Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2024 18:14

Από τον καιρό του Κοντονή

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

Γράφει η Νικολέττα Κολυβάρη

“Στην αρμοδιότητα του Εφετείου Καλαμάτας εξετάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης να μεταφέρει τις υποθέσεις του Πρωτοδικείου Σπάρτης, για να ελευθερωθεί από την πληθώρα δικών το Εφετείο Ναυπλίου, που δεν βρίσκει δικάσιμους για το πλήθος των εκκρεμών προς εκδίκαση υποθέσεων”.

Αυτό ανέφεραν πληροφορίες της γράφουσας, που δημοσιεύτηκαν στην “Ε” τον Ιούνιο του 2018, όταν ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής προέβαινε σε διερευνητικές επαφές με τους νομικούς Σπάρτης και Ναυπλίου. Οι ίδιες πληροφορίες μάλιστα ανέφεραν τότε ότι τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Σπάρτης διχάζονταν και άλλοι ήθελαν να συνεχίσουν οι υποθέσεις σε δεύτερο βαθμό να εκδικάζονται στο Ναύπλιο, ενώ άλλοι ήταν υπέρ της μεταφοράς αρμοδιότητας στο Εφετείο Καλαμάτας. Βέβαια, αμέτοχος σε όλα παρέμεινε εκείνη την περίοδο, χωρίς να επιδιώξει να παρέμβει, ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας, καθώς δεν ήθελε να… δυσαρεστήσει τους δικηγόρους Ναυπλίου -οι οποίοι αντιδρούσαν σθεναρά και κατάφεραν να ανατρέψουν τα σχέδια Κοντονή.

Άσχετα λοιπόν με το τωρινό αποτέλεσμα, τα σχέδια για τη μεταφορά των υποθέσεων του Πρωτοδικείου Σπάρτης στην αρμοδιότητα του Εφετείου Καλαμάτας προϋπήρχαν. Κι αν είχε υλοποιηθεί τον καιρό που έπρεπε, έχοντας τη στήριξη τοπικά από τα κατάλληλα κέντρα εξουσίας, δεν θα χρειάζονταν σήμερα δημόσιες ευχαριστίες προς κανέναν βουλευτή ότι… κράτησε το Εφετείο στην Καλαμάτα, ενώ ενδεχομένως σιώπησε το 2018 γιατί κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, οπότε οι σημερινοί κυβερνητικοί βουλευτές δεν θα είχαν όφελος από την ανάμειξή τους. Εξάλλου, ένας πάνω, ένας κάτω, λίγο πολύ οι ίδιοι άνθρωποι είναι αυτοί που σώπαιναν όταν δεν… έβγαινε ο σχεδιασμός για φυλακές στη Μεσσηνία (θυμίζουμε ότι το Εφετείο Καλαμάτας λειτουργεί χωρίς φυλακές στη διοικητική του περιφέρεια), παρά τις θετικές εξαγγελίες τον Απρίλιο του 2013 για επίτευξη του στόχου και το υποτιθέμενο προβάδισμα έναντι της Αρκαδίας. Επίσης, οι ίδιοι Μεσσήνιοι πολιτικοί ήταν που σώπαιναν όταν το Τμήμα Μεταγωγών στη Διεύθυνση Αστυνομίας του νομού ιδρύθηκε στα χαρτιά, χωρίς ποτέ να στελεχωθεί, ώσπου καταργήθηκε και επίσημα. 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2024 19:29