Τρίτη, 05 Μαρτίου 2024 19:09

Να σταματήσουν οι σιωπές για το δρόμο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Οι εξελίξεις στο ζήτημα του δρόμου Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος - Μεθώνη δικαιώνουν όλους όσους επισημαίναμε από το 2016 ότι η επιλογή να αλλάξει χάραξη και να πεταχτούν στα σκουπίδια έτοιμες μελέτες μόνο καθυστέρηση θα είχε ως αποτέλεσμα ενώ θα έθετε σε κίνδυνο και το να φτάσει ο δρόμος στην Καλαμάτα. Η δικαίωση είναι απόλυτη. Μετά από 8 χρόνια βρισκόμαστε ακόμα σε αναμονή να ξεκινήσουν τα έργα με ορατό το ενδεχόμενο ο δρόμος να μην φτάσει ποτέ στην Καλαμάτα!

Το εντυπωσιακό είναι ότι ακόμα και σήμερα κάποιοι κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν και αφήνουν τα πράγματα να εξελίσσονται αρνητικά. Η ιστορία με την πολεοδομική μελέτη του Ασπροχώματος, η ολοκλήρωση της οποίας απαιτείται για να βγει ο δρόμος στον κόμβο Ζαφείρη, είναι το τέλειο άλλοθι προκειμένου ο δρόμος να μείνει στον κόμβο του Μορέα στο αεροδρόμιο. Κάποιοι από την αρχή υποστήριζαν ότι αυτό ήταν το σχέδιο της αλλαγής χάραξης και τώρα δικαιώνονται. Ο δρόμος θα φτάνει στην Καλαμάτα μέσω περιφερειακού και διοδίων. Αλήθεια πόσες φορές είχε επισημανθεί ότι ο δρόμος δεν μπορούσε να περάσει μέσα από το Ασπρόχωμα δίπλα σε επιχειρήσεις και σπίτια για να βγει στου Ζαφείρη; Γιατί δεν έγιναν δεκτές οι προτάσεις για σύνδεση χαμηλότερα στη Νέα Είσοδο πριν από τη γέφυρα του τρένου έτσι ώστε να επιλυθεί και το ζήτημα της κατάργησης του σιδηροδρόμου; Η επιμονή για τη συγκεκριμένη επιλογή στο όνομα δήθεν του οικονομικού κόστους φαίνεται σήμερα ότι δεν ήταν τουλάχιστον ορθή.

Για να μην μείνει ο δρόμος στο κόμβο Μορέα απαιτείται άμεση και δυναμική παρέμβαση των τοπικών παραγόντων. Η αφαίρεση ενός τόσο μεγάλου τμήματος από τη σύμβαση του έργου δια της διολισθήσεως των «αξεπέραστων προβλημάτων» του πολεοδομικού σχεδίου Ασπροχώματος πρέπει να αποτραπεί. Η δημοτική αρχή Καλαμάτας οφείλει άμεσα να κινητοποιηθεί. Να διερευνήσει το ζήτημα και να παρέμβει έγκαιρα για να ξεκαθαρίσει η υπόθεση ώστε να γίνει εφικτή η κατασκευή του δρόμου. Εδώ που έφτασαν τα πράγματα δεν υπάρχουν περιθώρια για υποχωρήσεις στη λογική …άστο και θα δούμε στο μέλλον. Απαιτείται η κατασκευή του έργου με βάση τη σύμβαση που έχει υπογραφεί και τη χάραξη που έχει εγκριθεί. Μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή αλλά δεν μπορεί να χαθεί και αυτή. Ο δρόμος δεν πρέπει να μείνει μισός απαιτείται να συνδεθεί με τη Νέα Είσοδο.

panagopg@gmail.com