Κυριακή, 01 Μαϊος 2022 21:32

Να αξιοποιηθεί η εκλογική πίεση

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα ολοκληρώσει τη θητεία της χωρίς να έχει βάλει μπουλντόζα σε κανένα από τα εμβληματικά έργα της Μεσσηνίας. Η επιλογή να συνεχιστούν οι ίδιες διαδικασίες στην προώθηση των δημοσίων έργων είχε ως συνέπεια να χαθεί πολύτιμος χρόνος με τη συνέχιση των αργών ρυθμών στην ανάθεσή τους. Αποτέλεσμα; Όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι κι αυτή δεν θα καταφέρει να παραδώσει ούτε ένα νέο μέτρο δρόμου στους πολίτες της Μεσσηνίας.

Αν εξαιρέσει κάνεις τα δύο οδικά τμήματα που εκτελεί η Περιφέρεια, δηλαδή το Μεσσήνη - Λάμπαινα και το Γαργαλιάνοι - Φιλιατρά, στα οποία αναμένεται το επόμενο διάστημα να υπάρχει κατασκευαστική δραστηριότητα, κανένα άλλο τμήμα δεν θα είναι σε φάση κατασκευής. Στο Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος- Μεθώνη στην καλύτερη των περιπτώσεων θα έχουμε πανηγυρική εγκατάσταση εργολάβου μέσα στην προεκλογική περίοδο. Είμαστε βέβαιοι ότι η πλειοψηφία των πολιτών θα εκλάβει τη συγκεκριμένη εξέλιξη ως προεκλογική φιέστα, και θα έχει δίκιο. Υποτίθεται ότι επελέγη η συγκεκριμένη διαδικασία εκτέλεσης του δρόμου για να υπάρξει ταχύτητα στην προώθησή του. Απεδείχθη ότι καμία επιτάχυνση δεν υπήρξε, ενώ παραμένουν πολλά σκοτεινά σημεία για την πορεία του συγκεκριμένου έργου.

Στο Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα τα πάντα μετατίθενται για το μέλλον, κάτι που αναμένεται να επιβεβαιωθεί και επισήμως τις επόμενες ημέρες από τον αρμόδιο υπουργό Υποδομών. Το θετικό είναι ότι δεν μπαίνει οριστική ταφόπλακα στον συγκεκριμένο δρόμο, αλλά δεν πρόκειται και να δρομολογηθεί κάτι ουσιαστικό μέχρι τις εκλογές. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι το μέλλον του δρόμου θα κριθεί από την επόμενη κυβέρνηση και -εννοείται- από τις νέες ισορροπίες που θα διαμορφωθούν μετά τις εκλογές.

Η αναβάθμιση του Αερολιμένα Καλαμάτας, που είναι και το βασικότερο εργαλείο τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής, στην κυριολεξία σέρνεται επί τρία χρόνια, χωρίς να υπάρχει πειστική απάντηση γιατί χρειάζεται τόσος χρόνος για να προκηρυχθεί μία ανάθεση της διαχείρισής του σε ιδιώτες. Επίσης απογοητευτική είναι η διαδικασία που ακολουθείται για την απαλλοτρίωση εκτάσεων κρίσιμων για την αναβάθμιση της λειτουργίας του Αεροδρομίου, η οποία κυριολεκτικά οδηγείται από αναβολή σε αναβολή. Έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος για το Αεροδρόμιο Καλαμάτας σε μια περίοδο που υπάρχει τεράστια ανάγκη για τοποθέτηση της περιοχής στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Η προκήρυξη του διαγωνισμού μέσα στην προεκλογική περίοδο θα είναι μία θετική εξέλιξη, αλλά κανένας δεν γνωρίζει τι θα γίνει και πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση μέσα σε ένα ρευστό πολιτικό τοπίο.

Η ενίσχυση των υποδομών του αγροτικού τομέα έχει να κάνει με την προώθηση έργων άρδευσης. Εδώ υπάρχει απόλυτη αποτυχία, μιας και πέρασαν τρία χρόνια και η κυβέρνηση δεν κατάφερε να κατασκευάσει ούτε τα δίκτυα του Φιλιατρινού φράγματος. Έχουμε ένα φράγμα γεμάτο νερό και δεν υπάρχουν σωλήνες για να το πάνε στα κτήματα! Αν αυτό δεν είναι ο ορισμός της αποτυχίας, τότε τι είναι; Οι ανακοινώσεις για προώθηση του Μηναγιώτικου φράγματος μέσω ΣΔΙΤ είναι αναμφίβολα θετικές, αλλά μένει και σε αυτή την περίπτωση να δούμε πώς και πότε θα ολοκληρωθεί. Ελπίζουμε να μην έχουμε και εδώ τις χρονικές καθυστερήσεις του Φιλιατρινού. Το ζήτημα της άρδευσης θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί και με την προώθηση μικρότερων αρδευτικών, τα οποία θα έδιναν υπεραξία σε τοπικά προϊόντα και παραδοσιακές καλλιέργειες της περιοχής. Η αξιοποίηση του νερού είναι σημαντική σε μια περίοδο ξηρασίας και θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα κυβερνητικών και τοπικών παραγόντων, αλλά είναι φανερό ότι γίνονται λίγα, κι αυτά με μεγάλη καθυστέρηση.

Στο ζήτημα της αξιοποίησης του σιδηροδρόμου η Μεσσηνία βρίσκεται εκτός ενδιαφέροντος. Και μόνο το γεγονός ότι ο σχεδιασμός για το δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος καταργεί τη σιδηροδρομική γραμμή είναι αρκετό για να κατανοήσουν όλοι ότι ο σιδηρόδρομος είναι εκτός του κυβερνητικού ενδιαφέροντος. Δεν χωρά αμφιβολία ότι ο σιδηρόδρομος στη Μεσσηνία δεν καταργήθηκε γιατί κάποιοι κακοί άνθρωποι δεν τον ήθελαν, αλλά γιατί δεν υπήρχε επιβατικό και εμπορικό ενδιαφέρον. Αυτό συνέβαινε γιατί πρόκειται για ένα παλιό δίκτυο, με μεγάλα προβλήματα, που καθιστούσε το ταξίδι για ανθρώπους και εμπορεύματα εξαιρετικά δύσκολο και χρονοβόρο. Για να υπάρξει σιδηρόδρομος στην Πελοπόννησο θα πρέπει να γίνει μία τεράστια επένδυση η οποία θα τον καθιστά συνέχεια του προαστιακού της Αθήνας. Όσο αυτό δεν συμβαίνει, όλα τα υπόλοιπα αποτελούν κουβέντες… για να έχουμε να λέμε!

Το επόμενο διάστημα και μέχρι τις εκλογές έχει σημασία να υπογραφούν συμβάσεις και να βγουν στον αέρα οι προκηρύξεις για έργα που έχουν ήδη ανακοινωθεί. Να μη χαθεί κι άλλος χρόνος μετά τις εκλογές. Η πλειοψηφία των πολιτών μπορεί να μην πιστεύει στις προεκλογικές εξαγγελίες, αλλά όπως έχει αποδειχθεί, μόνο μέσα από την πίεση του εκλογικού κόστους επιταχύνονται διαδικασίες και προωθούνται πολιτικές. Η εκλογική πίεση θα πρέπει να αποτελέσει στοιχείο κινητοποίησης, για να προωθηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο τα κρίσιμα έργα για την ανάπτυξη της Μεσσηνίας.

panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 01 Μαϊος 2022 21:15