Τρίτη, 09 Απριλίου 2024 20:01

Διευθετήσεις που στοιχίζουν σε κατοίκους και επιχειρήσεις 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η κυκλοφορία και η στάθμευση στην Καλαμάτα είναι σημαντικά ζητήματα, που αφορούν την καθημερινότητα των κατοίκων και επηρεάζουν την οικονομική ζωή της πόλης. Ένας επισκέπτης όταν δεν βρίσκει να παρκάρει ή αυτό του στοιχίζει ακριβά, δεν θα μπει στο κέντρο της πόλης και δεν θα προσεγγίσει την παραλιακή ζώνη. Τα πολυκαταστήματα και τα σούπερ μάρκετ στις παρυφές τις πόλης προσφέρουν άνετο και δωρεάν παρκάρισμα προσελκύοντας τους καταναλωτές. Οι επισκέπτες που διαμένουν εκτός Καλαμάτας θα προτιμήσουν να μην μετακινηθούν από το να ταλαιπωρηθούν.

Το πρόβλημα κυκλοφορίας και στάθμευσης τις ώρες αιχμής στην Καλαμάτα είναι μεγάλο. Όποιος δεν το αντιλαμβάνεται, κάνει κακό στην πόλη και την οικονομία της. Η κυκλοφοριακή μελέτη που όλο ξεκινά και ποτέ δεν ολοκληρώνεται, είναι το πρώτο σημαντικό ζήτημα, το οποίο παραμένει σε εκκρεμότητα εδώ και χρόνια. Οι αναπλάσεις που υλοποιούνται και αυτές που έρχονται δημιουργούν νέα κυκλοφοριακά δεδομένα, ενώ αφαιρούν θέσεις στάθμευσης. Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με βάση τα νέα δεδομένα δεν μπορούν να γίνουν γιατί δεν υπάρχει μελέτη, ενώ οι προσπάθειες εξεύρεσης νέων χώρων στάθμευσης στο κέντρο δεν έχουν καρποφορήσει.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, θα περίμενε κανείς ότι η δημοτική αρχή θα επιτάχυνε τις διαδικασίες σύνταξης νέας κυκλοφοριακής μελέτης και θα έδινε κίνητρα για να δημιουργηθούν νέες θέσεις στάθμευσης. Ειδικά για τη στάθμευση, θα μπορούσε να συνδεθεί η εκμετάλλευση των πάρκινγκ του Νέδοντα με επένδυση από ιδιώτη για νέες θέσεις. Να δοθούν τα υπάρχοντα πάρκινγκ ως αναπτυξιακή αντιπαροχή για την πόλη και όχι να χρησιμοποιηθούν με μια κοντόφθαλμη διαχειριστική - εισπρακτική αντίληψη.

Επιλέχτηκε δυστυχώς ο δρόμος της είσπραξης και το καταπληκτικό είναι ότι ούτε και σε αυτό σημειώθηκε κάποια σημαντική επιτυχία, το αντίθετο. Ο δήμος έδωσε τη δυνατότητα για 24ωρη χρέωση στα πάρκινγκ όλες τις ημέρες της εβδομάδας, χωρίς να αυξήσει αντίστοιχα τις δικές του εισπράξεις! Το πώς πέτυχε αυτό τον θρίαμβο δεν γνωρίζουμε, αλλά είναι βέβαιο ότι χάθηκε η δυνατότητα να υπάρξει αξιοποίηση των πάρκινγκ για να γίνει καλύτερη η ζωή των πολιτών και να ευνοηθούν οι επιχειρήσεις της πόλης. Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της έλλειψης συνολικής στρατηγικής για το μέλλον της πόλης. Επιλέγονται οι σημειακές κοντόφθαλμες διευθετήσεις, γιατί αυτές κρίνονται αποδοτικές. 

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 09 Απριλίου 2024 20:26