Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2022 14:49

Σύσκεψη κορυφής στις 4 Ιουλίου στο Μαξίμου για Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα

Σύσκεψη στις 4 Ιουλίου στο Μαξίμου για τον αυτοκινητόδρομο Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα συγκάλεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την πίεση που ασκήθηκε από αιρετούς και κοινωνικούς εταίρους κατά τη διάρκεια της χθεσινής επίσκεψής του στη Μεσσηνία.

Στη σύσκεψη έχουν κληθεί οι νεοδημοκράτες βουλευτές της Ηλείας και της Μεσσηνίας (μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς), ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής, οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Ακης Σκέρτσος και ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αναμένεται να εξεταστούν όλα τα προβλήματα και οι προτεινόμενες λύσεις με στόχο να κατασκευαστεί το συντομότερο δυνατό η νότια απόληξη του Αδριατικού Αξονα από τον Πύργο μέχρι την Τσακώνα.

Υπενθυμίζουμε ότι με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει απαγορευτεί η κατασκευή αυτοκινητόδρομου σε μήκος 25 χιλιομέτρων στον υγροβιότοπο του Καϊάφα. Η απαγόρευση αυτή ενδεχομένως να προκαλέσει προβλήματα στη χρηματοδότηση του έργου, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δύσκολα θα εγκρίνει διακοπτόμενο αυτοκινητόδρομο. Για αυτό μεταξύ των προτάσεων που θα εξεταστούν είναι και η κατασκευή τμημάτων του αυτοκινητόδρομου σε Ηλεία και Μεσσηνία με επέκταση σύμβασης παραχώρησης και αποπληρωμή του παραχωρησιούχου με εισπράξεις από τα διόδια. Σε αυτή την περίπτωση όμως κανένας δεν γνωρίζει αν θα εκδηλώσει ενδιαφέρον κάποιος παραχωρησιούχος και ποια τιμή θα ζητήσει για τα διόδια.

Σε κάθε περίπτωση στη σύσκεψη αναμένεται να κατατεθούν όλες οι προτάσεις και να αποφασιστεί τελικώς αν θα ακολουθηθεί η ευρωπαϊκή δίοδος ή αν θα προτιμηθεί η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου χωρίς ευρωπαϊκούς πόρους.

Θ.Λ.