Κυριακή, 04 Φεβρουαρίου 2024 13:59

Μεγάλες επιχειρήσεις ή συγχώνευση πιτσαριών;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

«Το 61,2% των ελληνικών επιχειρήσεων δεν απασχολεί μισθωτούς και το 28,6% απασχολεί από 1 μέχρι 4 εργαζόμενους. Ουσιαστικά το 89,8% των ελληνικών επιχειρήσεων είναι πολύ μικρές και απασχολούν μέχρι 4 εργαζόμενους.

Από εκεί και πέρα δεν χρειάζεται να έχεις διδακτορικό στις Οικονομικές Επιστήμες για να καταλάβεις ότι αυτό το υψηλό ποσοστό πολύ μικρών επιχειρήσεων δεν αφήνει περιθώρια ούτε για μείωση της φοροδιαφυγής ούτε για παροχή υψηλών μισθών στους εργαζόμενους».

Τα παραπάνω επεσήμανε η στήλη τον περασμένο Νοέμβριο και προχθές ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σε συνέδριο της εφημερίδας «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη, επιβεβαίωσε ουσιαστικά την ορθότητα της άποψης δηλώνοντας: «Δεν γίνεται η Ελλάδα να έχει τετραπλάσιο αριθμό επιχειρήσεων, αναλογικά με τον πληθυσμό της, σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι το μοντέλο της επιχειρηματικότητας που έχουμε στη χώρα δεν μπορεί να πάει πολύ δυναμικά μπροστά. Επομένως χρειαζόμαστε κίνητρα, δεν θα γίνει προφανώς κάτι βεβιασμένα». Ταυτόχρονα ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα φέρει νόμο για τις συγχωνεύσεις των επιχειρήσεων και την ενθάρρυνση της καινοτομίας τόσο με παροχή φορολογικών κινήτρων όσο και με στήριξη -στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό- μέσω κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Ειλικρινά δεν έχω καμία πρόθεση να αμφισβητήσω τις καλές προθέσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας. Αμφισβητώ όμως την αποτελεσματικότητα των εξαγγελιών, καθώς οι κοινωνικοί εταίροι με τη γενικότερη στάση τους υπονομεύουν κάθε προσπάθεια μεγέθυνσης των επιχειρήσεων.

Μια ανάγνωση των ανακοινώσεων τοπικών επιχειρηματικών συλλόγων κατά του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών, είναι αρκετή για να επιβεβαιώσει του λόγου το ασφαλές. Προσωπικά έχω ακούσει μέσα στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας επιχειρηματίες να καταγγέλλουν το μεγάλο κεφάλαιο με τέτοιο πάθος που θα ζήλευε και ο Βλαντίμιρ Ιλίτς Ουλιάνοφ όταν πολιορκούσε τα Χειμερινά Ανάκτορα. Από εκεί και πέρα όποιος θέλει να μετρήσει την αποφασιστικότητα των «μπολσεβίκων επιχειρηματιών» και των γαλάζιων κομματικών τους συμμάχων δεν έχει παρά να προτείνει ένα διαγωνισμό ανά νομό για την πενταετή συντήρηση του εθνικού, επαρχιακού και αγροτικού οδικού δικτύου. Τότε θα δούμε ποιος πραγματικά θέλει μεγάλες επιχειρήσεις και ποιος πουλά φορολογικά κίνητρα για μεταξωτές κορδέλες πιστεύοντας ότι η ελληνική οικονομία χρειάζεται συγχώνευση πιτσαριών

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός