Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2024 20:15

Είναι ζήτημα προτεραιοτήτων η επιλογή των έργων

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Του Γιάννη Σινάπη

“Για ένα τεχνικό πρόγραμμα που δεν είχε ποτέ η ΔΕΥΑΚ” μίλησε ο δήμαρχος Καλαμάτας Θαν. Βασιλόπουλος στην κοπή της πίτας των εργαζομένων στην επιχείρηση. Έκανε λόγο για επιτυχία της δημοτικής αρχής στη διεκδίκηση, αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα για τα οποία υπογράφηκαν συμβάσεις, όπως τα ψηφιακά υδρόμετρα, τη διαχείριση της λυματολάσπης, τη δεξαμενή στον Αγιάννη Καρβούνη, την επέκταση του δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων σε Αρι και Μικρομάνη. Και με βάση αυτά τα έργα, για να δικαιολογήσει τους μισθούς αντιδημάρχου του προέδρου και του αντιπροέδρου που δεν εξελέγη δημοτικός σύμβουλος αλλά ορίστηκε ως δημότης, δήλωσε ότι θα δουλεύουν 24 ώρες.
Ωστόσο, η κατάσταση με τα σημαντικά έργα υποδομών που έχουν σχέση με τη ΔΕΥΑΚ, δεν επιτρέπει πανηγυρισμούς, γιατί παραμένουν σε εκκρεμότητα έργα μείζονος σημασίας στους τομείς της ύδρευσης, της αποχέτευσης ακαθάρτων και στην αντιπλημμυρική προστασία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το αντιπλημμυρικό έργο της οδού Ευριπίδου, που θα συγκεντρώνει όλα τα νερά της βροχής από ψηλά, από την αρχή της Φαρών και την Παλαιολόγου μέχρι και χαμηλά στην Ακρίτα, στην Παραλία και θα εξαλείψει τις εικόνες πλημμύρας με την πρώτη δυνατή βροχή σε σημεία της Καλαμάτας με κίνηση.

Το έργο αυτό παρότι έχει έτοιμη μελέτη εδώ και χρόνια, δεν έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από τα τόσα ευρωπαϊκά και εθνικά χρηματοδοτικά προγράμματα. Μπορεί να ευθύνεται η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η κυβέρνηση που δεν ακούν το αίτημα του δήμου, όμως εξίσου μεγάλη είναι και η ευθύνη της δημοτικής αρχής, που καταφέρνει να βρει 17 εκ. ευρώ για αναπλάσεις στο Ανατολικό Κέντρο και πέραν αυτού και δεν μπορεί να βρει 5,5 εκ. για έργο αντιπλημμυρικής προστασίας στο κέντρο και στην Παραλία της πόλης.

Είναι ζήτημα προτεραιοτήτων. Και αυτή η δημοτική αρχή, όπως και οι προηγούμενες, νοιάζεται για αναπλάσεις, για την εικόνα και τη βιτρίνα και ολιγωρεί για τα σημαντικά έργα υποδομών, για τη θωράκιση της πόλης, την προστασία της ιδιωτικής περιουσίας, του δημόσιου χώρου και της ανθρώπινης ζωής.