Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024 22:40

Πύλη ένταξης εργατικού δυναμικού στην οικονομία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η πρόταση της ΤΕΜΕΣ για δημιουργία Διεθνούς Σχολής Τουρισμού και Γαστρονομίας στην Καλαμάτα είναι μια σημαντική εξέλιξη για την πόλη και την οικονομία της περιοχής. Η διασύνδεση του πτυχίου με την αγορά εργασίας ήταν πάντα ένα από τα προβλήματα του εκπαιδευτικού συστήματος. Βέβαια, το πρόβλημα δεν έχει να κάνει με το ότι δεν έβλεπαν κάποιοι τις ανάγκες της αγοράς, αλλά με την επιλογή καριέρας των ενδιαφερομένων. Η σχολή θα είναι προφανώς προσανατολισμένη στο πεδίο εργασίας και στην κατάρτιση εργαζομένων σε ειδικότητες που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία μιας ξενοδοχειακής μονάδας και ενός εστιατορίου.

Η σχολή τουρισμού που προτείνεται θα έρθει να καλύψει το διαπιστωμένο κενό μεταξύ δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο πανεπιστήμιο για μάγειρες και καμαριέρες, αλλά υπάρχουν μεταλυκειακές σχολές που παίζουν αυτόν ακριβώς το ρόλο. Να θυμίσουμε ότι παλιότερα υπήρχαν οι σχολές του ΕΟΤ, οι οποίες έκλεισαν λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος εισαγωγής. Εδώ είναι το κρίσιμο σημείο. Πόσοι από τους Έλληνες αποφοίτους λυκείου θα επιλέξουν τις σπουδές σε μια σχολή για να εργαστούν στον τουριστικό κλάδο; Η απάντηση θα δοθεί στο επίπεδο της απασχόλησης και της αμοιβής. Αν υπάρχουν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και ικανοποιητική αμοιβή θα υπάρξει ενδιαφέρον φοίτησης Ελλήνων σε μια τέτοια σχολή.

Η διαφοροποίηση στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία βρίσκεται στο «διεθνές». Η σχολή που θα δημιουργηθεί θα έχει προφανώς προσανατολισμό στην εκπαίδευση προσωπικού από τρίτες χώρες. Εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι ενδιαφερόμενοι θα είναι πολλοί, είτε για να εργαστούν στην Ελλάδα είτε για να επιστρέψουν με υψηλή εξειδίκευση στη χώρα τους. Η προσέλκυση και η ένταξη μεταναστών μέσω του εκπαιδευτικού συστήματος είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη για τη χώρα και την οικονομία της. Είναι αυτό που δεν μπόρεσε να κάνει μέχρι σήμερα το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα και το κράτος γενικότερα. Αυτό το κενό έρχεται να καλύψει η ιδιωτική πρωτοβουλία προσφέροντας εκπαίδευση και τίτλους σπουδών εκεί που υπάρχει ανάγκη. Η ένταξη μεταναστών στο οικονομικό σύστημα της χώρας, ειδικά στον τουριστικό και τον αγροτικό τομέα, αποτελεί ζήτημα επιβίωσης για τη χώρα. Το σημαντικό δεν είναι λοιπόν ότι δημιουργείται ακόμα μια σχολή, αλλά ότι ανοίγεται πύλη εισόδου και ένταξης νέου και καταρτισμένου εργατικού δυναμικού στην οικονομική ζωή της χώρας.

panagopg@gmail.com