Τετάρτη, 01 Ιουνίου 2016 20:17

Ο θησαυρός μας υπάρχει, αλλά δεν αξιοποιείται

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η διημερίδα για την προώθηση των εξαγωγών των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων της Μεσσηνίας, που πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα, για 3η χρονιά, κατέδειξε τις προοπτικές και τη δυναμική του τόπου μας, αλλά και τις χρόνιες αδυναμίες του που δε θεραπεύονται. 

Ο εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων αποκάλυψε ότι στα χρόνια της κρίσης η Μεσσηνία είναι ο 5ος νομός σε εξαγωγές στη χώρα μας και ο 3ος, αν εξαιρέσεις την Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Στοιχείο ενθαρρυντικό που επιβεβαιώνει πως ο τόπος μας είναι προικισμένος και έχει εργαλεία, με κυρίαρχα το λάδι και τις ελιές, να ανέβει και να πρωταγωνιστήσει. Και στέκομαι στο λάδι, γιατί στη διημερίδα τονίστηκε ότι ο χαρακτηρισμός του ως θησαυρός δεν είναι λογοπαίγνιο, κενό περιεχομένου, επικοινωνίστικη ατάκα.

Ο Ολλανδός γευσιγνώστης ελαιολάδου Christiaans Gregor, που γνωρίζει πολύ καλά τα πράγματα, σημείωσε ότι ως χώρα έχουμε ένα θησαυρό: Τη μεσογειακή διατροφή που εντοπίζεται στην Ελλάδα και όχι στην Ιταλία και την Ισπανία. Και τεκμηριώνοντας το χαρακτηρισμό του θησαυρού, διευκρίνισε πως: Συστατικά του ελαιόλαδου μπορούν να καταπολεμήσουν καρκινικά κύτταρα. Στην Ελλάδα εντοπίζεται η μία από τις "μπλε ζώνες", όπου οι άνθρωποι ζουν περισσότερο και είναι χαρούμενοι.

Αυτά τα σημαντικά και τεκμηριωμένα στοιχεία δεν τα έχουμε εκμεταλλευτεί. Δεν τα έχουμε προβάλλει όπως πρέπει σε διεθνείς εμπορικές εκθέσεις και σε παγκόσμια ιατρικά συνέδρια. Δεν έχουμε αξιοποιήσει το όπλο της μεσογειακής - υγιεινής διατροφής και δεν το έχουμε προωθήσει ούτε καν στη χώρα μας. Ο Ολλανδός ειδικός, μάλιστα, ανέφερε ότι και στην Ελλάδα, τελευταία, αυξάνεται η παχυσαρκία. 

Κατά τα άλλα, οι γνωστές αδυναμίες: Το μάρκετινγκ, η έλλειψη μεγάλης κλίμακας και μεγάλων επιχειρήσεων. Η συμμετοχή σε εκθέσεις χωρίς στόχο και τελικά χωρίς αποτέλεσμα. 

Κλείνοντας, η πρωτοβουλία των ιδρυμάτων "Καπετάν Βασίλη" και "Γεωργίου - Βικτωρίας Καρέλια" ανοίγει δρόμους εξωστρέφειας και κατάκτησης νέων αγορών. Δείχνει το δρόμο που για χρόνια ήταν άγνωστος.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 01 Ιουνίου 2016 17:43