Δευτέρα, 06 Μαϊος 2024 17:25

Christmas and Easter only Χριστιανοί

Γράφει ο Ιωάννης Π. Μπουγάς 

Όπως και κάθε χρόνο τις τελευταίες δεκαετίες στους ιερούς ναούς της Ορθοδόξου Εκκλησίας στις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και της Αναστάσεως θα προσέλθουν οι CEO άσχετοι με το γεγονός της πίστεως κατ’ έθιμον χριστιανοί, δηλαδή οι Christmas and Easter only. Οι χριστιανίζοντες το Πάσχα και τα Χριστούγεννα μόνο. Χριστιανοί που αντιμετωπίζουν τις τελεστικές πράξεις της Εκκλησιας ως λαογραφικό έθιμο.

Αυτοί οι περιστασιακοί χριστιανοί νομίζουν ότι η λήψη των κλάδων βαΐων θα φέρει γούρι στο σπίτι, η συγκίνηση από την λυρική παρουσίαση του τροπαρίου της Κασσιανής θα ηρεμήσει την ταραγμένη ψυχή τους και δεν γνωρίζουν ότι εν γένει το εκκλησιαστικό ήθος δεν έχει καμμία σχέση με την τύχη και η υμνογραφία δεν απευθύνεται στο συναίσθημα.

Οι χριστιανοί της Μεγάλης Εβδομάδας θεωρούν ότι πρέπει να πάνε στο Ευχέλαιο της Μεγάλης Τετάρτης για να αλειφτούν με το αγιασμένο λάδι για να γλιτώσουν μαγικά από τις αρρώστιες. Παρόμοια πιστεύουν αν λάβουν την καμένη λαμπάδα από τον Σταυρό, που φέρεται ο Εσταυρωμένος Χριστός την Μ. Πέμπτη, θα αποκτήσουν υγεία, σημειώνεται ότι τα κεριά αυτά δεν είναι χωρίς χρηματικό αντίτιμο προς τους αναρτώντας αυτά επί του Σταυρού.

Το βράδυ της Μ. Πέμπτης μετά την περιφορά του Εσταυρωμένου Χριστού οι CEO «χριστιανοί» αγνοώντας τα τελούμενα εξαφανίζονται για να εμφανιστούν πάλι κατά την λιτανεία του επιταφίου την επομένη ημέρα Μ. Παρασκευή. Ο Επιτάφιος από τα ωραιότερα θεάματα για τους χριστιανούς της μιάς φοράς. Να περάσουν από κάτω του, να λάβουν ευλογία από τα λουλούδια του και μετά ήρεμοι και χορτασμένοι με θρησκευτικό συναίσθημα να χορτάσουν την πείνα τους σε διάφορα μεζεδοπωλεία. Άντε να τους πεις ότι σε άλλες εποχές στην λατρεία της Εκκλησίας δεν υπήρχε ούτε επιτάφιος, ούτε εγκώμια.

Τέλος οι CEO το βράδυ της Αναστάσεως θα προσέλθουν πέντε λεπτά προ του Χριστός Ανέστη και θα απέλθουν πέντε λεπτά μετά με αναμμένες τις λαμπάδες, για να φθάσει, για το καλό μας και του σπιτιού, το άγιο φως στο σπίτι…
Πέρα από όλα αυτά θα κοινωνήσουν για το καλό, θα προσκυνήσουν καμία εικόνα γιατί έτσι συνηθίζεται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα CEO χριστιανών κάποιοι θεράποντες της πολιτικής διακονίας.

Αυτές οι αλλοτριωτικές συνήθειες θεραπεύονται μόνο με την συμμετοχή στην Θεία Ευχαριστία, αλλά αυτό είναι δύσκολο άθλημα και βέβαια όχι θέαμα, ούτε ψυχολογική ετήσια ανακούφιση.