτωση των ατόμων με προβλήματα όρασης”. Με αφορμή λοιπόν την Παγκόσμια Ημέρα Γραφής Braille, ο “Φάρος Τυφλών” τονίζει ότι “πρέπει όλοι να σκεφτούμε πως έχουμε υποχρέωση κάθε αναγνώσιμη πηγή να είναι προσβάσιμη σε όλους. Πόσο μάλλον στα άτομα που καλούνται να αντιμετωπίσουν την αναπηρία της όρασης.

Η ημέρα αυτή ας γίνει η αφορμή να αναλογιστεί ο καθένας από εμάς (ιδιώτες, φορείς, οργανισμοί, υπηρεσίες, υπουργεία) τις ευθύνες μας αλλά και τον ρόλο που μπορούμε να διαδραματίσουμε για να φτιάξουμε έναν κόσμο ανθρώπινο, έναν κόσμο προσβάσιμο”.

 

ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών -Περιφερειακή Ένωση Νότιας Πελοποννήσου, είναι ο φορέας που παραδίδει εθελοντικά μαθήματα γραφής και ανάγνωσης Braille στα γραφεία της Περιφερειακής Ένωσης, στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Καλαμάτας. Η εκμάθηση διαρκεί 52 ώρες και μετά ο εκπαιδευόμενος δίνει εξετάσεις για την καλή γνώση της γραφής στο ΚΕΑΤ-Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, στην Αθήνα.

Η διδασκαλία του συστήματος Braille ξεκίνησε από το σύλλογο το 2015.

Επίσης, πάγια προσπάθεια της Περιφερειακής Ένωσης είναι η διάθεση καταλόγων στο σύστημα γραφής και ανάγνωσης των τυφλών από τα καταστήματα μαζικής εστίασης και αναψυχής, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των καταστημάτων δεν διαθέτουν καταλόγους στη γραφή Braille.

 

ΑΝΙΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Γενικότερα πάντως κάθε άλλο παρά ισότιμη είναι η πληροφόρηση όσων έχουν προβλήματα όρασης ειδικά σε ό,τι αφορά δημόσιους χώρους και υπηρεσίες, αφού, είτε από άγνοια είτε από ολιγωρία, δεν υπάρχουν πινακίδες στη γραφή Braille. Εξαίρεση αποτελεί ως υπηρεσία η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, και μάλιστα στο Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων Πύλου τυφλοί και άτομα με προβλήματα όρασης έχουν την ευκαιρία να αγγίξουν και να συγκρίνουν με την αφή κάποια από τα εκθέματα.

Άλλωστε, στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, πέρα από προαπαιτούμενο για τις αναστηλώσεις μνημείων με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, αποτελεί και προτεραιότητα της ίδιας της υπηρεσίας να τοποθετεί πινακίδες γραφής Braille. Και στη Μεσσηνία περισσότερα από 20 μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι όπως και τα Αρχαιολογικά Μουσεία Μεσσηνίας και Πύλου διαθέτουν πινακίδες στη γραφή.