Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2023 10:40

Τα πραγματικά όρια των πολύ μικρών επιχειρήσεων

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Αδιαμφισβήτητα η ελληνική οικονομία εδράζεται στις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 50 εργαζόμενους. Το 45,1% του συνολικού κύκλου εργασιών δημιουργείται από αυτές τις επιχειρήσεις, που απασχολούν και το 71,3% του εργατικού δυναμικού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 61,2% των ελληνικών επιχειρήσεων δεν απασχολεί μισθωτούς και ότι το 28,6% απασχολεί από 1 μέχρι 4 εργαζόμενους. Ουσιαστικά το 89,8% των ελληνικών επιχειρήσεων είναι πολύ μικρές και απασχολούν μέχρι 4 εργαζόμενους. Από εκεί και πέρα δεν χρειάζεται να έχεις διδακτορικό στις Οικονομικές Επιστήμες για να καταλάβεις ότι αυτό το υψηλό ποσοστό πολύ μικρών επιχειρήσεων δεν αφήνει περιθώρια ούτε για μείωση της φοροδιαφυγής ούτε για παροχή υψηλών μισθών στους εργαζόμενους.

Με απλά λόγια: Το 89,8% των ελληνικών επιχειρήσεων επιβιώνει στη μακροχρόνια περίοδο επειδή μπορεί να φοροδιαφεύγει και επειδή υπάρχει ακόμα στην αγορά εργασίας ζήτηση για δουλειές με χαμηλούς μισθούς και… μαύρη εργασία. Όλα τα υπόλοιπα είναι ωραίες ατάκες για συνέδρια σε πολυτελή ξενοδοχεία και θεωρίες υπουργών που δεν έχουν καμία σχέση με την ελληνική οικονομική πραγματικότητα. Εννοείται ότι η κατεστημένη οικονομική τάξη πραγμάτων δεν ανατρέπεται ούτε με φορολογικά τεκμήρια που θα οδηγήσουν σε «λουκέτα» και πληθωρισμό (επειδή θα μειωθεί η προσφορά προϊόντων και υπηρεσιών) ούτε φυσικά με ονομαστικές αυξήσεις του κατώτατου μισθού που θα ενισχύσουν την ανεργία και τη μαύρη εργασία.

Η αναδιάρθρωση του επιχειρηματικού χάρτη απαιτεί ένα μείγμα οικονομικής πολιτικής, που θα δίνει κίνητρα στις επιχειρήσεις να μεγεθυνθούν για να επιτύχουν οικονομίες κλίμακας και μεγαλύτερα κέρδη, που θα φορολογούνται με σταθερό φορολογικό συντελεστή. Τόσο όμως η πραγματική δημοσιονομική πολιτική των τελευταίων δεκαετιών όσο και γενικότερα η οικονομική πολιτική όλων των κυβερνήσεων ευνοεί τα πολύ μικρά επιχειρηματικά μεγέθη και τα αδήλωτα εισοδήματα, αφού μεταξύ άλλων οι «άποροι επιχειρηματίες» απολαμβάνουν επιδόματα που δεν απολαμβάνει ένα ζευγάρι μισθωτών που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό. Η πολιτική αυτή θα συνεχιστεί με μικρές διορθωτικές παρεκκλίσεις για να συμμαζευτεί η προκλητική φοροκλοπή, προκειμένου οι υπουργοί να καμώνονται πως αύξησαν τη φορολογητέα ύλη, ενώ στην πραγματικότητα οι πολύ μικρές επιχειρήσεις θα κλέβουν το κράτος περισσότερο από την προηγούμενη χρονιά.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός