Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου 2023 20:19

Η ώρα της αλήθειας για τα έργα της περιοχής

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Ταχιάος κάλεσε τους νέους περιφερειάρχες και δημάρχους σε διάλογο «χωρίς πολιτικοποιήσεις και αντιπαραθέσεις, προκειμένου να προχωρήσουν τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη». Όπως υποστήριξε, πρόθεση του υπουργείου και άμεσο μέλημά του είναι να συζητήσει με τους νέους τοπικούς άρχοντες, ούτως ώστε τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη να μπορέσουν «να προχωρήσουν στους χρόνους τους και να τελειώσουν σωστά».

Το κάλεσμα του υφυπουργού σε πρώτη ανάγνωση κρίνεται θετικό. Στην πολιτική όμως αυτού του είδους οι προτροπές συνήθως υποκρύπτουν προσπάθεια μεταβίβασης ευθύνης. Όσοι δηλαδή από τους νέους τοπικούς άρχοντες δεν ευθυγραμμιστούν με τις υποδείξεις ή τις προτεραιότητες του υπουργείου κινδυνεύουν να κατηγορηθούν και να χρεωθούν την καθυστέρηση των έργων. Σε τοπικό επίπεδο, οι τοπικοί άρχοντες είναι πλέον απολύτως ευθυγραμμισμένοι με την κυβερνητική πλειοψηφία. Δεν αναμένεται διαφωνία και αντίρρηση, δεν θα υπάρχει έτσι καμία δικαιολογία για να μην προχωρήσουν τα βασικά έργα.

Να καθίσουν λοιπόν στο τραπέζι του διαλόγου, να συντονιστούν και να προχωρήσουν στην υλοποίηση των έργων που εκκρεμούν και αποτελούν ζητούμενο εδώ και χρόνια. Να δούμε πότε θα μπουν μπουλντόζες στο Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη. Τι θα γίνει με την παράκαμψη της Πύλου. Να τελειώσουν επιτέλους το Τζάνε - Καλαμάκι και το Μεσσήνη - Λάμπαινα. Να ολοκληρωθεί η μελέτη του Πύργος - Τσακώνα και να ληφθεί απόφαση για επέκταση της σύμβασης παραχώρησης έτσι ώστε να συνδεθούν οι δύο αυτοκινητόδρομοι. 

Υπάρχουν και ζητήματα ιδιαίτερα καυτά, όπως το αντιπλημμυρικό της Καλαμάτας. Θα προχωρήσει τελικά το σχέδιο «Μορέα» με ξήλωμα του Νέδοντα; Θα γίνει κάτι άλλο με συγκράτηση των νερών στο βουνό και ηπιότερες παρεμβάσεις στο ποτάμι; Τι θα γίνει τελικά; Και φτάνουμε τέλος στο μεγάλο ζήτημα των αρμοδιοτήτων και της νομοθεσίας για τα δημόσια έργα. Θα υπάρξει τροποποίηση στη νομοθεσία έτσι ώστε τα έργα να ολοκληρώνονται στην ώρα τους και να μην σέρνονται επί σειρά ετών; Οι καλές προθέσεις και ο ειλικρινής διάλογος οδηγεί σε συγκλίσεις και απαιτεί αποφάσεις. Η εμπειρία έχει δείξει ότι από κουβέντα καλά πάμε, στις ορθές αποφάσεις και στην εφαρμογή τους έχουμε πρόβλημα. Φοβούμαστε ότι τα έργα θα συνεχίσουν να σέρνονται και ψάχνουν τον μουντζούρη για να φορτώσουν την καθυστέρηση.

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου 2023 20:56