Κυριακή, 03 Δεκεμβρίου 2023 22:22

Οι ευρωπαϊκοί πόροι θα κρίνουν πρόσωπα και πολιτικές δυναμικές

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Δύο πολιτικά πρόσωπα από τη Μεσσηνία πρωταγωνίστησαν στην πολιτική ζωή την περασμένη εβδομάδα. Ο Αλέξης Χαρίτσης, που ανέλαβε πρόεδρος της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας που προέκυψε από τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, και ο Αντώνης Σαμαράς με τις διαφοροποιήσεις του από την επίσημη κυβερνητική πολιτική του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι δύο πολιτικοί δεν έχουν βέβαια κάτι κοινό, αλλά με τον τρόπο του ο καθένας θα παίξει ρόλο στη διαμόρφωση του νέου πολιτικού τοπίου στη χώρα.
Ο Αλέξης Χαρίτσης επέλεξε να μην διεκδικήσει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζοντας την Έφη Αχτσιόγλου. Όλα όσα ακολούθησαν μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη τον αναδεικνύουν πλέον ως έναν εκ των βασικών παικτών στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Το πώς θα πάει στις ευρωεκλογές το νέο σχήμα και ποιες θα είναι οι μελλοντικές συμμαχίες που θα επιδιωχθούν ή θα προκύψουν, κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει με ακρίβεια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Μεσσήνιος πολιτικός θα συνεχίσει το επόμενο διάστημα να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο.
Ο Αντώνης Σαμαράς έχει επιλέξει να εκφράσει μια συγκεκριμένη τάση στο εσωτερικό της Ν.Δ. Επιλέγει ξανά τα εθνικά θέματα για να διαφοροποιηθεί από έναν Μητσοτάκη προβάλλοντας τη λογική της άρνησης διαλόγου με την Τουρκία. Η εξέλιξη στην υπόθεση με τα Σκόπια, που κατέληξε στο όνομα Βόρεια Μακεδονία αφού ξοδεύτηκε μάταια χρόνος, χρήμα και διπλωματικό κεφάλαιο της χώρας, θα έπρεπε να λειτουργεί διδακτικά, αλλά δυστυχώς φαίνεται ότι αυτό δεν συμβαίνει. Για να ενισχυθεί η διαφοροποίηση επιλέγεται και ένα θέμα που αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα ποντάροντας στις παγιωμένες πεποιθήσεις της πλειοψηφίας υποδαυλίζοντας τα χειρότερα ένστικτα των πολιτών.
Οι απόψεις Σαμαρά είναι ένα εθνικολαϊκιστικό μείγμα, το οποίο είναι πλειοψηφικό στο χώρο της Δεξιάς αλλά δεν οδηγεί στην κατάκτηση της εξουσίας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Σαμαράς ως αρχηγός της Ν.Δ. πήρε το μικρότερο εκλογικό ποσοστό στην ιστορία του κόμματος. Εκτός όλων των άλλων, όποιος θέλει να ψηφίσει ακροδεξιούς προτιμά τους κανονικούς από τους ιμιτασιόν. Να σημειωθεί ότι όπου στην Ευρώπη τα παραδοσιακά κεντροδεξιά κόμματα υιοθέτησαν τη ρητορική της Ακροδεξιάς ουσιαστικά τη νομιμοποίησαν και υπέστησαν οδυνηρές ήττες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται ότι αντιλαμβάνεται πως αν διολισθήσει προς την ακροδεξιά ρητορική και χάσει το κεντρώο ακροατήριο θα απολέσει την εξουσία. Το ερώτημα που πρέπει να απαντήσει είναι αν θα ικανοποιήσει τις προσωπικές φιλοδοξίες του Αντώνη Σαμαρά για να επιτύχει τη σιωπή του. Θα τον επιλέξει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Θα τον στείλει στην Ε.Ε. με την προοπτική να γίνει αντιπρόεδρος; Θα τον αγνοήσει και θα τον αφήσει να διαφοροποιείται απαντώντας του μέσω κύκλων «ότι είναι γνωστές οι θέσεις του»; Κανείς δεν ξέρει. Και εδώ όμως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα προσδιορίσει τις επόμενες εξελίξεις. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Σαμαράς ηλικιακά δεν μπορεί πλέον να παίξει ρόλο στη μάχιμη πολιτική σκηνή. Στο παρασκήνιο όμως θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται είτε αναλάβει θέση είτε όχι. Το ζήτημα είναι τι θα πράξει ο Μητσοτάκης.
Οι προσωπικοί σχεδιασμοί και οι ίντριγκες κάθε μορφής καθορίζονται από την πορεία της οικονομίας. Η τσέπη του ψηφοφόρου διαμορφώνει τις πολιτικές εξελίξεις και αναδεικνύει πρόσωπα και κόμματα. Τα επόμενα χρόνια η κυβέρνηση έχει να διαχειριστεί πόρους 65 δισ. ευρώ, που θα πρέπει να διατεθούν ή να δεσμευθούν μέσω προγραμμάτων έως το 2026 ή, το αργότερο, το 2027. Μόνο για το 2024 θα διατεθούν 12 δισ. ευρώ για επενδύσεις. Τα χρήματα αυτά αν αξιοποιηθούν σωστά μπορούν να δώσουν ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 4%. Σε αυτή την περίπτωση θα αυξηθεί το εισόδημα των πολιτών και θα υπάρξει αισιοδοξία η οποία θα απομονώνει τις ακραίες φωνές.
Ο φόβος και οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι οι πόροι θα μοιραστούν με παλαιοκομματικό τρόπο, μεταξύ γνωστών και φίλων, και έτσι είναι σίγουρο ότι δεν θα παραχθεί πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα. Με οριακούς ρυθμούς ανάπτυξης και θνησιγενείς επενδύσεις η οικονομική κατάσταση θα χειροτερεύει, το εισόδημα των πολιτών θα συμπιέζεται και η οργή θα βρίσκει διέξοδο στον εθνικολαϊκισμό αριστερόστροφο ή δεξιόστροφο. Τα σημάδια είναι εξόχως ανησυχητικά, με υψηλές πιθανότητες να μπούμε σε νέα περίοδο πολιτικής αναταραχής. Ανάλογα με την τροπή που θα πάρουν τα πράγματα στην οικονομία θα αναδειχθούν τα πρόσωπα και θα γράψουν τη δική τους, θετική ή αρνητική, ιστορία στην πορεία του τόπου.

panagopg@gmail.com