Παρασκευή, 09 Φεβρουαρίου 2024 12:28

Σούρτα - φέρτα στα υπουργεία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Μεταπολεμικά και μέχρι την αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση του «Καποδίστρια» το 1997 οι 271 κοινοτάρχες της Μεσσηνίας ξημεροβραδιάζονταν έξω από το γραφείο του κρατικού νομάρχη (μέχρι το1994) και του αιρετού νομάρχη στη συνέχεια.

Οι κακές γλώσσες της εποχής έλεγαν ότι οι κοινοτάρχες πήγαιναν στον νομάρχη για να διορίσουν τα παιδιά τους στο Δημόσιο και ότι η κατάσταση των αγροτικών δρόμων ήταν μόνο το πρόσχημα για τη συνάντηση. Για λόγους οικονομίας της συζήτησης δεν θα εξετάσουμε ούτε την ειλικρίνεια των κουτσομπολιών, ούτε την έτσι κι αλλιώς αδιαμφισβήτητη αναποτελεσματικότητα των κοινοτήτων, που δεν διέθεταν πόρους και γραφειοκρατικό μηχανισμό για την παροχή ουσιαστικών υπηρεσιών στους πολίτες.

Θα συνεχίσουμε λοιπόν το σύντομο ταξίδι μας στην ιστορία της ελληνικής αυτοδιοίκησης, θυμίζοντας ότι μετά τον «Καποδίστρια» οι νομάρχες και οι δήμαρχοι ξεκίνησαν τα σούρτα-φέρτα στα υπουργεία, με κύριο στόχο να διασφαλίσουν πόρους για τα έργα της επικράτειάς τους. Μετά από κάθε συνάντηση με υπουργούς και υπηρεσιακούς, οι νομάρχες και οι δήμαρχοι διαβεβαίωναν μέσω του Τύπου τους πολίτες ότι όλα τα αιτήματα εισακούστηκαν και θα ικανοποιηθούν. Στην πραγματικότητα οι υπουργοί και οι υπηρεσιακοί παράγοντες δούλευαν τους δημάρχους και τους νομάρχες με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που οι τελευταίοι δούλευαν ψιλό γαζί τους ψηφοφόρους τους. Οι υπουργοί επειδή δεν ήθελαν να συγκρουστούν με τους συμπολιτευόμενους τοπικούς βουλευτές έδιναν ανέξοδες υποσχέσεις που ήξεραν όμως ότι δεν θα τις τηρήσουν. Στο αυτοδιοικητικό στρατόπεδο υπάρχουν δήμαρχοι και νομάρχες που πίστευαν αυτές τις υποσχέσεις. Οι περισσότεροι δήμαρχοι και νομάρχες απλώς εκμεταλλεύονταν προεκλογικά τις κυβερνητικές υποσχέσεις για να επανεκλεγούν και να συνεχίσουν τα σούρτα-φέρτα στα υπουργεία.

Εννοείται ότι τα σούρτα-φέρτα στα υπουργεία συνεχίστηκαν και μετά τη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» και την ίδρυση των αυτοδιοικητικών Περιφερειών. Η ψηφιακή τεχνολογία μάλιστα έδωσε τη δυνατότητα σε περιφερειάρχες και δημάρχους να στέλνουν αυθημερόν στον Τύπο φωτογραφίες - τεκμήρια των συναντήσεων με τους υπουργούς. Η φωτογραφία αρκεί και κανένας δεν συζητά για τα αποτελέσματα της συνάντησης, αφού έτσι και αλλιώς οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα από την εποχή που οι κοινοτάρχες ζητιάνευαν πόρους έξω από το γραφείο του κρατικού νομάρχη. Τα σούρτα-φέρτα στα υπουργεία και η αυτοδιοικητική επαιτεία στους κυβερνητικούς διαδρόμους θα σταματήσουν μόνο αν οι δήμοι και οι Περιφέρειες αποκτήσουν ουσιαστικές αρμοδιότητες και πόρους για να τις υλοποιήσουν.

 lathanasis@yahoo.gr

 Θανάσης Λαγός

Σ.Σ. Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με ΑΙ