Τετάρτη, 06 Μαρτίου 2024 22:00

Συνεχίζεται η κατάρρευση του συστήματος υγείας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η κατάσταση στη δημόσια υγεία πάει από το κακό στο χειρότερο. Το συμπέρασμα αυτό αποτελεί κοινή και αναμφισβήτητη διαπίστωση όποιου επισκέπτεται μια δημόσια δομή υγείας. Η κακή οργάνωση σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού έχουν οδηγήσει σε διαλυτικά φαινόμενα με τους πολίτες να ταλαιπωρούνται και να ανησυχούν για την επαρκή αντιμετώπιση του προβλήματός τους. Τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι οι Έλληνες δαπανούν τεράστια ποσά στον ιδιωτικό τομέα παροχής υγείας. Έχουμε έτσι ένα δημόσιο σύστημα υγείας που καλύπτει κάποιες ανάγκες και παράλληλα ένα ιδιωτικό σύστημα που καλύπτει τις υπόλοιπες. Η παροχής υγείας είναι έτσι ένα αγαθό στο οποίο έχουν καλύτερη πρόσβαση αυτοί που μπορούν να ανταπεξέλθουν στο οικονομικό κόστος.

Οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούν να πληρώνουν διπλά για την υγεία και ζητούν τη βελτίωση του δημόσιου συστήματος. Να μπορούν δηλαδή να αντιμετωπίζουν τα βασικά προβλήματά τους και να μην κινδυνεύουν να βρεθούν στο διάδρομο και τα αζήτητα ή να πουλήσουν ότι έχουν και δεν έχουν για μια ιατρική πράξη. Ο πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί προεκλογικά ότι θα προχωρήσει στην αναβάθμιση του συστήματος υγείας. Μέχρι σήμερα δυστυχώς δεν έχει υλοποιηθεί η συγκεκριμένη δέσμευση και ούτε φαίνεται να λαμβάνονται μέτρα που να οδηγούν στο ξεπέρασμα των διαθρωτικών προβλημάτων του δημόσιου συστήματος υγείας . Αντίθετα υπάρχει πολύ επικοινωνία και μέτρα – όπως τα απογευματινά χειρουργεία - που νομιμοποιούν την χρηματοδότηση από τη τσέπη των ασθενών.

Το δημόσιο σύστημα υγείας για να ανταπεξέλθει στις σύγχρονες ανάγκες χρειάζεται νέα οργάνωση έτσι ώστε να γίνει οικονομικότερο και αποτελεσματικότερο. Να μπορεί να χρηματοδοτηθεί η αύξηση των μισθών στο προσωπικό και να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας. Χωρίς δομικές αλλαγές αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί. Η κυβέρνηση δεν δείχνει διατεθειμένη να αναλάβει το κόστος σαρωτικών αλλαγών και προσπαθεί με ημίμετρα και πολύ επικοινωνία να σπρώξει το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο των ημίμετρων εντάσσεται και η προκήρυξη θέσεων γιατρών στα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας. Όλοι γνωρίζουν ότι οι περισσότερες θα μείνουν κενές γιατί δεν υπάρχει ενδιαφέρον λόγω χαμηλών αμοιβών και κακών συνθηκών εργασίας. Η κυβέρνηση θα δείχνει δήθεν ενδιαφέρον προκηρύσσοντας θέσεις αυτές θα μένουν ακάλυπτες ενώ η αιμορραγία με αποχωρήσεις από το δημόσιο σύστημα θα συνεχίζεται Με ευχές και επικοινωνία το δημόσιο σύστημα υγεία θα συνεχίζει να καταρρέει.

panagopg@gmail.com