Τρίτη, 09 Ιανουαρίου 2024 21:14

Οι σιωπές στοιχίζουν ακριβά στους πολίτες

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Αυτό που συμβαίνει με τις θέσεις ευθύνης σε δήμους και Περιφέρειες είναι κωμικοτραγικό. Κωμικό γιατί όσοι εκλέχτηκαν με τους συνδυασμούς των δημάρχων και των περιφερειαρχών αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης, και τραγικό γιατί όλο αυτό έχει ένα τεράστιο οικονομικό κόστος σε βάρος του Έλληνα φορολογούμενου. Όλο αυτό συμβαίνει προκειμένου να είναι όλοι ικανοποιημένοι και να μην έχουν εσωπαραταξιακά προβλήματα οι επικεφαλής. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. νομοθέτησε με βάση το τι συμφέρει τους εκλεκτούς της στην αυτοδιοίκηση αδιαφορώντας για το οικονομικό κόστος.
Η σπατάλη είναι τεράστια. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που συμβαίνει -περίπου το ίδιο είχε συμβεί και την εποχή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, όπου ένας όροφος του Διοικητηρίου στην Καλαμάτα δεν επαρκούσε για να στεγάσει τους αντινομάρχες και τους συμβούλους τους. Μετά ήρθε η χρεοκοπία αλλά και η κατάργηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Είναι περίπου βέβαιο ότι στον ίδιο δρόμο βαδίζουμε. Δεν γνωρίζουμε τι χαρακτηριστικά θα έχει η νέα χρεοκοπία, αλλά ο θεσμός της αυτοδιοίκησης κινδυνεύει να περιπέσει σε πλήρη ανυποληψία και παρακμή. Είναι πολλοί αυτοί που θέλουν να τελειώνουν με την αυτοδιοίκηση και το λένε πλέον ευθέως και με κάθε αφορμή. Η Ελλάδα είναι μικρή και οι μεγάλες δουλειές γίνονται καλύτερα όταν δεν εμπλέκονται διάφοροι ενοχλητικοί σε τοπικό επίπεδο. Επιστροφή λοιπόν στο παρελθόν, με τοπικές αρχές χωρίς ρόλο και το κεντρικό «επιτελικό» κράτος να ελέγχει τα πάντα.
Οι τοπικοί άρχοντες δεν φαίνεται να ενοχλούνται για αυτά που έρχονται, γι’ αυτό και αξιοποιούν στο έπακρο το δικαίωμα που τους δίνει ο νόμος ορίζοντας όλους τους συμβούλους τους σε θέσεις ευθύνης. Οι αντιμισθίες να εξασφαλίζονται και οι αντίστοιχες σιωπές. Οι στρατιές των αντιδημάρχων, των αντιπεριφερειαρχών και των εντεταλμένων συμβούλων δεν πρόκειται να παράγουν έργο περισσότερο από ό,τι αν υπήρχαν μόνο 2-3 ικανοί άμεσοι συνεργάτες και ένα στενό επιτελείο σε κάθε δήμο και Περιφέρεια. Το πιθανότερο είναι να εμπλέκονται οι «σχετικοί - άσχετοι» καθημερινά στη λειτουργία των δήμων και της Περιφέρειας «διατάσσοντας» υπαλλήλους να κάνουν τη μία ή την άλλη επιλογή που θα αφορά κατά βάση εξυπηρέτηση του πελάτη ψηφοφόρου. Σχήματα δυσλειτουργικά, με παλαιοκομματική στόχευση, χωρίς μέλλον και προοπτική, σε βάρος του δημότη και της προοπτικής κάθε περιοχής.

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 09 Ιανουαρίου 2024 21:14