Σάββατο, 02 Μαρτίου 2024 17:39

Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας: Πλήθος θεμάτων στην πρώτη ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας

 

Η πρώτη ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας το βράδυ της Πέμπτης, όπου αναδείχθηκαν αρκετά ζητήματα που αφορούν την περιοχή αλλά και τη λειτουργία του δήμου.

Από τους εκπροσώπους των τοπικών κοινοτήτων μετά από κλήρωση που έγινε, τέθηκαν ερωτήματα από τους προέδρους Σιτοχωρίου και Μάλης.

Σε ό,τι αφορά τα ερωτήματα των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης, η Κατερίνα Τσιγκάνου ρώτησε τι γίνεται με τον προσεισμικό έλεγχο των σχολικών κτηρίων, με δεδομένο ότι βρισκόμαστε σε μια σεισμογενή περιοχή υπογραμμίζοντας πως χρειάζεται πρόληψη, σημείωσε δε πως ο δήμος μέχρι τις 8 Μαρτίου μπορεί να μπει στην πλατφόρμα του Τεχνικού Επιμελητηρίου που θα κάνει τον έλεγχο. Τόνισε επίσης ότι θα πρέπει να γίνει έλεγχος και σε δημοτικά κτήρια αλλά και στις γέφυρες Καλού Νερού και Γλυκορριζίου που έχουν σημάδια διάβρωσης, παρουσιάζοντας μάλιστα στο συμβούλιο κομμάτια τσιμέντου που έχουν αποκολληθεί.

Απαντώντας ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Αντώνης Βλάχος τόνισε πως για τις γέφυρες αρμοδιότητα έχει η Περιφέρεια, ενώ για τα σχολεία είπε πως έχουν γίνει αναθέσεις για τη νομιμοποίηση όλων των σχολείων, καθώς δεν είχαν άδειες και έχουν ελεγχθεί όλα για τη στατική τους επάρκεια.

Η Σταματία Αλεξοπούλου έθεσε θέμα να καταγραφούν οι απινιδωτές που υπάρχουν αλλά και να προμηθευτούν και άλλους ειδικά για σχολικούς χώρους και να υπάρξει εκπαίδευση για τη χρήση τους. 

Η Χάιδω Παναγιωτοπούλου σχετικά με το δίκτυο ύδρευσης Κυπαρισσίας που σε μεγάλο τμήμα του είναι από αμίαντο και με συχνές βλάβες, έθεσε ερώτημα αν είναι στις προθέσεις της ΔΕΥΑΤ να κάνει μελέτη για την αλλαγή του. Απαντώντας ο δήμαρχος Γιώργος Λεβεντάκης επεσήμανε ότι η μελέτη είναι σχεδόν έτοιμη και δεν έχει παραδοθεί ακόμη, καθώς δεν έχει ψηφιστεί ο προϋπολογισμός της ΔΕΥΑΤ, κάτι το οποίο θα γίνει άμεσα και σημείωσε πως πρόθεσή τους είναι η παραμονή και εξυγίανσή της.

Ο Σωτήρης Τσίγκανος έθεσε ερώτημα σχετικά με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στην ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος μέσα από έκτακτες συνεδριάσεις, σημειώνοντας πως πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι αντιπολιτεύσεις και οι πρόεδροι. Απαντώντας ο κ. Βλάχος σημείωσε πως φέτος υπήρξε καθυστέρηση λόγω κατάργησης της Κοινωφελούς Επιχείρησης και του Φορέα και έπρεπε να τρέξουν στη συνέχεια οι διαδικασίες.

Ο Περικλής Κανελλόπουλος έθεσε το θέμα των πάγιων προκαταβολών και αν θα δοθούν στους προέδρους. Απαντώντας ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Σωτήρης Μπακούρος τόνισε ότι έχει προβλεφθεί κωδικός και ποσό στον προϋπολογισμό και τις επόμενες ημέρες θα γίνει σύσκεψη με όλους τους προέδρους και με τη συμμετοχή της διευθύντριας της Οικονομικής Υπηρεσίας, όπου θα εξηγηθεί η διαδικασία.

Ο Ανδρέας Φωτόπουλος ρώτησε τι γίνεται με την εξέλιξη του έργου που αφορά τον αγωγό ύδρευσης από το Αλικοντούζι. Απαντώντας ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ύδρευσης Ηλίας Δημητρακόπουλος τόνισε ότι το έργο προχωρά με γρήγορο ρυθμό και πως έχει ολοκληρωθεί το 40%.

Το ερώτημα της Νίκης Γεωργακοπούλου που εκτάκτως απουσίαζε, έθεσε η κ. Παναγιωτοπούλου σχετικά με τα ογκώδη απορρίμματα και αν θα χωροθετηθούν χώροι για αυτά. Απαντώντας ο κ. Λεβεντάκης τόνισε ότι θα χωροθετηθεί ένα σημείο για κάθε πόλη.

Ο Άκης Κατρίτσης έθεσε ερώτημα για τα έργα και τις υποδομές λέγοντας πως θα πρέπει να υπάρχει προγραμματισμός και να κληθεί ο περιφερειάρχης κ. Πτωχός στο Δημοτικό Συμβούλιο για να του αναπτύξει η δημοτική αρχή και οι παρατάξεις τα θέματα της Τριφυλίας. Απαντώντας ο κ. Λεβεντάκης τόνισε πως ο δήμος διεκδικεί και προτείνει έργα και είναι σε επαφή με την Περιφέρεια, αλλά δεν υπάρχουν χρήματα. Ο κ. Βλάχος συμπλήρωσε ότι έχει αποσταλεί από την Περιφέρεια πίνακας για να απαντήσουν ποιες μελέτες έχουν και χρειάζονται και για ποια έργα.

Ο Παναγιώτης Τσαφαράς έθεσε το θέμα λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου τόσο για το γεγονός ότι δεν υπάρχει απομαγνητοφώνηση και παράδοση των πρακτικών, κάτι που είναι υποχρεωτικό, όσο και για τη λειτουργία του σχετικά με τους χρόνους και με τη μη ύπαρξη δυνατότητας τηλεδιάσκεψης. Απαντώντας ο πρόεδρος του Δ.Σ. Χαράλαμπος Αυρηλιώνης τόνισε πως για να είναι καλύτερη η λειτουργία του πρέπει να βοηθήσουν και οι δημοτικοί σύμβουλοι. Ο Σωτήρης Μπακούρος σημείωσε πως έχει προβλεφθεί κονδύλι για την απομαγνητοφώνηση των πρακτικών και αν χρειαστεί θα χρησιμοποιηθεί.

Ο πρόεδρος του Σιτοχωρίου Κωνσταντίνος Χρονόπουλος έθεσε θέμα για τα σκουπίδια που πετάνε σε σημείο παράπλευρα του επαρχιακού δρόμου σε περιοχή, που έχει μετατραπεί σε χωματερή.

Ο πρόεδρος της Μάλης Χρήστος Στριμπάκος επεσήμανε την ανάγκη συντήρησης και βελτίωσης του δρόμου που οδηγεί στο χωριό και στο οροπέδιο της Μάλης.

Κ.Μπ.