Δευτέρα, 08 Μαϊος 2023 11:06

Εστιατόρια και Airbnb σώζουν την Καλαμάτα

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(18 ψήφοι)

Η συντηρητική πολιτική των δημοτικών αρχών Καλαμάτας της τελευταίας εικοσαετίας, σε συνδυασμό με την εσωστρέφεια της προηγούμενης γενιάς επιχειρηματιών, θα είχαν μετατρέψει τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα σε θλιβερό κομπάρσο των εξελίξεων στον υπόλοιπο νομό και στην Πελοπόννησο, αν στα χρόνια της στασιμότητας δεν ανθούσε ο κλάδος της εστίασης και της ψυχαγωγίας, που δημιούργησε μόνος του και χωρίς κανένα σχέδιο όσα δεν έχουν ονειρευτεί ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα οι κρατιστές οπαδοί της κεντρικά σχεδιασμένης οικονομίας.

Ανοίγοντας παρένθεση, και πριν αναλύσουμε τα επιτεύγματα του εστιάτορα και του καφετζή της διπλανής πόρτας, αξίζει να επισημάνουμε ότι η Καλαμάτα παραμένει οικονομική πρωτεύουσα της Περιφέρειας Πελοποννήσου λόγω της αδυναμίας της Κορίνθου να εξελιχθεί από προάστιο της Αθήνας σε αυτόνομο οικονομικό κέντρο. Στη δε γεωγραφική ενότητα του Μοριά, η Πάτρα εξακολουθεί να αναζητεί την ταυτότητά της και μια θέση στον διεθνή καταμερισμό εργασίας, αφήνοντας έτσι περιθώρια στην Καλαμάτα να ηγεμονεύει στη νοτιοανατολική Περιφέρεια Πελοποννήσου. Οι υπόλοιπες πόλεις της Πελοποννήσου έχουν μικρό πληθυσμό και λόγω του δημογραφικού προβλήματος δεν προβλέπεται να εξελιχθούν σε ακμάζοντα αστικά κέντρα.

Ουσιαστικά, η ηγεμονία της Καλαμάτας σε κλάδους της περιφερειακής οικονομίας θα αμφισβητηθεί έντονα τα επόμενα χρόνια από τον άξονα Πατρών - Κορίνθου, που υπό προϋποθέσεις (ειδικά αν αποκτήσει ευρωπαϊκή σιδηροδρομική σύνδεση) μπορεί να μετατρέψει τη Βόρεια Πελοπόννησο σε ιδανικό προορισμό για «ψηφιακούς νομάδες», συνταξιούχους και αγροτουρίστες. Σε κάθε περίπτωση η ηγεμονία στην Πελοπόννησο, όπως και την εποχή του Θουκυδίδη, θα κριθεί από τις συμμαχίες των πόλεων - και δυστυχώς η εσωστρεφής, ακόμα, Καλαμάτα δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην υπόλοιπη Πελοπόννησο. Μόνο στη Νότια Ηλεία και στη Λακωνία ο επισκέπτης θα ακούσει περισσότερα θετικά σχόλια από αρνητικά για την Καλαμάτα. Στην υπόλοιπη Πελοπόννησο κυριαρχεί η καχυποψία για τους «μοναχοφάηδες» Μεσσήνιους, που θέλουν ολάκερη την… κρατική πίτα και τη μερίδα του λέοντος στους διορισμούς. Την καχυποψία αυτή την ενισχύουν οι άφρονες, που θέλουν μόνο μεσσηνιακά προϊόντα στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας εξωθώντας τους παραγωγούς των γειτονικών νομών σε άλλες αγορές.

Εννοείται ότι οι τοπικοί άρχοντες της Καλαμάτας αδιαφορούν πλήρως για τις συμμαχίες με τους γείτονες, επειδή ως γνωστόν ασχολούνται μόνο με την επανεκλογή τους. Γι’ αυτό η Καλαμάτα θα είχε ήδη εισέλθει σε τρομακτικό σπιράλ καθόδου, αν μια νέα γενιά επιχειρηματιών στο χώρο της εστίασης, των καφέ, των μπαρ και γενικότερα της ψυχαγωγίας δεν έδινε το φιλί της ζωής στην πόλη και στην οικονομία της. Αν στο κάδρο προστεθούν και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που μετέτρεψαν τα σπίτια τους σε πολυτελή καταλύματα και τα προσφέρουν σε ανταγωνιστικές τιμές μέσω πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb, Booking κ.λπ.), έχουμε μπροστά μας ολόκληρη την εικόνα του «καλαματιανού θαύματος» που διατηρεί την πόλη ζωντανή. Σε πείσμα όσων θέλουν να προσθέσουν νέους φόρους σε ό,τι κινείται στην αγορά για να μεγαλώσουν το κράτος, η νέα επιχειρηματική τάξη δημιούργησε μόνη της ένα ελκυστικό τουριστικό προϊόν που δεν έχει να ζηλέψει κυριολεκτικά τίποτα από τα ταξιδιωτικά προϊόντα της υπόλοιπης Ευρώπης. Αν η νέα επιχειρηματική τάξη σπάσει και τα… σύνορα στην Τσακώνα, εντάσσοντας προϊόντα από όλη την Πελοπόννησο στην ευρύτερη αγορά της Καλαμάτας, θα κάνει ένα ακόμα μεγάλο βήμα για την έξοδο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας από τον κύκλο της στασιμότητας και της παρακμής

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός