Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2024 19:40

Οι χαριστικές αποφάσεις στοιχίζουν στους πολίτες

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η δημοτική αρχή Καλαμάτας αποφάσισε να κάνει μόνιμη την επέκταση τραπεζοκαθισµάτων των καταστημάτων εστίασης στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, που είχε θεσπιστεί από την εποχή των μέτρων για τον κορονοϊό. Δεν είναι η πρώτη φορά που το προσωρινό γίνεται μόνιμο, γιατί στην Ελλάδα ως γνωστόν «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού». Η αλλαγή ρύθμισης για την κεντρική πλατεία ως προς τα τραπεζοκαθίσματα προφανώς θα συμπαρασύρει και όλες τις άλλες προσωρινές ρυθμίσεις που αφορούν τον δημόσιο χώρο της Καλαμάτας.

Είναι προφανές ότι η δημοτική αρχή αλλάζει την πολιτική σε σχέση με τον δημόσιο χώρο και την παραχώρησή του από τους κανόνες που είχαν τεθεί από τη δημοτική αρχή Νίκα, στην οποία συμμετείχαν πολλοί από τους σημερινούς δημοτικούς συμβούλους. Ομολογούν δηλαδή ότι ήταν λάθος η περιορισμένη παραχώρηση χώρου και για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας χρειάζεται να δοθεί και άλλος δημόσιος χώρος. Δεν γνωρίζουμε πότε είχαν δίκιο και δεν πρόκειται ποτέ να μάθουμε. Όσοι ασκούν ευκαιριακή πολιτική αλλάζουν στάση σε θέματα χωρίς να εξηγήσουν τους λόγους που λαμβάνουν τη μία ή την άλλη απόφαση. Πάντα έχουν δίκιο!

Το πρόβλημα με την παραχώρηση δημόσιου χώρου είναι ακριβώς το ευκαιριακό των αποφάσεων. Δεν υπάρχει δηλαδή μια συνολική αντίληψη για το τι θέλουμε να επιτύχουμε. Οι ευκαιριακές και σημειακές αποφάσεις δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας σε κάποιες περιοχές προς όφελος άλλων και δίνεται η αίσθηση αθέμιτου ανταγωνισμού. Όταν αυξάνεις τους χώρους στην κεντρική πλατεία, αυτό είναι σε βάρος επιχειρήσεων που βρίσκονται σε άλλα σημεία. Αναγκάζεσαι στη συνέχεια να δώσεις περισσότερο χώρο στους πεζόδρομους και δυσχεραίνεις την κίνηση των πεζών. Ο φαύλος κύκλος δεν τελειώνει και φτάνουμε στο τέλος σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Κρίσιμο σημείο είναι τέλος το πόσοι, πόσο και πώς πληρώνουν τον χώρο που τους παραχωρείται. Εδώ έχει προκύψει ένα σοβαρό ζήτημα. Έγινε γνωστό ότι επειδή οι επαγγελματίες της πλατείας δεν είχαν πληρώσει τίποτα για τον επιπλέον χώρο, έγινε συμφωνία κυρίων µε τον δήμο και κάλυψαν στολισμό και ηλεκτροφωτισμό της πόλης κατά την περίοδο των γιορτών. Συγγνώμη, τι είναι αυτό; Από πού προβλέπεται η συγκεκριμένη διαδικασία; Αν είναι έτσι, να στολίζει και ο κάθε πολίτης ένα δέντρο έξω από το σπίτι του και να απαλλάσσεται από την καταβολή δημοτικών τελών! Είναι προφανές ότι δεν κρατιούνται ούτε τα προσχήματα και αυτό θα το πληρώσει η πόλη και όλοι μας.

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2024 20:22