Δευτέρα, 06 Οκτωβρίου 2014 08:46

Θέμις Καρδιόλακα: Τα παιδιά και τα πράσινα φαγητά

Εχετε σκεφτεί αλήθεια πόσα φαγητά δεν τα τρώμε επειδή… τα έχουμε πάρει με στραβό μάτι;

Εχετε ανατρέξει στα παιδικά σας χρόνια, να σκεφτείτε ότι τα λαχανικά δεν ήταν μεταξύ των αγαπημένων σας φαγητών; Αλήθεια, αν οι μαμάδες μας είχαν βρει έναν τρόπο (εκτός από την τιμωρία) να μας τα κάνουν πιο ελκυστικά, μήπως ήταν άλλη η σχέση μας με το σπανάκι, το κολοκύθι και ένα σωρό ακόμα πρασινάδες;  Πρόσφατα ανακάλυψα το βιβλίο "Μαμά δεν τρώω πράσινα" που το έχει γράψει η Θέμις Καρδιόλακα. Πρώτον, αποφάσισα να το κάνω δώρο σε όλες τις φίλες μου που έχουν πιτσιρίκια και δεύτερον αποφάσισα να σας συστήσω μια γυναίκα με πτυχία στα οικονομικά και στην επικοινωνία, αλλά και ένα πτυχίο… χασάπη! 


- Αλήθεια γιατί τα παιδιά "απεχθάνονται" τα πράσινα φαγητά;

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι που δεν τρώνε τα παιδιά λαχανικά. Κάποιοι είναι στο DNA, π.χ. ο οργανισμός των παιδιών αναζητά τροφές που έχουν πάρα πολλές θερμίδες και πολλά λιπαρά, για να καλύψει τις μεγάλες θερμιδικά ανάγκες του όσο μεγαλώνει. Τα λαχανικά έχουν ελάχιστες θερμίδες. Αλλος λόγος είναι ότι πολλά λαχανικά είναι πικρά ή έχουν έντονες γεύσεις. Εμείς οι ενήλικες είμαστε περισσότεροι συνηθισμένοι ή και ανεκτικοί σε αυτές τις "επίκτητες" γεύσεις, τα παιδιά δεν είναι. Ενας άλλος λόγος είναι οι ίνες που έχουν πολλά λαχανικά. Σε ιδιαίτερα μικρή ηλικία το παιδί έχει ανάγκη να χορτάσει γρήγορα και μπορεί να γίνει λίγο "τεμπέλικο" στο μάσημα με πιο απαιτητικές τροφές. Προσωπικά πιστεύω ότι κι εμείς οι γονείς μπορεί να κάνουμε λιγότερη προσπάθεια με φαγητά και τροφές που απαιτούν… προσπάθεια, από τα άλλα πιο εύκολα πιάτα π.χ. πατάτες, ζυμαρικά και γενικά φαγητά που τρώει το παιδί εύκολα. Το φαγητό, όπως και πολλά άλλα πράγματα, είναι μια απόλαυση που μαθαίνεται στο σπίτι, όπως η συμπεριφορά και οι καλοί τρόποι. Μην κάνοντας αυτή την επιπλέον προσπάθεια, στερούμε από το παιδί όχι μόνο μια υγιεινή διατροφή αλλά και μια απόλαυση, ένα «ταξίδι» που θα το συντροφεύει για όλη του τη ζωή». 

- Το βιβλίο απευθύνεται στα παιδιά ή στις μαμάδες;

«Το βιβλίο απευθύνεται κυρίως σε μαμάδες που έχουν ενδιαφέρον για τη σωστή διατροφή, που είναι περιπετειώδεις και αγαπούν την κουζίνα, αλλά ταυτόχρονα έχουν κι άλλα ενδιαφέροντα πράγματα να κάνουν στη ζωή τους εκτός από το να περνάνε χρόνο στην κουζίνα. Γι’ αυτό οι συνταγές είναι απλές στη βάση τους και γρήγορες και τα υλικά δεν είναι δυσεύρετα. Ομως κατά κάποιο τρόπο απευθύνεται και στα παιδιά: οι φωτογραφίες που επιλέξαμε είναι πολύ "νόστιμες". Το παιδί μπορεί να ξεφυλλίσει το βιβλίο και να ενθουσιαστεί, ειδικά το μικρό που δεν διαβάζει ακόμα τη λέξη "παντζάρια" στο σοκολατένιο κέικ με… παντζάρια. Επίσης απευθύνεται σε όλες τις μαγείρισσες που θέλουν να κάνουν κάτι δημιουργικό με τα λαχανικά, να δοκιμάσουν νέες συνταγές που δεν έχουν ξαναδεί ή προσπαθήσει».

