Τρίτη, 05 Σεπτεμβρίου 2023 21:35

Οι μηχανισμοί δεν είναι πάντα αρκετοί

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Με την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων σε δήμους και Περιφέρειες έχει αναπτυχθεί μια έντονη κριτική που επικεντρώνεται στον μεγάλο αριθμό των υποψήφιων συμβούλων. Οι εξυπνάδες κάθε μορφής και τα χολερικά σχόλια στα social media δίνουν και παίρνουν τσουβαλιάζοντας και αδικώντας κατάφωρα ανθρώπους και προσπάθειες. Η πρόβλεψη του νέου νόμου για αυξημένο αριθμό συμβούλων έδωσε τη δυνατότητα κάποιοι επικεφαλής να εξαντλήσουν τα ανώτατα όρια. Είναι αυτό κακό; Προφανώς και όχι. Όσο περισσότεροι συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία τόσο καλύτερα για τη δημοκρατία. Αντιλαμβανόμαστε ότι με τον τρόπο αυτό καλλιεργείται ένα αλισβερίσι, μιας και είναι φανερό ότι κάποιοι βάζουν το όνομά τους στα ψηφοδέλτια μόνο για το μπούγιο και για να βγάλουν κάποια υποχρέωση, αλλά και αυτό μέσα στο πολιτικό παιχνίδι είναι, άλλωστε αυτοί εκτίθενται.
Το πρόβλημα με αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν είναι ο αριθμός των υποψηφίων αλλά το ποσοστό εκλογής περιφερειαρχών και δημάρχων. Το 43% είναι μια κομματική κατασκευή που στην παρούσα φάση, ελλείψει άλλου ισχυρού κομματικού πόλου, εξυπηρετεί τους υποψήφιους της Ν.Δ. Δίνει τη δυνατότητα με στενά κομματικά κριτήρια και υποψήφιους να διαχειρίζονται τις τοπικές υποθέσεις από τα κομματικά γραφεία της Αθήνας. Μπαίνει έτσι φρένο σε αυτό που είχε ξεκινήσει να λειτουργεί ειδικά στους δήμους, με συνδυασμούς υπερκομματικούς που στόχευαν στην ευρύτερη συσπείρωση της δεύτερης Κυριακής.
Η κομματική λογική θα έχει κόστος για την τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία θα αποτελεί έτσι προέκταση της κυβερνητικής και της κομματικής εξουσίας. Επιστρέφουμε λοιπόν σε εποχές απόλυτης κομματικοποίησης. Κάνουμε βήματα πίσω και αυτό θα έχει κόστος που θα το καταβάλουν τελικά οι πολίτες. Το πρόβλημα δεν είναι λοιπόν οι πολλοί υποψήφιοι σύμβουλοι αλλά οι νέου τύπου εξαρτήσεις που δημιουργούνται.
Η εμπειρία του παρελθόντος έχει δείξει βέβαια ότι τα εκλογικά συστήματα δεν αρκούν. Οι πολίτες με την ψήφο τους γκρεμίζουν μηχανισμούς και στρέφουν ενάντια στους εμπνευστές τους τα όπλα της επικράτησης. Έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν και είναι βέβαιο ότι θα συμβεί και στο μέλλον. Οι πολίτες αντιλαμβάνονται πολύ περισσότερα απ’ όσα ορισμένοι νομίζουν και απαντούν με τον δικό τους τρόπο στην κάλπη. Είναι σίγουρο ότι θα συμβεί και σε αυτές τις εκλογές. Μένει να δούμε το μέγεθος του μηνύματος και ποια πρόσωπα θα πληρώσουν τον λογαριασμό της δυσαρέσκειας.

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 05 Σεπτεμβρίου 2023 21:26