Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2012 21:06

Cd του Δημοτικού Ωδείου με μουσικά παραμύθια

Δύο μουσικά παραμύθια περιλαμβάνει το cd του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, που παρουσιάστηκε χθες το μεσημέρι στην αίθουσα του Ωδείου. Τα παραμύθια "Μία ασυνήθιστη μέρα στο σχολείο" και "Πετρόσουπα" είναι σε μουσική Στάθη Γυφτάκη, με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων και την Παιδική Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας. Η αφήγηση και οι στίχοι είναι της Λίλλυς Τριαντάρη και η μουσική διεύθυνση του Ιβάν Μάτζαρη.
Το έργο "Μια ασυνήθιστη μέρα στο σχολείο" βασίζεται στο ομώνυμο παραμύθι του συγγραφέα Κόλιν Μακ Νάτον και του εικονογράφου Σατόσι Κιταμούρα, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Μεταίχμιο" (2004) σε μετάφραση Ειρήνης Χριστοπούλου. Πρόκειται για ένα παραμύθι που αναφέρεται στην ευεργετική επίδραση της μουσικής στην ψυχή και την φαντασία των παιδιών κάθε ηλικίας. Γράφτηκε το 2008 και παρουσιάστηκε στην Καλαμάτα, το Βισμπάντεν και τη Φραγκφούρτη, όπου απέσπασε πολύ θερμές κριτικές.
Η "Πετρόσουπα" βασίζεται σε ένα λαϊκό παραμύθι που εμφανίζεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης και της Ανατολής. Ο Στάθης Γυφτάκης βασίστηκε στη διασκευή του Τζον Τζ. Μουθ που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Αγκυρα" (2003) σε μετάφραση Μάνου Κοντολέων. Μιλά για τη δύναμη και τη σημασία της προσφοράς και πρωτοπαρουσιάστηκε στην Καλαμάτα τα Χριστούγεννα του 2010, με τη συμμετοχή της Τρίφωνης Παιδικής Χορωδίας του Δημοτικού Ωδείου.
Και τα δύο έργα είναι αφιερωμένα στα παιδιά της Ορχήστρας και στον μαέστρο της Ιβάν Μάτζαρη.
Πρόκειται για τον πρώτο δίσκο της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων και της Παιδικής Χορωδίας του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, τον οποίο οργάνωσε και στήριξε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των σπουδαστών - ενώ είναι και η πρώτη δισκογράφηση των συγκεκριμένων έργων. Το cd διατίθεται τόσο από το Σύλλογο Γονέων (Αλέξανδρος Μπουφέας τηλ. 27210 21532 και Ιωάννης Λάμπος τηλ. 27210 21870) όσο και από το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας (τηλ. 27210 21881, dimodkal@otenet.gr).