Σάββατο, 06 Ιανουαρίου 2024 09:21

Καλαμάτα: Τι προσδοκούν οι έμποροι από τις χειμερινές εκπτώσεις

Σε συνέχεια του θετικού κλίματος που δημιουργήθηκε κατά την εορταστική περίοδο προσδοκούν οι επαγγελματίες της Καλαμάτας, βασιζόμενοι στις χειμερινές εκπτώσεις οι οποίες ξεκινούν τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου.

Η εκπτωτική περίοδος ξεκινά στις 8 Ιανουαρίου και ολοκληρώνεται στις 29 Φεβρουαρίου, αποτελώντας αφορμή για οικονομικές αγορές, ιδίως σε εποχές σαν αυτές όπου το καταναλωτικό κοινό τις λαμβάνει σοβαρά υπόψη του, ελέω της γενικότερης ακρίβειας που δυσκολεύει τα νοικοκυριά.

Υπενθυμίζεται πως τα καταστήματα προβλέπεται να ανοίξουν την πρώτη Κυριακή των χειμερινών εκπτώσεων, δηλαδή στις 14 Ιανουαρίου.

Ρεπορτάζ: Τάσος Ανδρικόπουλος

Μιλώντας στην “Ε” ο υπεύθυνος Τύπου και Δημ. Σχέσεων του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας Παναγιώτης Γεωργιτσέας, σημείωσε πως η κίνηση τις μέρες των εορτών ήταν ικανοποιητική, ιδίως το τετραήμερο των Χριστουγέννων όπου η Καλαμάτα είχε έντονη επισκεψιμότητα.

«Το περασμένο διάστημα, ο κόσμος ασχολήθηκε περισσότερο με δώρα για τα αγαπημένα του πρόσωπα, ως είθισται. Από εδώ και πέρα, πιστεύουμε πως οι καταναλωτές θα στραφούν σε προσωπικά είδη, με τις εκπτώσεις να αποτελούν μια ευκαιρία προς την κατεύθυνση αυτή. Ανάλογα με το είδος καταστήματος, είτε στην αρχή της εκπτωτικής περιόδου, είτε προς το τέλος της, αναμένεται να δούμε σημαντικά ποσοστά εκπτώσεων, της τάξεως τουλάχιστον του 50%» ανέφερε, κάνοντας κάλεσμα για στήριξη στις τοπικές επιχειρήσεις. 

ΑΜΕΣΗ ΚΛΗΡΩΣΗ ΔΩΡΩΝ ΜΕΣΩ ΣΚΑΝΑΡΙΣΜΑΤΟΣ

Μια νέα εποχή ως προς την καταγραφή της κίνησης στο λιανεμπόριο της Καλαμάτας ξεκίνησε επίσημα το περασμένο έτος, μέσα από την διαδικτυακή έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας «Ο Ερμής». Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που έκοψε το «νήμα» όχι μόνο σε επίπεδο Μεσσηνίας αλλά ευρύτερα της Πελοποννήσου, σε μια προσπάθεια εξέλιξης και μετάβασης στη σύγχρονη πραγματικότητα, ώστε να προκύπτουν άμεσα συμπεράσματα με στόχο αυτά να αξιοποιούνται αναλόγως. Στην ίδια λογική, ο Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας φαίνεται να πρωτοπορεί και σε ένα ακόμα σκέλος, φέρνοντας καταστήματα και καταναλωτές πιο κοντά στην ψηφιακή εποχή. Πρόκειται για το project “Σκανάρω και Κερδίζω” το οποίο πρωτοσυστήθηκε στο κοινό κατά τη διεξαγωγή της “Λευκής Νύχτας” του 2023, δίνοντας την επιλογή στους πελάτες να κερδίσουν δώρα μέσω κλήρωσης, σκανάροντας το QR code από τις βιτρίνες των καταστημάτων που συμμετέχουν σε αυτό. Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Γεωργιτσέα, οι επιχειρήσεις που εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους για να αποτελέσουν μέρος της πρωτοβουλίας αυτής αυξάνονται συνεχώς, διαθέτοντας την επιλογή αυτή πλέον πάνω από 50 καταστήματα της πόλης. «Παράλληλα, η ανταπόκριση του κόσμου ήταν μεγαλύτερη κατά τη διάρκεια των γιορτών, παρατηρώντας αύξηση στο σκανάρισμα. Το δέλεαρ άλλωστε είναι σημαντικό, καθώς οι επιχειρήσεις προσφέρουν είτε δωροεπιταγές είτε κάποιο δώρο σχετικό με το εμπόρευμα τους» εξήγησε, γνωστοποιώντας πως η συγκεκριμένη διαδικασία εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Καλαμάτα, σε Πανελλαδικό επίπεδο. «Ετσι όπως έχει στηθεί η εφαρμογή, ενημερώνοντας αυτόματα τον ενδιαφερόμενο αν έχει κερδίσει ή όχι είναι κάτι που έγινε για πρώτη φορά στην Ελλάδα» πρόσθεσε, λέγοντας πως ο κλασικός τρόπος κλήρωσης με τα χαρτάκια έγινε πιο μοντέρνος και γρήγορος, κινούμενος σε πιο σύγχρονες πρακτικές. 

ΜΕΓΑΛΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΒΙΤΡΙΝΑΣ

Παράλληλα, με επιτυχία και αύξηση στις συμμετοχές των επαγγελματιών ολοκληρώθηκε ένας ακόμα διαγωνισμός στολισμού Χριστουγεννιάτικης βιτρίνας που διοργάνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας, υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας και της K.E. Φάρις. Σκοπός του διαγωνισμού με τίτλο «Εικόνες Χριστουγέννων 2023», ήταν να αναδείξει την όμορφη και καλαίσθητη πλευρά των εμπόρων της Καλαμάτας, περνώντας παράλληλα μηνύματα αισιοδοξίας και αλληλεγγύης. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 25 καταστήματα, ενώ σε ότι έχει να κάνει με την ανάδειξη του νικητή, ψήφισαν ηλεκτρονικά περισσότερα από 2.200 άτομα, αποτελώντας για πρώτη φορά μέρος της κριτικής επιτροπής. «Ο αριθμός του κόσμου που ψήφισε ξεπέρασε τις προσδοκίες μας δεδομένου πως το εγχείρημα αυτό “έτρεξε” για πρώτη φορά, ενώ στο γεγονός αυτό φαίνεται να συνετέλεσε η απλή διαδικασία για να ψηφίσει κανείς μέσω της εφαρμογής, προσπαθώντας να μην δυσκολέψουμε τους ενδιαφερόμενους» σημείωσε, λέγοντας πως ο θεσμός αυτός δυναμώνει κάθε χρόνο όλο και περισσότερο. 

Τι να προσέχουν οι καταναλωτές

Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος (ΕΕΚΕ) έδωσε στη δημοσιότητα πέντε κανόνες που διασφαλίζουν ότι οι καταναλωτές δεν θα πέσουν θύματα «προσφορών»:

- Να κάνουν έρευνα αγοράς και να ελέγχουν όχι μόνο την τιμή (αρχική και νέα) αλλά και την ποιότητα των προϊόντων. Να αναζητούν στο διαδίκτυο την τιμή του προϊόντος που πρόκειται να επιλέξουν, βάσει κωδικού ή αριθμού μοντέλου, ώστε να είναι βέβαιοι ότι η τιμή που έχουν εντοπίσει είναι η πιο συμφέρουσα.

- Να οριοθετήσουν τις ανάγκες τους και να προγραμματίσουν με λίστα τις αγορές που πρόκειται να κάνουν, οι οποίες θα συμβαδίζουν με τον προσωπικό ή οικογενειακό τους προϋπολογισμό, αποφεύγοντας αλόγιστες δαπάνες.

- Να ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες και τους όρους της συναλλαγής τους όταν αγοράζουν προϊόντα με δόσεις. Ιδίως για αγορές με πιστωτική κάρτα, να είναι πάντα ενημερωμένοι για τους όρους και τις προϋποθέσεις της συγκεκριμένης αγοράς.

- Τα προϊόντα πρέπει να φέρουν την αρχική τιμή και την τιμή προσφοράς (όχι το ποσοστό έκπτωσης).

- Προσοχή! Στις προσφορές συχνά αναγράφεται ότι δεν γίνονται αλλαγές, γι’ αυτό εάν μετανιώσετε, δεν έχετε τη δυνατότητα αλλαγής. Να ζητάτε πάντα την απόδειξη για τα προϊόντα που έχετε αγοράσει.