Παρασκευή, 01 Μαρτίου 2024 08:30

Αντίστροφη μέτρηση για το 164ο Καρναβάλι της Μεσσήνης

 

Την Τσικνοπέμπτη 7 Μαρτίου θα γίνει η έναρξη του 164ου Καρναβαλιού της Μεσσήνης, με το άρμα του Μπεκρή να περιδιαβαίνει στις γειτονιές της πόλης.

Το πρόγραμμα αφορά δράσεις και εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους, με την κορύφωση της καρναβαλικής παρέλασης να περιλαμβάνει συναυλία με την Αναστασία. Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε χθες, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Παναγιώτης Μπεσσής ανέφερε πως το Νησιώτικο Καρναβάλι έχει εδραιωθεί ως ένας από τους κορυφαίους πολιτιστικούς θεσμούς της Μεσσηνίας, μέσα από μια διοργάνωση που συνδυάζει τις παραδόσεις και τα έθιμα τόπου, η οποία αγκαλιάζεται κάθε χρόνο από ντόπιους και επισκέπτες. «Ο Δήμος Μεσσήνης δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο Καρναβάλι του, καθώς η προβολή του αποτελεί μια ευκαιρία για την ενδυνάμωση, την ανάδειξη και την αύξηση της αναγνωρισιμότητας του θεσμού» πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για ένα θετικό πρόσημο για την οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής. «Στόχος μας είναι η αύξηση της επισκεψιμότητας στο Δήμο μας, η τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και η μεταφορά του εορταστικού κλίματος σε κάθε γωνιά» πρόσθεσε, κάνοντας κάλεσμα σε Μεσσήνιους και μη για συμμετοχή και παρακολούθηση στις εκδηλώσεις. Στη συνέχεια, η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μεσσήνης Δώρα Βαρανάκη ανέλυσε το πρόγραμμα του Νησιώτικου Καρναβαλιού ανά ημέρα, ενώ το μέλος της νεοσύστατης Εθελοντικής Επιτροπής Πολιτισμού Αγγελική Ιντζέμπελη κάλεσε τον κόσμο να συμμετάσχει, να διασκεδάσει και να χαρεί με τις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΜΕΣΣΗΝΗΣ

-Πέμπτη 07/03, 11.30 π.μ. Εορτασμός Τσικνοπέμπτης συνοδεία ζωντανής μουσικής στις πλατείες της Μεσσήνης: Ιωάννη Αλευρά με το συγκρότημα «Σπονδές», Νικολάου Χιώτη με το συγκρότημα  «Νησιωτάκια» & Μαρίνου Αντύπα (απέναντι από το Μουσείο Τ. Κατσουλίδη) με τη χορωδία του Σωματείου Εθελοντών Μεσσήνης. Ακολουθεί αποκριάτικο γλέντι. 6 μ.μ. το άρμα του Μπεκρή με κεράσματα στους δρόμους της Μεθυσμένης Πολιτείας.

-Παρασκευή 8/03 στις 8 μ.μ. «Καρναβαλάδα» στην κεντρική πλατεία Μεσσήνης. Επίσημη έναρξη του καρναβαλιού με νυχτερινή παρέλαση όλων των καρναβαλικών πληρωμάτων. Παρουσίαση της «Βασίλισσας» του 164ου Καρναβαλιού Μεσσήνης. Μουσική & χορός από τον dj T-BAT..

-Σάββατο 09/03 στις 7 μ.μ. αποκριάτικο πάρτυ από τη σχολή χορού “KinisisΤΕΧΝΗ” στην αίθουσα εκδηλώσεων «ΝΕΦΕΛΗ».

-Κυριακή 10/03 στις 10.30 π.μ. Παιδικό καρναβάλι με θέμα «Ο Παλιάτσος», Παρέλαση πεζοπόρων, Παιδικό πάρτυ, Κρυμμένος Θησαυρός junior, Μαζορέτες από τη σχολή χορού “KinisisΤΕΧΝΗ”, Κατασκευή κούκλας από το εργαστήρι «ΣΤΡΙΓKΛΕΣ».

-Παρασκευή 15/03 στις 7 μ.μ. Καλέσματα στο Ιστορικό Δημαρχείο και στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας, με τη συμμετοχή των χορευτικών συλλόγων Μεσσήνης.

-Σάββατο 16/3 στις 10 π.μ. Παιχνίδι Κρυμμένου Θησαυρού. Στις 6.30 μ.μ. αποκριάτικο πάρτυ από τον Πολιτιστικό-Εξωραϊστικό Σύλλογο Μεσσήνης στην αίθουσα εκδηλώσεων «Δ.Κουζή». Στις 9 μ.μ. αποκριάτικος χορός Δημοτικής Φιλαρμονικής Μεσσήνης & Τμημάτων Εκμάθησης Παραδοσιακών Χορών, με το συγκρότημα «Σπονδές», στην «Αίθουσα εκδηλώσεων Κοσμά», 1ο χλμ. Εθνικής οδού Μεσσήνης-Πύλου.