- Με ποιους τρόπους λοιπόν οι μαμάδες μπορούν να "ξεγελάσουν" τα παιδιά και να τα ταΐσουν λαχανικά;

«Οι συνταγές που περιέχει το βιβλίο, είναι πρώτα απ’ όλα νόστιμες και δοκιμασμένες σε πολλά – πολλά παιδιά. Οι τάξεις των παιδιών μου στο σχολείο, τα παιδικά πάρτι των φίλων τους, πολλάκις ελάμβαναν "ταπεράκι" όσο γραφόταν το βιβλίο. Οι δασκάλες και οι μαμάδες των φίλων τους αποδείχτηκαν πολύτιμοι συνεργοί και συνεργάτες. "Αυτό τους ξετρέλανε", "Αυτό δεν άρεσε", "Δεν έμεινε ψίχουλο από τα μάφινς", μου έλεγαν. Καταλαβαίνετε ότι δεν συμπεριέλαβα καμία συνταγή που να μην είναι top hit!

Ας πούμε το βιβλίο περιλαμβάνει από κεφτεδάκια με (αόρατη) μελιτζάνα, τάρτα με κοτόπουλο και καλαμπόκι ως σοκολατένια muffins με καρότο και κολοκυθάκι ή σοκολατένιο κέικ με παντζάρι που προανέφερα. Πρώτα, κυρίως, ομελέτες και γλυκά για πάρτι αλλά και για κάθε μέρα, με τα όλα τα λαχανικά, καλά κρυμμένα! Φυσικά, περισσότερα κόλπα θα βρείτε μέσα στο βιβλίο, μαζί με πίνακες διατροφικής αξίας αλλά και tips ομορφιάς για μάσκες με λαχανικά για τις μαμάδες».

- Εχετε κάνει σπουδές οικονομικών με μεταπτυχιακό στην επικοινωνία και στη διοίκηση επιχειρήσεων και είστε και… πτυχιούχος χασάπης;  Πώς προέκυψαν όλα αυτά;

«Οταν τελείωσα το σχολείο πήγα να σπουδάσω. Κατέληξα με ένα πτυχίο οικονομικών, ένα μεταπτυχιακό σε επικοινωνία και ένα ΜΒΑ (και τρεις ξένες γλώσσες). Στην διάρκεια όλων αυτών δούλευα και περνούσα καλά. Μετά έμεινα έγκυος (μόλις είχα πιάσει δουλειά στην εταιρεία που ήθελα). Γέννησα τη λατρεμένη κόρη μου και σταμάτησα να δουλεύω. Ηρθε και το τρελό μου το αγόρι 2 χρόνια αργότερα. Και έμεινα στο σπίτι 5 χρόνια μην κάνοντας τίποτα άλλο από το να ταΐζω, να ποτίζω, να πλένω, να αλλάζω, να μαγειρεύω. Ε, και για να μην τρελαθώ, αποφάσισα να κάνω κάτι. Κάτι το οποίο να έχει σχέση με αυτό που αγαπάω τρελά από πολύ μικρή: τη μαγειρική. Κάπως έτσι προέκυψε και το πτυχίο του χασάπη. Από τις πιο κωμικές αλλά και τις πιο διδακτικές εμπειρίες στη ζωή μου, αφού μαθαίνω να αναγνωρίζω και να χειρίζομαι το κρέας σημαίνει και μαθαίνω να το μαγειρεύω σωστά και όπως πρέπει. Η παρουσία μου ήταν φαντάζομαι και μια πρωτότυπη εμπειρία για τους συμμαθητές μου, φαντάζομαι»

- Κάνετε διαδικτυακή εκπομπή για μαμάδες. Περιεχόμενο;

«Στην εκπομπή “Τι ακούω η μάνα;!” που παρουσιάζουμε μαζί με τη Γωγώ Παπαδιονυσίου (www.mamatsita.gr ), στον διαδικτυακό σταθμό για γονείς και παιδιά, iFeelKid, μιλάμε για μαγειρική (γιατί είναι το χούι και η τέχνη μας!), προτείνουμε ένα πρακτικό και υγιεινό μενού κάθε εβδομάδα για όλη την οικογένεια, δίνουμε ιδέες και λύσεις για το νοικοκυριό (γιατί η καλή νοικοκυρά είναι δούλα και κυρά), και ενημερώνουμε για τα δρώμενα της πόλης (για παιδιά και για μαμάδες, γιατί αν δε βγούνε και λίγο, πού θα πάει; Θα σκάσουνε!), και πολλά πολλά άλλα... Και όλα αυτά με τρελή διάθεση, ζωντάνια και χιούμορ».

- Ετοιμάζετε και δεύτερο βιβλίο; Με θέμα αυτή τη φορά;

«Οντως αυτή τη στιγμή γράφω και το δεύτερο βιβλίο μαγειρικής που αφορά στα παιδιά (και στις μαμάδες – μπαμπάδες τους) αλλά δεν μπορώ να αποκαλύψω περισσότερα. Είναι πρωτότυπο και μοναδικό, πιστεύω και θέλω να είναι έκπληξη!».