Κυριακή, 18 Ιανουαρίου 2015 09:30

Ο Οδυσσέας Ιωάννου στην "Ε": "Στην παράσταση αισθάνομαι πως παίζω με την οικογένειά μου"

Ο Οδυσσέας Ιωάννου είναι ένας δημιουργός που πάντα σου δίνει (καλές) αφορμές για συνομιλίες (ραδιοφωνικές, γραπτές...  ή και αδημοσίευτες). Τον γνωρίζουμε από τους στίχους του (ποιήματα τα λέω εγώ) και από τα γραπτά του γενικότερα, από τις ραδιοφωνικές του εκπομπές, ενώ ήρθε η στιγμή να ανέβει και στη σκηνή!

"Το τραίνο των 9.05" είναι ο τίτλος της μουσικοθεατρικής παράστασης, για την οποία η σπουδαία Χαρούλα Αλεξίου έγραψε (και μου επέτρεψε να το χρησιμοποιήσω): "Πήγα στο θέατρο Διάνα. Εκεί που εμφανίζεται ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Χρήστος Θηβαίος και ο Οδυσσέας Ιωάννου, σκηνοθετημένοι από τον Παντελή Βούλγαρη. Ελιωσα!!! Συγκινήθηκα!!! Απόλαυσα!!! Ναι, υπάρχει ομορφιά, καλαισθησία, ήθος, αγνότητα, θάρρος, λόγος, ακόμη σήμερα. Σας το συστήνω. Μέσα στο "τίποτα" της πολιτικής φασαρίας που ζούμε, είναι ένα βάλσαμο. Τους ευχαριστώ από καρδιάς. Χαρούλα"... Τα υπόλοιπα, στη συνέντευξη με τον Οδυσσέα Ιωάννου, που ακολουθεί!

- "Το τραίνο των 9.05" είναι παράσταση ή συναυλία;
«Είναι μουσική παράσταση με θεατρικά στοιχεία. Δεν μας ενδιέφερε πρωτίστως να πρωτοτυπήσουμε αλλά να εκφραστούμε με όχημα τα τραγούδια που έχουμε αγαπήσει και κείμενα που προσπαθούν να μιλήσουν για τον “κοινό τόπο” που έχουμε ζήσει από το 1974 μέχρι σήμερα».

- Γιατί αυτός ο τίτλος; Γιατί όχι... παρά πέντε; 'Η γιατί όχι 12.05 για παράδειγμα;
«Δεν νοηματοδοτεί κάτι η ώρα. Θέλαμε να βάλουμε ως τίτλο την ώρα άφιξης του τρένου και κάποια φίλη έριξε τυχαία το εννέα και πέντε».

- Πώς είναι να εμφανίζεται ο στιχουργός, ο ραδιοφωνάνθρωπος (από την άποψη ότι έχει συνηθίσει την θαλπωρή και την ησυχία του γραφείου ή του ραδιοθαλάμου) επί σκηνής; Νιώθεις άνετα να είσαι "εκτεθειμένος";
«Και στο ραδιόφωνο εκτεθειμένος αισθανόμουν. Παρά τα είκοσι δύο χρόνια καθημερινής εκπομπής, ποτέ δεν ήμουν εξαιρετικά άνετος. Πάντα είχα στο μυαλό μου πως με ακούν μερικές χιλιάδες άνθρωποι. Η “ανετίλα” στο μικρόφωνο είναι μεγάλη παγίδα. Κατάλαβα πως το ίδιο ισχύει και στο θέατρο. Ο φόβος φυλάει τα έρμα. Η αλήθεια είναι πάντως πως τόση εξωστρέφεια δεν είναι του χαρακτήρα μου. Προτιμώ να είμαι κλεισμένος στο γραφείο και να γράφω».

