Κυριακή, 17 Δεκεμβρίου 2023 13:15

Βιβλίο της Μαρίας Λευτάκη: Η κατανόηση της ιδιαιτερότητας των αυτιστικών παιδιών

“O φίλος μου ο Ανδρέας, είναι αυτιστικός”.

Μια δημιουργία της Μαρίας Λευτάκη στο κείμενο και του αυτιστικού γιου της Νικόλα Ζαννιδάκη στο σκίτσο, με το οποίο οι εκδόσεις ΛΟΓΟ_ΤΥΠΟ κλείνουν την εκδοτική τους χρονιά. Ένα βιβλίο για την κατανόηση της ιδιαιτερότητας των αυτιστικών παιδιών και το ταξίδι της αυτογνωσίας των οικογενειών, που μεγαλώνουν παιδιά στο φάσμα του αυτισμού· ένα βιβλίο που μας συγκινεί, μας παροτρύνει, μας εξανθρωπίζει και ανοίγει τη συζήτηση για τη ζωή των παιδιών με αυτισμό στο σχολείο.

Βασισμένο λοιπόν “στις βιωμένες εμπειρίες οικογενειών, που μεγαλώνουν παιδιά στο φάσμα του αυτισμού” όπως γνωστοποιεί σε ανάρτησή της στα social media η συγγραφέας, στόχος του βιβλίου είναι τα άλλα παιδιά, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί, να καταλάβουν το κάθε διαφορετικό παιδί. Η ίδια εξάλλου, απευθυνόμενη σε μικρούς και μεγάλους αναγνώστες και αναγνώστριες, αισιοδοξεί ότι “O φίλος μου ο Ανδρέας, είναι αυτιστικός” θα αποτελέσει “το δικό μας μικρό λιθαράκι στη μεγάλη αλλαγή που προσδοκούμε”.
Άλλωστε, με το δικό της χαρακτηριστικό τρόπο, η Μαρία Λευτάκη γράφει με πρόθεση αφυπνιστική, καθώς εκμυστηρεύεται ότι “εμείς τον αυτισμό δεν τον αγαπήσαμε, μόνο. Δρόμο τον κάναμε, τον περπατήσαμε! Και το κυρίαρχο συναίσθημα, τόσα χρόνια, ένα είναι: Ευλογία!”. Η ευχή της δε για το βιβλίο, το οποίο εικονογραφήθηκε από τον Νικόλα, είναι “να αγγίξει τις καρδιές των ανθρώπων και να διευκολύνει, έστω και λίγο, τις ζωές των παιδιών μας μειώνοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατά τη διάρκεια της σχολικής τους ζωής”.

Ν.Κ.

* Η κοινωνική λειτουργός Μαρία Λευτάκη είναι ιδρυτικό μέλος της πρωτοβουλίας “Γονείς που διεκδικούν δημόσια παράλληλη στήριξη” και αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φιλανθρωπικού Σωματείου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό “Η Αγία Σκέπη”.