Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2023 11:31

Η «προίκα» της Καλαμάτας παραμένει αναξιοποίητη

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος την Παρασκευή παρέδωσε στον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση προμελέτη για την κατασκευή ενός μεγάλου σύγχρονου Παλέ ντε Σπορ και άλλων αθλητικών εγκαταστάσεων σε έκταση 52 περίπου στρεμμάτων στη θέση «Παλιάμπελα» στη δυτική πόλη.

Το αίτημα για τις αθλητικές εγκαταστάσεις θα έμπαινε σε άμεση προτεραιότητα από την κυβέρνηση αν η Καλαμάτα είχε αξιοποιήσει αποτελεσματικά όλες τις «χρυσές υποδομές» που μένουν αναξιοποίητες, επειδή οι δημοτικές αρχές των τελευταίων ετών προφανώς δεν έχουν αντιληφθεί την αξία του Μεγάρου Χορού και της Κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας. Αν οι δημοτικές αρχές της τελευταίας δεκαπενταετίας είχαν αξιοποιήσει αποτελεσματικά το Μέγαρο Χορού και την Κεντρική Αγορά Καλαμάτας, οι υπουργοί προσδοκώντας να πιστωθούν το πολιτικό όφελος, θα έκαναν ουρά για να επενδύσουν σε υποδομές της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Επειδή όμως οι υπουργοί βλέπουν αναξιοποίητες τις υποδομές της Καλαμάτας φοβούνται να ρισκάρουν, γιατί αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει κίνδυνος και το Παλέ ντε Σπορ να καταντήσει αχρησιμοποίητο όπως το Μέγαρο Χορού, ή κλειστό για τους επισκέπτες της Κυριακής όπως η Κεντρική Αγορά Καλαμάτας.

Έτσι και αλλιώς η διοργάνωση στην Agora της Costa Navarino τόσων εκδηλώσεων όσων δεν έγιναν τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας, αποδεικνύει τόσο το έλλειμμα διαχειριστικής επάρκειας των δημοτικών αρχών όσο και την απουσία οράματος για την αξιοποίηση μιας «χρυσής υποδομής», που θα μπορούσε να είναι το εμπορικό κέντρο της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Οι δημοτικές αρχές αξιοποίησαν όμως την Κεντρική Αγορά Καλαμάτας για μικροπολιτικούς μόνο σκοπούς αγνοώντας επιδεικτικά τα οικονομικά οφέλη που μπορεί να προσφέρει στη Μεσσηνία.

Αναξιοποίητο παραμένει επίσης και το Μέγαρο Χορού, που υπό την καθοδήγηση ενός καταξιωμένου πανευρωπαϊκά καλλιτεχνικού διευθυντή θα μπορούσε να είναι το πολιτιστικό κέντρο της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Οι δημοτικές αρχές Καλαμάτας όμως δεν προκηρύσσουν θέση καλλιτεχνικού διευθυντή και το Μέγαρο Χορού, για το οποίο η Πολιτεία δαπάνησε πολλά εκατομμύρια ευρώ, κινδυνεύει να μετατραπεί σε αίθουσα δημοσίων σχέσεων μεταξύ πολιτικών και παραγόντων που ανεβάζουν αμφιλεγόμενης ποιότητας παραστάσεις. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι προτάσεις για νέες υποδομές ουσιαστικά αποδυναμώνονται εξαιτίας της αδράνειας των δημοτικών αρχών, που δεν μπορούν να αξιοποιήσουν αποτελεσματικά την… προίκα της Καλαμάτας.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2023 11:37