Κυριακή, 11 Φεβρουαρίου 2024 21:10

Οι αγρότες ανέδειξαν το πρόβλημα της αγοράς

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Οι φετινές αγροτικές κινητοποιήσεις έχουν προκαλέσει πολιτικό ζήτημα. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να ξεπεράσει με επικοινωνιακούς ελιγμούς τα αιτήματα των αγροτών, γιατί η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών είναι στο πλευρό τους. Αυτό έχει συμβεί για πολύ συγκεκριμένους λόγους: Οι πολίτες ως καταναλωτές έχουν αντιληφθεί ότι η διαφορά της τιμής από το χωράφι στο ράφι τούς πλήττει οικονομικά και άρα τους αφορά. Το πανευρωπαϊκό αγροτικό μέτωπο δεν έδωσε τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τον μηχανισμό προπαγάνδας για να στρέψει την κοινή γνώμη κατά των αγροτών. Οι κινητοποιήσεις ξέφυγαν από τη γνωστή κομματική γυμναστική και τη φρασεολογία του περασμένου αιώνα, που ζητά την πτώση του καπιταλισμού. Έθεσαν αιτήματα συγκεκριμένα και με βάση την κοινή λογική. Οι αγρότες απέφυγαν, μέχρι ώρας, να κλείσουν τους δρόμους και να στρέψουν τους πολίτες εναντίον τους.
Όλο αυτό έχει δημιουργήσει ένα ασφυκτικό πολιτικό πλαίσιο για την κυβέρνηση, η οποία είναι φανερό ότι προσπαθεί να κερδίσει χρόνο αναμένοντας κάποιο λάθος από την πλευρά των αγροτών. Δύσκολα όμως θα βγει από τη συγκεκριμένη κρίση αλώβητη και αυτό γιατί τα αιτήματα των αγροτών είναι απολύτως λογικά και χρειάζονται συγκεκριμένες απαντήσεις.
Το πρώτο που θέτουν οι αγρότες είναι η μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο 7 λεπτά την κιλοβατώρα στο ηλεκτρικό ρεύμα, και ενίσχυση σε εφόδια και ζωοτροφές. Οι κινητοποιήσεις σε όλη την Ε.Ε. έδειξαν ότι το ζήτημα του κόστους και ειδικά η μείωση τιμών στην ενέργεια και τα εφόδια αποτελούν βασικό στοιχείο ύπαρξης της αγροτικής παραγωγής. Ο ανταγωνισμός σε παγκόσμιο επίπεδο επιβάλλει τη λήψη μέτρων σε αυτό το επίπεδο για να υπάρχει αγροτικός τομέας στην Ευρώπη και βέβαια αυτάρκεια σε βασικά διατροφικά προϊόντα. Η πρόσφατη υγειονομική κρίση αλλά και τα προβλήματα στις μεταφορές έδειξαν ότι η απόλυτη εξάρτηση από προϊόντα τρίτων χωρών δεν είναι σοφή επιλογή.
Η νέα ΚΑΠ με τους περιβαλλοντικούς όρους που θέτει, κατάφερε να βγάλει στους δρόμους τους αγρότες όλης της Ε.Ε. και μόνο αυτό το γεγονός αρκεί για να θέσει άμεσα στο τραπέζι τη συνολική επαναδιαπραγμάτευσή της. Οι αγρότες της Ε.Ε. δεν μπορούν να σώσουν τον πλανήτη από μόνοι τους και ούτε μπορούν να πληρώσουν αυτοί τη διάσωση του περιβάλλοντος. Απαιτείται εξορθολογισμός των μέτρων και σταδιακή εφαρμογή φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών. Διαφορετικά θα οδηγηθούμε στο να μην παράγεται τίποτα στην Ε.Ε. -για να προστατεύσουμε δήθεν το περιβάλλον- και να εισαγάγουμε από χώρες προϊόντα που παράγονται χωρίς κανέναν όρο!
Στη χώρα μας υπάρχει και το ειδικότερο ζήτημα της διαχείρισης των ενισχύσεων της ΚΑΠ, όπου εδώ στην κυριολεξία ο ΟΠΕΚΕΠΕ τα έχει κάνει… ρόιδο, με αποτέλεσμα να χαθούν φέτος εκατομμύρια ευρώ. Χρειάζεται ταυτόχρονα να μπει τέλος στο πάρτι που έχουν στήσει διάφοροι μεσάζοντες και «σύμβουλοι», οι οποίοι παρέχουν δήθεν υπηρεσίες εισπράττοντας ποσά που είναι για τους αγρότες.
Το ζήτημα των αποζημιώσεων της παραγωγής που καταστρέφεται από τις ακραίες κλιματικές συνθήκες και η αναπλήρωση του εισοδήματος των αγροτών περνά μέσα από έναν νέο ΕΛΓΑ, ο οποίος θα ασφαλίζει πραγματικά την αγροτική παραγωγή. Εδώ είναι προφανές ότι θα πρέπει να αλλάξει και η αντίληψη των αγροτών για την ασφάλιση της παραγωγής τους, κάτι που θα γίνει όταν δουν πραγματικές αποζημιώσεις.
Το ζήτημα των παράνομων ελληνοποιήσεων, σε συνδυασμό με τον έλεγχο των τιμών από το χωράφι στο ράφι, απαιτεί έναν διαφορετικό τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της αγοράς. Η ακρίβεια έδειξε σε όλους μας ότι στην ελληνική αγορά έχει στηθεί ένα απίστευτο πάρτι αισχροκέρδειας. Το «αόρατο χέρι» της αγοράς δεν λειτουργεί όταν τα καρτέλ και οι λαθρέμποροι κάνουν κουμάντο. Το ζήτημα είναι τεράστιο, αλλά είναι πλέον φανερό ότι αν δεν υπάρξει ρύθμιση και έλεγχος στην αγορά το εισόδημα των πολιτών θα χάνεται στους λογαριασμούς ενέργειας και στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Οι κινητοποιήσεις των αγροτών ανέδειξαν ουσιαστικά το πρόβλημα της ακρίβειας και μέσω αυτών εκφράζεται η αγανάκτηση όλων των πολιτών, που δεν τα βγάζουν πέρα και νιώθουν ότι τους κλέβουν.

panagopg@gmail.com