Κυριακή, 22 Οκτωβρίου 2023 16:02

“Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα” στην Καλαμάτα - Τι έδειξαν τα "φιλικά αλκοτέστ"

 “Όλοι διασκεδάζουν ένας δεν πίνει... Ο οδηγός της παρέας”. Στη δράση του Σαββάτου στο Ιστορικό Κέντρο της Καλαμάτας για την “17η Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα” -με στόχο την ενεργοποίηση και ευαισθητοποίηση του κόσμου για “έναν κόσμο χωρίς τροχαία δυστυχήματα”-, συμμετείχαν φέτος 100 οδηγοί.

Από τους οποίους, στο τέλος τη βραδιάς, έκαναν φιλικά αλκοτέστ οι 96 (66 άνδρες και 30 γυναίκες) και από αυτούς οι 4 (όλοι άντρες) είχαν υπερβεί το νόμιμο όριο αλκοόλ. Καθόλου δεν είχαν πιει 33 άνδρες και 25 γυναίκες, από τους συνολικά 96 που δέχτηκαν να κάνουν το φιλικό αλκοτέστ. Κάτω από το όριο είχαν καταναλώσει αλκοόλ 29 άνδρες και 5 γυναίκες.  

Η δράση στην Καλαμάτα διοργανώθηκε από τις εθελόντριες - φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του τοπικού Περιφερειακού Τμήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας - ΙΟΑΣ “Πάνος Μυλωνάς” και τη συμβολή του Τμήματος Τροχαίας της πόλης και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.  

Η “Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα” διοργανώνεται κάθε χρόνο σε μεγάλες πόλεις στην Ελλάδα. Οι εθελοντές του ΙΟΑΣ βρίσκονται έξω από επιλεγμένα σημεία διασκέδασης προτρέποντας όσους προσέρχονται για διασκέδαση να ορίσουν τον “οδηγό της παρέας”, ο οποίος αφού συμφωνήσει θα φορέσει το ειδικό βραχιολάκι που τον δεσμεύει να μην καταναλώσει αλκοόλ το συγκεκριμένο βράδυ. 

Το αλκοόλ εξακολουθεί να αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες πρόκλησης θανατηφόρων τροχαίων και σοβαρών τραυματισμών, με τα περιστατικά να αυξάνονται σημαντικά μετά τη νυχτερινή διασκέδαση του Σαββατοκύριακου, ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες.

Τουλάχιστον 4.000 θάνατοι θα μπορούσαν να αποφευχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ετησίως εάν εξαλειφόταν η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC).

Ν.Κ.