Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2022 08:00

Καλαμάτα: Ολοκληρώθηκε το Συνέδριο για το Ολοκαύτωμα

 

 

“Τα ολοκαυτώματα και οι γενοκτονίες θα πάψουν να υπάρχουν όταν απορρίψουμε έμπρακτα κάθε είδους ρατσισμό, ξενοφοβία και απομονωτισμό, στοιχεία ξένα προς το ήθος της Ορθοδοξίας και προς κάθε υγιή θρησκευτικό πολιτισμό”: Το μήνυμα αυτό ανέδειξε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος μεταξύ άλλων στην ομιλία του το Σάββατο, δεύτερη ημέρα εργασιών για το διεθνές συνέδριο για το ολοκαύτωμα, τις γενοκτονίες και τις μαζικές θηριωδίες, το οποίο ολοκληρώθηκε χθες στην πόλη της Καλαμάτας.

Ο κ. Χρυσόστομος ήταν ο κεντρικός ομιλητής κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών και ανέπτυξε το θέμα «Το ήθος της Ορθοδοξίας έναντι του ολοκαυτώματος και της γενοκτονίας». Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας στην εμπεριστατωμένη ομιλία του έκανε λόγο για έλλειψη μιας αποτελεσματικής δράσης, ικανής να εμπνεύσει ουσιαστικά τον τρόπο διαχείρισης της ίδιας της ζωής, η οποία καθιστά την κοινωνία ηθικά ελλειμματική γι’ αυτό και συνεχίζονται τα ολοκαυτώματα και οι γενοκτονίες. Συνάμα ανέδειξε το ρόλο της Ορθοδοξίας λέγοντας ότι μπορεί να προσφέρει πολλά και πως η επιτυχία της έγκειται στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται τη λειτουργία των θεσμών, με σκοπό την πραγμάτωση ενός βιώσιμου μοντέλου μιας κοινωνίας εμποτισμένης από τις αρχές του ήθους της.

Το Σάββατο η ημέρα ήταν αφιερωμένη στην ανθρωπογεωγραφία του ολοκαυτώματος και των γενοκτονιών, καθώς και στη μνήμη και διαμόρφωση του μέλλοντος, με συντονίστριες τις Φωτεινή Τομαή, πρέσβη επί τιμή, και Ελπίδα Οικονομίδη, δημοσιογράφο. Ακολούθησαν και άλλες ομιλίες από διακεκριμένες προσωπικότητες, μεταξύ αυτών και του υφυπουργού Παιδείας Άγγελου Συρίγου, αναπληρωτή καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής, με θέμα “Ο νομικός ορισμός της γενοκτονίας: από την πράξη στη θεωρία”.