Τρίτη, 17 Οκτωβρίου 2023 21:20

Αναδείχθηκε ένα ισχυρό αντικυβερνητικό μέτωπο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η δεύτερη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών έδωσε ένα χαστούκι στην κυβερνητική αλαζονεία. Το μήνυμα εκφράστηκε με δύο τρόπους: Με την αυξημένη αποχή ψηφοφόρων, που την πρώτη Κυριακή ψήφισαν τους υποψηφίους του κυβερνώντος κόμματος. Και με την υπερψήφιση όλων των άλλων υποψηφίων από ΑΝΤΑΡΣΥΑ μέχρι αντάρτες της Ν.Δ. Ο μόνος που δεν υπερψηφίστηκε ήταν ο Τατούλης, για λόγους που έχουν να κάνουν με την προηγούμενη θητεία του ως περιφερειάρχη και την απέχθεια που αυτή δημιούργησε.
Η συγκρότηση πολύχρωμου αντικυβερνητικού μετώπου είναι το μεγάλο πολιτικό γεγονός που θα καθορίσει τις εξελίξεις το επόμενο διάστημα. Η ήττα Μπακογιάννη στην Αθήνα δεν αποτελεί απλώς ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση, αλλά αποδοκιμασία του ίδιου του πρωθυπουργού. Αποτελεί χαστούκι στο πρόσωπο του Μητσοτάκη και μεγάλη ρωγμή στο κεντρώο προφίλ που έχει οικοδομήσει. Το μήνυμα θα ήταν ακόμα πιο ηχηρό αν δεν είχε αλλάξει ο εκλογικός νόμος και δεν είχε καθιερωθεί το 43%, το οποίο έδωσε την πρώτη Κυριακή πολλές νίκες -ακόμα και θριάμβους- στους υποψηφίους που στήριξε η Ν.Δ. Με 50% όριο εκλογής, όπως ίσχυε στην προηγούμενες εκλογές, είναι πλέον φανερό ότι η Ν.Δ. θα είχε απολέσει με συντριπτικό τρόπο την κυριαρχία που έχει κατακτήσει από το 2019 στην αυτοδιοίκηση.
Το ζήτημα της επόμενης περιόδου είναι το πώς θα εξελιχθεί το διαφαινόμενο αντικυβερνητικό - αντι-μητσοτακικό μέτωπο και βέβαια από ποιον θα εκφραστεί. Όπως συνέβη και με το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, που καθόρισε την κυριαρχία της Ν.Δ. τα τελευταία χρόνια, έτσι θα συμβεί και με αυτό το μέτωπο, από κάποιον θα εκφραστεί. Τώρα είμαστε στη διαπίστωση της ύπαρξης του μετώπου, τους επόμενους μήνες θα φανεί ποιος θα είναι αυτός που θα το εκφράσει δίνοντας προοπτική εξουσίας στις δυνάμεις που σήμερα μοιάζουν αδύναμες να αντιπαρατεθούν στην παντοκρατορία της Ν.Δ.
Οι ευρωεκλογές είναι προφανώς ο επόμενος μεγάλος σταθμός για τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Θα αποτελέσουν το σημείο καμπής και θα καθορίσουν τις εξελίξεις. Από την κάλπη των ευρωεκλογών θα προκύψει το κόμμα ή η συμμαχία των κομμάτων που θα εκφράσει το αντι- που αναδείχθηκε από την κάλπη των αυτοδιοικητικών εκλογών. Η ακρίβεια και η συμπίεση της μεσαίας τάξης, τα νταραβέρια κάθε είδους και η αλαζονεία της παντοκρατορίας δημιουργούν τη νέα πλειοψηφία, η οποία θα βρει πολιτική διέξοδο και θα εκφραστεί με ηχηρό τρόπο. Η αντιπολίτευση χρειάζεται να αναδείξει και άλλους Δούκες και Κουρέτες και να κρύψει στο χρονοντούλαπο τους Τατούληδες μαζί με τις αυλές τους.

panagopg@gmail.com