Τετάρτη, 10 Μαϊος 2023 09:07

Συγκρίνουν την Καλαμάτα με… Μύκονο και Βενετία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(20 ψήφοι)

Οι ντελάληδες της κατεστημένης τάξης πραγμάτων που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα στην Καλαμάτα και στη Μεσσηνία «ανακάλυψαν» εσχάτως τη… φέρουσα ικανότητα -και συγκρίνοντας τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα με τη Βενετία και τη Μύκονο, εκφράζουν την ανησυχία τους για την τουριστική ανάπτυξη.

Η Καλαμάτα όμως έχει ετησίως 6,3 διανυκτερεύσεις ανά κάτοικο, η Βενετία 47,7 διανυκτερεύσεις ανά κάτοικο και η Μύκονος… 240,6 διανυκτερεύσεις ανά κάτοικο. Επίσης η Ρόδος το 2019, με πληθυσμό 56.440 κατοίκους, είχε ετησίως 15.103.055 διανυκτερεύσεις επισκεπτών, τα Χανιά με πληθυσμό 54.559 κατοίκους είχαν 2.824.857 διανυκτερεύσεις και η Καλαμάτα με πληθυσμό 58.816 κατοίκους είχε μόλις 374.786 διανυκτερεύσεις.

Τα στατιστικά στοιχεία διαψεύδουν κατηγορηματικά τους ανησυχούντες για τη φέρουσα ικανότητα της Καλαμάτας, αλλά προφανώς αυτοί δεν πρόκειται να σταματήσουν τις προφητείες για το τέλος του κόσμου που θα έρθει επειδή… κινείται η γη και η οικονομία. Έτσι κι αλλιώς όμως, από την εποχή του Τόμας Μάλθους (1766 - 1834) υπάρχει ανησυχία για τη φέρουσα ικανότητα του πλανήτη, επειδή πολλοί υπολογίζουν “ceteris paribus” τις επιπτώσεις είτε της μεταβολής του πληθυσμού είτε της μεταβολής των επισκεπτών της πόλης. Οι τεχνολογικές εξελίξεις διέψευσαν φυσικά τον Τόμας Μάλθους, που πίστευε ότι η γη μπορεί να θρέψει πολύ περιορισμένο αριθμό ανθρώπων -και προφανώς η προσφορά και η ζήτηση θα αλλάξουν την οικοδομική δραστηριότητα στην Καλαμάτα, που παραμένει χαμηλή επειδή μεταξύ άλλων οι ντελάληδες της κατεστημένης τάξης πραγμάτων δεν βλέπουν ούτε τα κλειστά σπίτια σε όλη τη Μεσσηνία, ούτε την αδυναμία των δημοτικών αρχών Καλαμάτας να εντάξουν στο σχέδιο πόλης νέες περιοχές, με συνέπεια να υπάρχει τεράστιο έλλειμμα οικοδομήσιμων οικοπέδων.

Αν οι ντελάληδες της μιζέριας δεν ενδιαφέρονταν μόνο για τη διατήρηση της κατεστημένης τάξης πραγμάτων, θα πρότειναν μεταξύ άλλων την αξιοποίηση των χιλιάδων κλειστών σπιτιών κατά μήκος της προαστιακής σιδηροδρομικής γραμμής, με τη δρομολόγηση τρένου. Εκφράζουν όμως μόνο την ανησυχία τους για τη φέρουσα ικανότητα και όχι για τη φτώχεια των Καλαματιανών και των Μεσσήνιων. Για το χρήμα που τους «μυρίζει» όμως, θα συνεχίσουμε στο αυριανό φύλλο.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 11 Μαϊος 2023 11:16