-Κυριακή 17/03 στις 11 π.μ. εργαστήρι κατασκευής χαρταετού & Παραδοσιακοί χοροί από συλλόγους της Μεσσήνης  στην  κεντρική πλατεία Μεσσήνης.  Συμμετέχουν οι: Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Μεσσήνης, οι Φίλοι της Μεσσήνης, Χορευτικός Όμιλος Μεσσήνης. Στις 8 μ.μ. αναβίωση Παραδοσιακών δρώμενων  «Τυρής – Ταραμάς» & «Φάγατε – Φάγαμε» στη συμβολή των οδών Πολυτεχνείου και Τενέδου από το Σωματείο Εθελοντών Μεσσήνης. Στις 9 μ.μ. παραδοσιακές φωτιές & Περατζάδα της Δημοτικής Φιλαρμονικής Μεσσήνης στις γειτονιές της πόλης. Φωτιά στα Μπατζάκια μας στου Καίσαρη στην οδό Πολυτεχνείου. Φωτιά του Εμπορικού Συλλόγου Μεσσήνης στη συμβολή των οδών Κολοκοτρώνη & 28ης Οκτωβρίου. Φωτιά του Πολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Μεσσήνης στην οδό Σταδίου. Φωτιά του Α.Ο.Μ στο πάρκινγκ του Αγ. Ιωάννη στην οδό Σπυροπούλου. Φωτιά του Θ.Ε.Μ στην πλατεία Μαρίνου Αντύπα, απέναντι από το Μουσείο Τ. Κατσουλίδη. Φωτιά του συλλόγου «Οι Φίλοι της Μεσσήνης» στην οδό Κυριακού. Φωτιά του Συλλόγου Γυναικών Μεσσήνης στην οδό Δ. Κούτσικα (έναντι φούρνου Μυλωνά). Φωτιά στον Νέο Κόσμο. Φωτιά στα Καρντασέικα. Φωτιά στον Άγιο Δημήτριο.

 

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ

Στις 11 π.μ. Παραδοσιακοί χοροί στην κεντρική πλατεία και μετάβαση Φουστανελάδων στην Κρεμάλα. Στις 12μ. αναπαράσταση Δίκης και Απαγχονισμού της γριάς-Συκούς. Στις 12.30 μ.μ.  Κρεμάσματα & κεράσματα στην Κρεμάλα. Στις 2.30 μ.μ. «Οι Βάμαινες» στους δρόμους της πόλης από τον Σύλλογο Γυναικών Μεσσήνης. Στις 3 μ.μ. έναρξη Καρναβαλικής Παρέλασης στην κεντρική πλατεία Μεσσήνης. Την παρέλαση ανοίγει η Δημοτική Φιλαρμονική Μεσσήνης & ακολούθως τη σκυτάλη παραλαμβάνει η Σχολή ζεϊμπέκικου χορού, του Δημήτρη Πετρόπουλου. Στις 5.30 μ.μ. μουσική συναυλία με την Αναστασία στην κεντρική πλατεία Μεσσήνης.

 

ΕΚΘΕΣΗ ΑΦΙΣΑΣ

Κατά την διάρκεια του τριημέρου 16-18/03 στο Μουσείο Χαρακτικής «Τάκη Κατσουλίδη» θα φιλοξενηθεί έκθεση Αφίσας του Νησιώτικου Καρναβαλιού, από το αρχείο του κ. Νικολάου Ρούτση.

 

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΙΠΕΙΑΣ

-Καθαρά Δευτέρα 18/03 στις 10.30 π.μ. κούλουμα στην πλατεία Τ.Κ. Λογγάς.

 

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΔΡΟΥΣΑΣ

-Πέμπτη 07/03 μουσική βραδιά για τον εορτασμό της Τσικνοπέμπτης, στην πλατεία της Κοινότητας Ανδρούσας.

-Κυριακή 17/03 στις 6 μ.μ. «Το καρναβάλι του Μαλλιαρού» στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Μαγγανιακού της Τ.Κ. Μαγγανιακού.

 

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΟΥΣ

-Κυριακή 17/03 στις 7 μ.μ. φωτιά και αποκριάτικες δράσεις από τον Πολιτιστικό και Εξωραϊστικό Σύλλογο Αριστομένους και Χορεύτρας.

 

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΘΩΜΗΣ

Καθαρά Δευτέρα 18/03 στις 11 π.μ. Κούλουμα και πέταγμα χαρταετού, στο γήπεδο της Βαλύρας.

 

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΕΤΑΛΙΔΙΟΥ

Καθαρά Δευτέρα 18/03 στις 9 π.μ. πέταγμα χαρταετού, στην τοποθεσία «Φάρος» παραλίας Πεταλιδίου. Στις 12 μ. κλήρωση συμμετεχόντων στο πέταγμα του χαρταετού και απονομή δώρου στην πλατεία Πεταλιδίου.

Τ.Αν.