- Εχεις μαζί σου δυο κορυφαίους ερμηνευτές, που είναι και... τύπου λίγο θεατράλε! Σε παίρνουν... μαζί τους σ' αυτό το παιχνίδι;
«Απόλυτα! Είναι δύο πολύ παλιοί φίλοι μου και εξαιρετικοί καλλιτέχνες. Ο ένας προστατεύει τον άλλον επάνω στη σκηνή. Αισθάνομαι πως παίζω με την οικογένειά μου».
- Ο χρόνος που έφυγε μας άφησε δισκογραφικά ένα cd (που αγάπησα πολύ), σε στίχους δικούς σου, μουσική Καραμουρατίδη, ερμηνείες Μάλαμας και Μποφίλιου. Ο τίτλος "Πρώτες λέξεις". Πώς θα μας σύστηνες αυτή τη δουλειά;
«Είναι ένας δίσκος που όταν ξεκίνησε δεν είχαμε στο μυαλό μας, με τον Θέμη,  ερμηνευτές. Θέλαμε να κάνουμε κάτι που να σηματοδοτεί την μεγάλη εκτίμηση του ενός για την δουλειά του άλλου. Οταν άρχισε να αποκτά κάποιο χαρακτήρα το υλικό, απευθυνθήκαμε στον Σωκράτη και στην Νατάσσα. Οι “Πρώτες λέξεις” είναι οι δικοί μας άνθρωποι. Οχι αποκλειστικά του περιβάλλοντός μας, αλλά και όσοι είναι "δικοί μας" με μία ευρύτερη έννοια, ακόμη κι αν δεν συναντηθούμε ποτέ».

- Η νέα χρονιά που έφτασε, σου δημιουργεί ελπίδες ή ανασφάλειες;
«Ούτε το ένα ούτε το άλλο. Δεν σκέφτομαι έτσι και ποτέ μακροπρόθεσμα. Ακριβώς όπως δεν νοσταλγώ και σπανίως σκέφτομαι το παρελθόν, έτσι και δεν “ανοίγω” πολύ το βήμα της σκέψης μου στο μέλλον. Φροντίζω να είμαι όσο πιο δημιουργικός μπορώ στο παρόν μου. Ετσι κι αλλιώς το μέλλον ξεκινάει από το βήμα που κάνουμε τώρα. Είναι μονόδρομος το να ζήσουμε με όποιες συνθήκες μας τύχουν. Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Ως εκ τούτου βρίσκω φιλολογική την συζήτηση για το αν είμαι αισιόδοξος ή απαισιόδοξος».

- Είμαστε λίγο πριν τις εκλογές. Θέλω το σχόλιό σου (Πες το... μ' έναν στίχο αν θες!)
«Θα σου το πω με έναν στίχο που τον μελοποίησαν τόσο ο Διονύσης Τσακνής όσο και ο Θάνος Μικρούτσικος. “Ολα τα βλέπουνε μισά και νιώθουνε χαμένοι- δεν με φοβίζει τίποτα όσο οι φοβισμένοι”».


Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
Επί σκηνής:
Τραγούδι: Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Χρήστος Θηβαίος
Αφήγηση: Οδυσσέας Ιωάννου
Πιάνο: Ανδρέας Αποστόλου, Μάξιμος Δράκος
Drums – κρουστά: Στέφανος Δημητρίου
Ηλεκτρικό Μπάσο: Βαγγέλης Πατεράκης
Βιολί – τραγούδι: Μαίρη Μπρόζη
Κιθάρες –πνευστά: Γιάννης Αυγέρης
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Παντελής Βούλγαρης
Κείμενα: Οδυσσέας Ιωάννου
Σκηνικά: Αντώνης Δαγκλίδης
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Μουσική ενορχήστρωση: Ανδρέας Αποστόλου
Ηχοληψία: Αλέκος Μπίτος
Video design: grou3
Φωτογραφίες: Γιάννης Μαργετουσάκης
Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Πέμπτη, Παρασκευή 9 μ.μ., Σάββατο (απογευματινή – λαϊκή): 6 μ.μ.
Σάββατο : 9.30 μ.μ. και Κυριακή: 7 μ.μ.