Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου 2024 12:34

Συγκέντρωση εξουσιών στο κράτος των Αθηνών

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για λόγους που δεν εξήγησε ποτέ στους πολίτες, αντί να ακολουθήσει την πεπατημένη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποκεντρώνοντας τις κυβερνητικές αρμοδιότητες σε δήμους και Περιφέρειες, προτίμησε να ενισχύσει τη συγκεντρωτική διοίκηση και τις εξουσίες του Μαξίμου.

Για αυτό ολοένα και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια βλέπουμε και ακούμε δημάρχους και περιφερειάρχες να τρέχουν στην Αθήνα για ψύλλου πήδημα αντί να λύσουν μόνοι τους τα τοπικά προβλήματα. Εννοείται ότι οι περισσότεροι τοπικοί άρχοντες βολεύονται με αυτή την κατάσταση, καθώς πετούν το μπαλάκι στην κυβέρνηση και μετά τρέχουν να φωτογραφηθούν σε λιτανείες, συναυλίες και τσιμεντοστρώσεις.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη καλείται να βγάλει το φίδι από την τρύπα κάθε φορά που πέφτουν πυροβολισμοί σε γάμο των Ρομά, χωρίς να γνωρίζει πού πέφτουν η συνοικία της Αγίας Τριάδας και το Καρτερόλι. Σε αντίθεση με όσα συμβαίνουν όμως στην Ελλάδα, στον σύγχρονο κόσμο η αρμοδιότητα της τοπικής αστυνόμευσης έχει ανατεθεί στην αυτοδιοίκηση και η κρατική Αστυνομία (τύπου FBI στις ΗΠΑ ή Arma dei Carabinieri στην Ιταλία) ασχολείται μόνο με το οργανωμένο έγκλημα και τα κακουργήματα. Η αυτοδιοίκηση στην Ευρώπη όμως δεν έχει μόνο την αρμοδιότητα της αστυνόμευσης. Στις περισσότερες χώρες έχει και τις αρμοδιότητες της εκπαίδευσης, της υγείας, της πρόνοιας και της κοινωνικής προστασίας.

Ειλικρινά δεν ξέρω για ποιο λόγο στην Ελλάδα πρέπει να αποφασίζει το υπουργείο Παιδείας ακόμα και για το διορισμό εκπαιδευτικών στα δημοτικά σχολεία. Δεν ξέρω επίσης για ποιο λόγο η Περιφέρεια δεν έχει τον πρώτο λόγο στα νοσοκομεία της επικράτειάς της, με συνέπεια να καταλήγουν τελικώς όλοι οι ασφαλισμένοι στα νοσοκομεία της Αττικής. Σε κάθε περίπτωση, σε όλους τους τομείς και για ευνόητους λόγους οι υπουργοί επικεντρώνουν την προσοχή τους σε γεωγραφικές ενότητες με μεγάλο πληθυσμό (όπως η Αττική) και ειδικό οικονομικό βάρος (όπως οι τουριστικές περιοχές της Κρήτης και του Νοτίου Αιγαίου). Με την υπόλοιπη περιφέρεια οι υπουργοί θα ασχοληθούν μόνο για τα μάτια του κόσμου και όσο βιντεοσκοπεί η κάμερα. Από εκεί και πέρα αν καθυστερήσει είκοσι χρόνια ο εκσυγχρονισμός του Αερολιμένα της Καλαμάτας, δεν θα πέσει και η κυβέρνηση. Αντιθέτως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να συγκεντρώνει εξουσίες και αρμοδιότητες μέχρι τελικής κατάρρευσης της χώρας.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός