Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2023 08:43

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Γιώργος Πετρόπουλος στην «Ε»: Η μεγάλη σημασία του Open Mall Μεσσήνης

 

Συνέντευξη στον Γιάννη Σινάπη

“Το πανηγύρι είναι η νούμερο 1 εκδήλωση μέσα στην πόλη, που φέρνει πάρα πολύ κόσμο, επισκέπτες και είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσει και να στηρίζεται πολύ δυνατά”, τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μεσσήνης Γιώργος Πετρόπουλος σε συνέντευξή του στην “Ε”.

Υπογράμμισε τη σημασία του Οpen Μall στη βελτίωση της εικόνας της πόλης και στην αναβάθμιση της λειτουργίας και παρατήρησε ότι το πρόβλημα της παραβατικότητας δεν έχει εξαλειφθεί.

Ο Γ. Πετρόπουλος αναφέρθηκε στο μέλλον της Μεσσήνης σχετικά με τον οδικό άξονα Καλαμάτα - Ριζόμυλος και τα πολεοδομικά ζητήματα της Μπούκας, ενώ επεσήμανε ότι οι πολίτες πρέπει να αγκαλιάσουν την καθημερινότητα και στάθηκε στα παράπλευρα έργα ανάπλασης στην Εθνάρχου Μακαρίου και την Μπούκας.

 

Για το πανηγύρι της Μεσσήνης και τη σημασία του στην οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης παρατήρησε:

“Το πανηγύρι της Μεσσήνης είναι ένα ιστορικό γεγονός αιώνων που πραγματοποιείται στην πόλη, λόγω της καθόδου της εικόνας της Παναγίας της Βουλκανιώτισσας. Η κάθοδος της εικόνας είναι ένα πολιτιστικό και θρησκευτικό γεγονός που μας τιμάει ιδιαίτερα. Παραδοσιακά το πανηγύρι φέρνει ζωή στην πόλη, καθώς είναι από τα μεγαλύτερα πανηγύρια της Ελλάδας και φέρνει κόσμο από όλο το νομό, από την Αττική και όμορες περιοχές.

Ο κόσμος έρχεται για να προσκυνήσει την εικόνα και να κάνει τις αγορές του. Στο κέντρο της πόλης που είναι ο εμπορικός ιστός των καταστημάτων, υπάρχει μια ευνοϊκή περίοδος αυτές τις 9 μέρες, καθώς δίνεται η δυνατότητα στον κόσμο που έρχεται στην πόλη μας να επισκεφθεί και την αγορά της και να γνωρίσει την πόλη.

Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσει και να στηρίζεται πολύ δυνατά το πανηγύρι της Μεσσήνης, καθώς είναι η νούμερο 1 εκδήλωση μέσα στην πόλη, που φέρνει πάρα πολύ κόσμο, επισκέπτες. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει και η πόλη να έχει τις κατάλληλες υποδομές και την κατάλληλη εικόνα, που να αφήνει θετικό πρόσημο στον επισκέπτη, ώστε οι επισκέπτες να αρχίσουν να έρχονται και τις άλλες περιόδους.

Η εξέλιξη πάντα είναι το καλύτερο, χωρίς να χάσουμε την παράδοση. Οπότε αν υπάρχουν προτάσεις να εξελίξουμε λίγο πιο τεχνολογικά το πανηγύρι για να προσελκύσουμε τη νέα γενιά με διάφορα ηλεκτρονικά μέσα, θετικοί είμαστε”.

 

Για τη δημιουργία του Οpen Μall και το τι θα αλλάξει στην εικόνα της Μεσσήνης και τη λειτουργία των καταστημάτων σημείωσε:

“Το Οpen Μall είναι ένα έργο που αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή και η προηγούμενη δημοτική αρχή και η παρούσα, αλλά κυρίως και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας με τον Εμπορικό Σύλλογο.

Θέλω να ευχαριστήσω για την άψογη συνεργασία που έχουμε και την παρούσα δημοτική αρχή που χειριστήκαμε από την έναρξη του έργου και το Επιμελητήριο που μας παρέχει όλα τα τεχνικά μέσα και την τεχνική επάρκεια που χρειαζόμαστε ως σύλλογος για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το δικό μας κομμάτι.

Το Οpen Μall έχει δύο σκέλη. Το ένα είναι τα τεχνικά δημοτικά έργα που γίνονται. Είναι στη φάση υλοποίησης και κοντεύουν να τελειώσουν. Και είναι και το κομμάτι που διαχειρίζεται το Επιμελητήριο με τον Εμπορικό Σύλλογο, που είναι κάποια έργα που θα αναδείξουν τα καταστήματα της περιοχής. Ενδεικτικά, είναι οι προσόψεις των καταστημάτων που θα βαφτούν στα 131 καταστήματα, οι γλάστρες με διάφορα άνθη που θα τοποθετηθούν στους εμπορικούς δρόμους της πόλης, κάποιες έξυπνες πινακίδες που θα μπορούμε να μεταδίδουμε μηνύματα στους επισκέπτες και 131 πινακίδες που θα μπουν σε κάθε κατάστημα, οι οποίες θα παραπέμπουν σε μια ψηφιακή πλατφόρμα, που θα γίνεται προβολή των επιχειρήσεων. Οταν αναλάβαμε η παρούσα διοίκηση την προηγούμενη τριετία τον Εμπορικό Σύλλογο, το o Οpen Μall δεν προέβλεπε ψηφιακή πλατφόρμα που θα παρουσιάζει καταστήματα εκτός πόλης. Αυτό το κάναμε εμείς, το ζητήσαμε από το Επιμελητήριο, το αγκάλιασε, το αγκάλιασε και ο δήμος και αυτή τη στιγμή είμαστε χαρούμενοι, γιατί τώρα, αυτό τον μήνα υπογράφεται και η σύμβαση με την εταιρεία που θα αναλάβει την ψηφιακή πλατφόρμα, που θεωρούμε ότι είναι και η ουσία του έργου

Γιατί μέσα από αυτή την πλατφόρμα θα παρουσιάζονται όλες οι επιχειρήσεις, οι 131 αρχικά που είναι μέσα στο έργο, αλλά μετά από κάποιο διάστημα όλες οι επιχειρήσεις της πόλης και θα παρουσιάζονται στο κοινό σε όλο το νομό και εκτός νομού. Και μάλιστα θα λειτουργεί και ανταποδοτικά προς τους πολίτες της πόλης. Θα δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες της πόλης που θα ψωνίζουν και στους επισκέπτες να παίρνουν πόντους που θα επιστρέφονται σε αυτούς και διάφορες έξτρα εκπτώσεις

Θα κάνουμε το καταναλωτικό κοινό να επισκέπτεται πολύ συχνά την πόλη και τα καταστήματά της.

Επιπλέον θα μας δώσει δυνατότητες για εθελοντικές δράσεις με άμεση επικοινωνία με τους πολίτες, που τώρα δεν τις έχουμε”.

 

Οσον αφορά την παραβατικότητα στην πόλη και το αν έχει βελτιωθεί η κατάσταση, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μεσσήνης επεσήμανε:

“Μετά τα τραγικά γεγονότα από την Πιπερίτσα ενισχύθηκε το Αστυνομικό Τμήμα Μεσσήνης και είχε έρθει και η ΟΠΚΕ στην περιοχή, οπότε βελτιώθηκαν τα πράγματα. Ομως, δεν έχει εξαλειφθεί το πρόβλημα. Υπάρχουν μικροπροβλήματα στην καθημερινότητα συνέχεια. Είναι υποστελεχωμένο το Τμήμα της Μεσσήνης από προσωπικό. Ενώ έχει το υλικό, έχει τα αυτοκίνητα, δεν έχει προσωπικό. Θέλει λίγο ακόμα περισσότερη βοήθεια από την Περιφέρεια και την Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας να στελεχώσει περισσότερο το ΑΤ Μεσσήνης, ώστε να μπορούν αυτά τα οχήματα να είναι στον δρόμο. Δεν μπορούμε να έχουμε το βράδυ μόνο ένα περιπολικό διαθέσιμο για όλο τον Δήμο Μεσσήνης. Δεν υπάρχει προσωπικό, οχήματα έχει. Πρέπει να γίνουν και άλλα βήματα για να νιώσει ο πολίτης πιο ασφαλής”.

 

Ο Γ. Πετρόπουλος απάντησε για το μέλλον της Μεσσήνης σχετικά με τον οδικό άξονα Καλαμάτα - Ριζόμυλος και τα πολεοδομικά ζητήματα της Μπούκας, ενώ επεσήμανε ότι οι πολίτες πρέπει να αγκαλιάσουν την καθημερινότητα:

“Το μέλλον της Μεσσήνης είναι και πέρα από τα μεγάλα έργα που έχουν δρομολογηθεί, όπως ο δρόμος Καλαμάτα -  Ριζόμυλος, η επέκταση προς την Μπούκα που είναι ένα μακροχρόνιο σχέδιο

ή η β’ κατοικία που προχωράει. Για να φθάσουμε σε φάση υλοποίησης, να φτιάχνονται σπίτια, να το δούμε στην πράξη, θα περάσουν 20 χρόνια, άσχετα αν ο σχεδιασμός πρέπει να γίνει τώρα. Επρεπε να έχει γίνει πριν 20 χρόνια Καλώς κακώς γίνεται τώρα και μπράβο που γίνεται.

Ομως, μέχρι να φθάσουμε εκεί σε 20 χρόνια από τώρα, πρέπει να δούμε τι κάνουμε τώρα, στις άμεσες προτεραιότητες. Η Μεσσήνη αν θέλουμε άμεσα να αναβαθμιστεί και να προοδεύσει και να έχει οικονομικό αντίκτυπο και στις επιχειρήσεις και στους πολίτες, θα πρέπει να την αγκαλιάσουμε στην καθημερινότητά μας οι ίδιοι οι πολίτες. Να στηρίξουμε τον τόπο μας και τους επαγγελματίες. Εμείς οι ίδιοι να βοηθάμε στις δράσεις μας είτε στη γειτονιά μας να προσέχουμε λίγο και να καλλωπίσουμε ένα σπίτι, το σπίτι μας το ίδιο ή το μαγαζί μας είτε έξω στην πόλη ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε. Εχουμε τα πάντα που μπορεί να παρέχει σαν πόλη. Η ποιότητα ζωής στη Μεσσήνη είναι πολύ καλύτερη από άλλες περιοχές. Εχει όλα που μπορεί να βρει μια οικογένεια.

Πρέπει να αναδείξουμε την πόλη μας και να την αγαπάμε παραπάνω”.

 

Τέλος, στάθηκε στην ανάγκη να γίνουν τα παράπλευρα έργα ανάπλασης σε σημαντικές οδούς της πόλης.

“Το Καλαμάτα - Ριζόμυλος είναι ένα έργο που θα συμβάλει ουσιαστικά, εφόσον γίνουν και τα παράπλευρα έργα. Γιατί εφόσον αποσυμφορηθεί η Εθνάρχου Μακαρίου από τα οχήματα που θέλουν να φεύγουν έξω από τη Μεσσήνη, θα μπορεί η Εθν. Μακαρίου μετά, εφόσον αναπλαστεί, το κέντρο της πόλης - αναπλάθεται και η οδός Κούτσικα, η Μπούκας - , να συνδεθεί με το Δημαρχείο, με το Φιλοσοφικό Κέντρο - ένα έργο που γίνεται. Μπορεί να δώσει μια ανάπτυξη και σε όλα τα καταστήματα εκεί, αστικού τύπου. Οπότε το Καλαμάτα - Ριζομυλος βοηθάει, γιατί θα αποσυμφορήσει από τα οχήματα και δίνει το έναυσμα για να γίνουν αυτές οι αναπλάσεις. Ομως, θα πρέπει να γίνουν. Αν δεν αναπλαστεί η Εθν.Μακαρίου, δεν γίνει αστικού τύπου, δεν διασυνδεθεί ο νότος με το κέντρο της πόλης, δεν θα βοηθήσει”.