Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου 2016 15:01

Η χαμένη ευκαιρία για τον Πάμισο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 Ηταν ακραίο καιρικό φαινόμενο η θεομηνία της 7ης Σεπτεμβρίου, που προκάλεσε τεράστιες καταστροφές στο μεγαλύτερο μέρος της Μεσσηνίας. 

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ευθύνες και παραλείψεις, αμέλειες και αδιαφορία που η καταστροφή έφθασε σε τέτοια επίπεδα. Και αυτές είναι διαχρονικές για όλους αυτούς που άσκησαν και ασκούν εξουσία. Ιδιαίτερα, μάλιστα, όταν υπάρχουν συγκεκριμένες περιοχές που πνίγονται κάθε φορά που η βροχή ξεπερνάει τα συνηθισμένα όρια.

Θα σταθώ στις καταστροφές που προκάλεσε ο Πάμισος, από τις πηγές του στον Αγιο Φλώρο, στο πέρασμά του, στο φράγμα του Αρι, στη Μεσσήνη και το αεροδρόμιο, μέχρι και τις εκβολές του. 

Οι ζημιές θα ήταν πολύ μεγαλύτερες αν το ποτάμι δεν είχε καθαριστεί από πρόσφατη εργολαβία της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας. Η εικόνα του πριν ήταν τραγική και άκρως επικίνδυνη για το αεροδρόμιο της 120 ΠΕΑ. Η εργολαβία έγινε για να σώσει το στρατιωτικό αεροδρόμιο και τα κατάφερε, όσο ήταν δυνατόν, στη θεομηνία της περασμένης εβδομάδας.

Ακόμα, η αμέλεια του υπεύθυνου του ΓΟΕΒ να σηκώσει όλες τις πόρτες του φράγματος, καθώς υπήρχε πρόγνωση για τη θεομηνία, φαίνεται να ευθύνεται για ένα σημαντικό μέρος της καταστροφής. Από την άλλη, όμως, υπάρχει η εκτίμηση ότι αυτή η αμέλεια έσωσε τη Μεσσήνη και τα δύο αεροδρόμια, στρατιωτικό και πολιτικό από τα πολύ χειρότερα. Γιατί ο όγκος και η δυναμική των νερών που θα δεχόταν η κοίτη του ποταμού, θα ήταν πολλαπλάσια.

Η αντιπλημμυρική προστασία του Παμίσου έχει παρελθόν, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στις καταστροφές της περασμένης εβδομάδας και την ταλαιπωρία πολιτών κι επισκεπτών της Μεσσηνίας. Επί Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης είχε εγκριθεί σοβαρό αντιπλημμυρικό έργο με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 1 εκ. ευρώ. Στη διαδικασία της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων η υπερκείμενη αρχή για να δώσει τη συναίνεσή της ζήτησε οριοθέτηση του Παμίσου, του πιο σημαντικού ποταμού της Μεσσηνίας. Η Ν.Α. έκρινε ότι η οριοθέτηση ήταν πολυτέλεια και το έργο της προστασίας δεν έγινε ποτέ. Με αυτό το έργο αντιπλημμυρικής προστασίας οι ζημιές θα ήταν λιγότερες.

Οι καταστροφές της περασμένης εβδομάδας στέλνουν μήνυμα πως ήρθε η ώρα να αλλάξουμε ρότα, να το πάρουμε αλλιώς. Και να ιεραρχήσουμε τα αντιπλημμυρικά ως έργα προτεραιότητας. Τα εγκλήματα της αμέλειας και της αδιαφορίας πρέπει να αποτελέσουν οριστικά παρελθόν.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2016 18:51