Τρίτη, 31 Οκτωβρίου 2023 10:30

Ο Βασίλης Αμανατίδης στην "Ε" για τον "Κύκλο του Σκορπιού": Οι ήρωες του βιβλίου εχθρεύονται ασυναίσθητα τον εαυτόν τους

 

Τέσσερις νουάρ ιστορίες με ανθρωπολογικό, αστυνομικό, νομικό και κυρίως λογοτεχνικό ενδιαφέρον συνθέτουν το τρίτο βιβλίο του συγγραφέα-δικηγόρου Βασίλη Αμανατίδη “Ο Κύκλος του Σκορπιού” από τις εκδόσεις “Ταξιδευτής”. Ο έρωτας και ο θάνατος κυριαρχεί και σ’ αυτές, αλλά συνοδεύεται και από άλλα πάθη: απληστία, αυτοκαταστροφή, μοναξιά των ηρώων τους. Κοινή συνισταμένη τους όμως έχουν το αναπάντητο ερώτημα του προλόγου: “Είναι ο άνθρωπος ζώο καλό και αγαθό ή κρύβει μέσα του τον λύκο της στέπας;”.

 

Συνέντευξη

στη Νικολέττα Κολυβάρη

 

“Ο Κύκλος του Σκορπιού” από τις εκδόσεις “Ταξιδευτής” είναι η τρίτη συγγραφική σας δουλειά. Σε τι διαφέρει από τα δύο προηγούμενα βιβλία σας;”.

Οι “Δρόμοι πάνω στο χιόνι” και τα “Θηλυκά Ποτάμια” είχαν ως ιστορικό καμβά τον εικοστό αιώνα, κοιτώντας τον με λοξή ματιά. Μαζί όμως με τα κοινωνικά δρώμενα συνυπήρχαν και τα ανθρώπινα πάθη. Πρωτίστως ο έρωτας και ο θάνατος, κυρίαρχα θέματα στη λογοτεχνία και στην τέχνη γενικότερα.

Στο νέο βιβλίο παρουσιάζονται τέσσερις αυτοτελείς ιστορίες μυστηρίου, πάθους και νέμεσης. Είναι νουάρ ιστορίες, με ανθρωπολογικό, αστυνομικό, νομικό και κυρίως λογοτεχνικό ενδιαφέρον. Ο έρωτας και ο θάνατος κυριαρχεί και σ’ αυτές, αλλά συνοδεύεται και από άλλα πάθη: απληστία, αυτοκαταστροφή, μοναξιά των ηρώων τους. Κοινή συνισταμένη τους όμως έχουν το αναπάντητο ερώτημα του προλόγου: “Είναι ο άνθρωπος ζώο καλό και αγαθό ή κρύβει μέσα του τον λύκο της στέπας;”.

 

Είστε ένας γνωστός δικηγόρος, που έχει παραστεί σε μεγάλες ποινικές δίκες. Οι 4 ιστορίες του βιβλίου είναι ένα απαύγασμα της πλούσιας δικηγορικής εμπειρίας σας για τις ανθρώπινες αδυναμίες και τη σκοτεινή πλευρά του ανθρώπου;

Πρόκειται για φανταστικές ιστορίες με ανύπαρκτους ήρωες. Επιβάλλεται όμως να διευκρινίσω, πως με τον όρο “φανταστικό” δεν καλύπτεται μόνο το “εκτός πραγματικότητας”. Είναι και εκείνο, που μπορεί να συμβεί στην καθημερινή ζωή. Συνεπώς το “φανταστικό” μπορεί να είναι το είδωλο της “καθημερινότητας”. Υπάρχουν συχνά μικρά στιγμιότυπα από τον ποταμό της μνήμης που εξάπτουν τον οίστρο του συγγραφέα. Αυτό το λογοτεχνικό “δαιμόνιο” που ερεθίζει την φαντασία και πλάθει ιστορίες, ήρωες, εικόνες κλπ.

 

Το εξώφυλλο είναι πάντα ένα στοιχείο προσέλκυσης για τον αναγνώστη. Ο πύρινος κύκλος πάνω στο βαθύ μπλε τι επιδιώκει να υποδηλώσει; Σχετίζεται με τον αυτοκτονικό σκορπιό ή με τη φράση του Σκύθη σοφού Ανάχαρση “εχθρός του ανθρώπου είναι ο ίδιος ο εαυτός του”, όπως αναφέρεται στον πρόλογο;

Το εξώφυλλο ενός βιβλίου συνήθως είναι επιλογή άλλων και όχι του συγγραφέα. Πράγματι όμως στις ιστορίες του βιβλίου, οι ήρωές τους με τον έναν ή άλλον τρόπο εχθρεύονται ασυναίσθητα τον εαυτόν τους. Τα πάθη και η σαγήνη τους, μολύνει τον νου τους με το μικρόβιο του παραβάτη και τους εξωθεί στον γκρεμό. Όταν δε αντιλαμβάνονται, ότι ζουν σ’ έναν κόσμο που η ελπίδα έχει τελειώσει, μιμούνται τον εγκλωβισμένο σκορπιό εντός του πύρινου κύκλου.

 

Θα κλείσω με μια ερώτηση, που απευθύνεται στον πρόλογο και από εσάς προς τους αναγνώστες τους βιβλίου: “Τί του πρέπει του αμαρτωλού; Η κόλαση, η κολυμβήθρα του Σιλωάμ ή η αποδοχή του όπως είναι;”.

Έχω από παλιά τη γνώμη, ότι από τη στιγμή που το κείμενο του βιβλίου φεύγει από τα χέρια του και οδεύει προς το τυπογραφείο, ο συγγραφέας σιωπά. Ο λόγος περνά στους αναγνώστες ή στους βιβλιοκριτικούς. Καθένας και καθεμιά ανιχνεύει και επιλέγει την εκδοχή που του/της ταιριάζει.

 


* Το βιβλίο του δικηγόρου-συγγραφέα Βασίλη Αμανατίδη “Ο Κύκλος του Σκορπιού” παρουσιάζεται αύριο Τετάρτη στην Καλαμάτα, στις 7 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης, υπό την αιγίδα του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας.     

Ομιλητές στην παρουσίαση θα είναι ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστας Μαργέλης, ο πρόεδρος Εφετών επί τιμή Κώστας Παναγόπουλος και η καθηγήτρια Εγκληματολογίας και Αντεγκληματικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου Σοφία Βιδάλη.

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο εκδότης Κώστας Παπαδόπουλος.

 

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Βασίλης Αμανατίδης είναι δικηγόρος, ποινικολόγος και ζει στην Καλαμάτα από τα παιδικά του χρόνια, παρ’ ότι γεννήθηκε στη Νέδουσα του δυτικού Ταΰγετου. Οι σπουδές του στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης, η μαχόμενη δικηγορία από το 1983 ως μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, η πολύχρονη ενεργή παρουσία στα κοινά της πατρίδας του από τις γραμμές της Αριστεράς και η λογοτεχνική του εμφάνιση από το 2010 τον καθιέρωσαν στο ευρύ κοινό ως δημόσιο πρόσωπο. Παντρεμένος με την δικηγόρο και πρώην βουλευτή Μεσσηνίας Παναγιώτα Κοζομπόλη έχει δύο κόρες.

Είναι συγγραφέας δύο μυθιστορημάτων. Τα «Δρόμοι πάνω στο χιόνι» (2010) και «Θηλυκά Ποτάμια» (2016) με τις εκδόσεις «Ταξιδευτής», που τον έκαναν γνωστό στο ευρύτερο αναγνωστικό κοινό.