Κυριακή, 07 Ιανουαρίου 2024 10:43

Πίτες και πανηγύρια για ψύλλου πήδημα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(8 ψήφοι)

Ειλικρινά δεν πιστεύω ότι θα ωφελήσει κάποιον στην Ελλάδα ο άμεσος διαχωρισμός Κράτους και Εκκλησίας. Γι’ αυτό εκτιμώ ότι πρέπει να ξεκινήσει το συντομότερο ένας μακροχρόνιος εποικοδομητικός διάλογος για τη μορφή της συνεργασίας Κράτους και Εκκλησίας στην ψηφιακή εποχή, ώστε στο μέλλον να μην καταντήσουν οι ιερείς και οι αρχιερείς επικοινωνιακό ντεκόρ των αιρετών και των υποψηφίων.

Προσωπικά, θεωρώ αφενός αντιαισθητική και αφετέρου κουραστική την κοινή φωτογράφιση και βιντεοσκόπηση παραγόντων της Πολιτείας και της Εκκλησίας 365 ημέρες το χρόνο. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, με ευθύνη κυρίως της αυτοδιοίκησης, έχει δημιουργηθεί ένα καλεντάρι εκδηλώσεων, στο οποίο αιρετοί και ιερείς οφείλουν να παρίστανται και να φωτογραφίζονται, για να μην κατηγορηθούν είτε ότι σνομπάρουν την τοπική κοινωνία είτε ότι στρέφονται εναντίον ενός συλλόγου για το τίποτα φτιαγμένου. Προς Θεού, δεν εννοούμε το καλεντάρι των εθνικών και των μεγάλων θρησκευτικών εορτών. Συζητάμε για τις… πίτες, για τα εγκαίνια, για τις κορδέλες, για τις Παγκόσμιες Ημέρες και για τις επετείους δήθεν καθοριστικών μαχών, που τις αγνοούν ακόμα και οι ερευνητές ιστορικοί.

Βεβαίως, σε μια κανονική χώρα τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Εσωτερικών σε συνεργασία με την ηγεσία της Εκκλησίας θα είχαν δημιουργήσει ένα αυστηρό καλεντάρι εκδηλώσεων, στο οποίο επιτρέπεται και επιβάλλεται να παρίσταται η τοπική πολιτική και εκκλησιαστική ηγεσία, ώστε να μην πέφτουν θύματα ηθικού εκβιασμού από τυχάρπαστους παράγοντες οι βουλευτές, οι περιφερειάρχες, οι δήμαρχοι και οι μητροπολίτες.

Θα μου πείτε: Και θα απαγορεύσει η Πολιτεία στο βουλευτή, στο δήμαρχο και στο μητροπολίτη να φωτογραφηθούν στη γιορτή της κοινότητας Τάδε; Η απάντηση είναι αυτονόητη και ξεκάθαρη. Ναι, για λόγους προστασίας του κύρους τους πρέπει να απαγορευτεί η συμμετοχή (ή τουλάχιστον η φωτογράφιση και η βιντεοσκόπηση) βουλευτών, περιφερειαρχών, δημάρχων και μητροπολιτών σε εκδηλώσεις για ψύλλου πήδημα. Έτσι κι αλλιώς η Πολιτεία οφείλει να προστατεύσει όσους δεν μπορούν να αυτοπροστατευτούν.

lathnasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός

 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 07 Ιανουαρίου 2024 10:47