Πέμπτη, 04 Ιανουαρίου 2024 20:11

Στην πολιτική δεν είναι όλοι ίδιοι

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Ο Παναγιώτης Νίκας στον απολογισμό του ως περιφερειάρχης Πελοποννήσου επανέλαβε τις καταγγελίες του για υπονόμευση από το σύστημα του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Η ιστορία, όπως περιγράφεται από τον Παναγιώτη Νίκα, ξεκινά αμέσως μετά τις εκλογές και την άρνησή του να τοποθετήσει σε θέσεις-κλειδιά τους εκλεκτούς του συγκεκριμένου συστήματος. Η άρνησή του αυτή είχε ως αποτέλεσμα την εκκίνηση συγκρούσεων. Σε κομβικά ζητήματα, όπως οι ενεργειακές επενδύσεις και το αντιπλημμυρικό της Καλαμάτας, η σύγκρουση ήταν ιδιαίτερα σφοδρή σε παρασκήνιο και προσκήνιο. 

Τα όσα διηγείται ο πρώην περιφερειάρχης είναι σοκαριστικά για όποιον δεν γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα, αλλά φαντάζουν ως φυσιολογικά και αναμενόμενα. Η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου δεν εκπλήσσεται, αποδέχεται ότι αυτά γίνονται και… τι να κάνουμε. Είναι η ίδια αντίδραση με την υπόθεση των υποκλοπών, οι πολίτες έχουν συμβιβαστεί με λειτουργίες εκτός του θεσμικού δημοκρατικού πλαισίου. Θεωρείται φυσιολογικό οι ισχυροί παράγοντες να επιβάλουν πρόσωπα και πολιτικές, να στηρίζουν επενδύσεις και έργα, να παρακολουθούν πολιτικούς αντιπάλους, φίλους και εχθρούς.

Όλα αυτά επιβεβαιώνουν την κυρίαρχη άποψη ότι η πολιτική είναι μια «βρόμικη υπόθεση» και ότι σε αυτήν επιβιώνουν όσοι κάνουν συμφωνίες παρασκηνίου. Είναι η λογική που θέλει όλους τους πολιτικούς αναξιόπιστους και διεφθαρμένους. Η εικόνα αυτή είναι βέβαιο ότι αδικεί τη μεγάλη πλειοψηφία όσων ασχολούνται με την πολιτική και γενικώς με τα κοινά, δυστυχώς όμως αρκούν μερικά περιστατικά για να βουλιάξουν οι πάντες και τα πάντα στην ανυποληψία.

Έχουμε πολλές φορές επισημάνει ότι είναι λάθος να θεωρούμε όλους τους πολιτικούς ίδιους. Δεν είναι. Είναι ευθύνη των πολιτών να επιβραβεύουν έντιμες στάσεις και πρόσωπα. Η δημοκρατία έχει ανάγκη από καθαρά και έντιμα πολιτικά πρόσωπα, τα οποία οι μόνοι που μπορούν να τα αναδείξουν είναι οι πολίτες. 

Ο Παναγιώτης Νίκας έκλεισε τον κύκλο του στην αυτοδιοίκηση και μάλλον στην πολιτική. Το αν ήταν καλός δήμαρχος ή περιφερειάρχης θα κριθεί στο μέλλον -χωρούν πολλές αναγνώσεις και προσεγγίσεις στο έργο του-, αυτό όμως που προκύπτει αβίαστα για όποιον παρακολούθησε την πορεία του είναι ότι ήταν έντιμος σε όλα τα επίπεδα. Δεν γνωρίζουμε αν η εντιμότητα του στέρησε μια ακόμα θητεία, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι είναι πολύ σημαντικό να σε θυμούνται γιατί αντιστάθηκες και δεν θυσίασες τις αρχές σου για να κερδίσεις άλλα πέντε χρόνια στην εξουσία. Και αυτό είναι τελικά το μεγαλύτερο έργο, να αποδείξεις ότι στην πολιτική δεν είναι όλοι ίδιοι.

 

panagopg@gmail.com

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 04 Ιανουαρίου 2024 20:12