Τρίτη, 12 Μαρτίου 2024 19:21

Παραλυτική ακινησία στην αξιοποίηση της περιουσίας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η αξιοποίηση των κληροδοτημάτων από το Δήμο Καλαμάτας είναι μια παλιά και πονεμένη ιστορία. Το κληροδότημα Παναγιώταρου στη Μικρή Μαντίνεια σαπίζει και καταστρέφεται, παλιότερα σε ένα άλλο κληροδότημα έψαχναν τα έπιπλα, σε άλλα περιορίζονται σε ελάχιστες αποδόσεις. Γενικώς υπάρχει μια εμφανής αδυναμία αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων μέσω κληροδοτημάτων. Το περιοριστικό νομικό πλαίσιο, σε συνδυασμό με τους όρους που θέτει ο κάθε διαθέτης, οδηγεί στο να παραμένουν αναξιοποίητα σημαντικά περιουσιακά στοιχεία.
Το πρόβλημα με τα κληροδοτήματα δεν είναι μόνο του Δήμου Καλαμάτας, αλλά σχεδόν όλων των φορέων του Δημοσίου ακόμα και της Εκκλησίας. Η κάθε περίπτωση είναι βέβαια ξεχωριστή, αλλά σε γενικές γραμμές οι περιορισμοί που τίθενται οδηγούν στο ίδιο δυσμενές πάντα αποτέλεσμα. Είναι προφανές ότι το πρώτο που απαιτείται είναι η προσαρμογή της νομοθεσίας, όπως και η αλλαγή των όρων της κληρονομιάς, μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα και αφού διαπιστωθεί -χωρίς καμία αμφισβήτηση- ότι δεν μπορούν να εκπληρωθούν οι όροι της διαθήκης. Το να έχει ένας δήμος ένα κληροδότημα και να μην μπορεί να το κάνει ουσιαστικά τίποτα, δεν έχει απολύτως κανένα νόημα.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα στο κληροδότημα Παναγιώταρου στη Μικρή Μαντίνεια, θα πρέπει καταρχήν να επιστρέψει η διαχείρισή του στο Δήμο Καλαμάτας. Αυτός κληρονόμησε τα ακίνητα και όχι μια κρατική υπηρεσία με έδρα την Πάτρα. Η λογική της διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος μέσω της ακινησίας, που αποτελεί το βασικό γνώρισμα της λειτουργίας του Δημοσίου, δεν μπορεί να δυναστεύει την αυτοδιοίκηση. Ακόμα και κακές επιλογές αξιοποίησης είναι σίγουρα καλύτερες από την απόλυτη ακινησία, που οδηγεί στην απαξίωση και την ολική απώλεια περιουσιακών στοιχείων.
Η μακροχρόνια παραχώρηση ακινήτων για εκμετάλλευση είναι αυτό που πρέπει να επιδιωχθεί. Οι δήμοι και το Δημόσιο δεν μπορούν να γίνουν ξενοδόχοι ούτε να μαζεύουν ελαιοπερίβολα. Μπορούν όμως μέσα από την παραχώρηση να εξασφαλίσουν σημαντικά έσοδα, με τα οποία να χρηματοδοτήσουν δραστηριότητες. Τα περιοριστικά πλαίσια ανατρέπονται μέσα από διεκδίκηση και επιβάλλονται μέσα από την πραγματικότητα της οικονομίας. Και σε αυτό το ζήτημα όπως και σε όλα τα υπόλοιπα χρειάζεται να κινείσαι με σχέδιο και αποφασιστικότητα. Να ξέρεις τι θέλεις να πετύχεις και να επιβάλεις λύσεις. Διαφορετικά περιμένεις τη ληξιαρχική πράξη της κατάρρευσης.

panagopg@gmail.com