Τετάρτη, 08 Νοεμβρίου 2023 10:52

Τα ρέματα απειλή για τα πάρκινγκ του Νέδοντα και την ανάπτυξη της Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Ανεξάρτητα από τα αντιπλημμυρικά έργα στο ανάντη του ποταμού, η παροχέτευση μέσω σήραγγας στον Νέδοντα των όμβριων υδάτων από τα ρέματα Ελαφογκρέμης, Λαγκάδα, Καραμπογιάς και Καλαμίτσι δημιουργεί προφανώς νέα δεδομένα τόσο για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των δημοτών όσο και για την οικονομική ανάπτυξη της Καλαμάτας.

Με απλά λόγια: Από τη στιγμή που θα πέσουν στον Νέδοντα τα όμβρια ύδατα από τα 4 ρέματα, είναι αφελής η συζήτηση τόσο για το ανάντη του Νέδοντα όσο και για την ανάγκη διαπλάτυνσης (από τις εκβολές μέχρι τη Νέα Είσοδο) και εκβάθυνσης του σκεπασμένου τσιμεντένιου καναλιού (που κακώς χαρακτηρίζεται ποτάμι). Θεωρητικά, τους περασμένους μήνες θα έπρεπε να ανοίξει ο διάλογος για την ανάγκη παροχέτευσης των υδάτων από τα ρέματα στον Νέδοντα. Εκτιμώ όμως ότι η συζήτηση δεν έγινε, επειδή αφενός κανένας αιρετός ή φορέας δεν έχει πολιτική βούληση να ανοίξει τα ρέματα και αφετέρου, γιατί ακόμα κι αν υπήρχε πολιτική βούληση, δεν υπάρχουν χρήματα για την οριοθέτηση και τη διάνοιξη των ρεμάτων.

Από εδώ και πέρα, αφού η παροχέτευση των υδάτων των ρεμάτων στον Νέδοντα είναι μονόδρομος, μένει να συζητήσουμε μόνο δύο πράγματα: α) Αν μπορεί να γίνει εκβάθυνση χωρίς να ξηλωθεί το σκεπασμένο τμήμα. β) Τις επιπτώσεις από τυχόν ξεσκέπασμα του Νέδοντα, αφού σε αυτή την περίπτωση κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί την ανακατασκευή του σκεπασμένου τμήματος. Η συζήτηση αυτή ενδεχομένως να είχε μικρότερη σημασία για την Καλαμάτα αν δεν είχε σταματήσει το σχέδιο κατασκευής υπόγειου πάρκινγκ μπροστά από τα Δικαστήρια, που είχε δημοπρατήσει η δημοτική αρχή του Γιώργου Κουτσούλη, ή αν είχε υιοθετηθεί η πρόταση του Βασίλη Κοσμόπουλου για κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας. Δυστυχώς όμως, οι δημοτικές αρχές του Παναγιώτη Νίκα πορεύτηκαν με μπούσουλα την επανεκλογή του νυν περιφερειάρχη, οπότε η Καλαμάτα δεν έχει πλέον την πολυτέλεια να συζητήσει τη μόνιμη απώλεια των θέσεων στάθμευσης στα πάρκινγκ του Νέδοντα.

Ολοκληρώνουμε με δύο αφορισμούς: Η Καλαμάτα θα βρίσκει ολοένα και πιο συχνά μπροστά της εμπόδια από την εποχή της συντηρητικής αδράνειας του Παναγιώτη Νίκα. Ο νυν δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, αν και στη δεύτερη θητεία συνεχίσει τη δική του αδρανή πολιτική, κινδυνεύει να παρασυρθεί σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, μπροστά στις οποίες η ορμητικότητα των ρεμάτων θα μοιάζει με… σταγόνα στον ωκεανό.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός