Σάββατο, 09 Μαρτίου 2024 19:54

Οι νέοι ένοικοι της δεξιάς πολυκατοικίας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Την τελευταία εικοσαετία οι ένοικοι της δεξιάς πολυκατοικίας έχουν κυβερνήσει ή συγκυβερνήσει 18 χρόνια και μόνο τη διετία 2009 - 2011 κυβέρνησε χωρίς δεξιό συγκυβερνήτη ο κεντροαριστερός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

Με την πραγματικότητα αυτή συγκρούονται οι δεξιοί ένοικοι της αυτοδιοίκησης σε Μεσσηνία και Πελοπόννησο όταν αναζητούν στο υπερπέραν απαντήσεις για τους υπεύθυνους της οικονομικής υστέρησης του νομού και της Περιφέρειας. Εννοείται ότι η οικονομική κατάσταση στη Μεσσηνία και στην Πελοπόννησο θα ήταν ακόμα χειρότερη αν επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ το 1997 και το 2010 δεν είχαν θεσμοθετηθεί η αιρετή Περιφέρεια και οι βιώσιμοι δήμοι των μεταρρυθμίσεων του «Καποδίστρια» και του «Καλλικράτη». Εννοείται ότι τα κόμματα της δεξιάς πολυκατοικίας καταψήφισαν τόσο τη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» όσο και τη μεταρρύθμιση του «Καποδίστρια», προσδοκώντας μεταξύ άλλων ψηφοθηρικά οφέλη από όσους διαφωνούσαν με την κατάργηση των αναχρονιστικών κοινοτήτων.

Οι επισημάνσεις αυτές δεν γίνονται στο πλαίσιο μιας εμμονής για την απόδοση των ιστορικών ευθυνών στους ενοίκους της δεξιάς πολυκατοικίας. Γίνονται επειδή διαπιστώνουμε ότι και οι νέοι ένοικοι της δεξιάς πολυκατοικίας ασκούν με θρησκευτική προσήλωση την κεντρική και αυτοδιοικητική πολιτική που οδήγησε στη χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας. Δεν είναι λίγοι μάλιστα οι ένοικοι της δεξιάς πολυκατοικίας που πιστεύουν πραγματικά ότι θα επιτύχουν αυτή τη φορά ασκώντας την αποτυχημένη πολιτική που οδήγησε στη χρεοκοπία. Και το πιστεύουν γιατί ξεχνούν (ή κάνουν ότι ξεχνούν) αφενός τις ευθύνες της δεξιάς κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή για τη χρεοκοπία και αφετέρου ότι συγκυβερνήτης στο δημοψήφισμα του 2015 ήταν ο δεξιός πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος.

Ουσιαστικά η αποτυχημένη πολιτική της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή «αθωώθηκε» α) επειδή ο Αντώνης Σαμαράς στις πλατείες των Αγανακτισμένων προτίμησε να σώσει το κόμμα του παίζοντας στα ζάρια την τύχη της Ελλάδας και β) επειδή ο Αλέξης Τσίπρας για να κυβερνήσει συμμάχησε με την καραμανλική πτέρυγα της δεξιάς πολυκατοικίας. Σε κάθε περίπτωση οι ένοικοι της δεξιάς πολυκατοικίας κατάφεραν να χρεώσουν στους αντιπάλους τους τον «Μουντζούρη» της χρεοκοπίας και της κωλοτούμπας του 2015, ενώ οι ίδιοι παραμένουν στο απυρόβλητο αν και έχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες για την ολέθρια πολιτική της τελευταίας εικοσαετίας. Και έχουν μείνει στο απυρόβλητο τόσο η συστημική κυβερνώσα πτέρυγα όσο και οι αντισυστημικές εθνικιστικές παρατάξεις, που στηρίζουν τα δεξιά αυτοδιοικητικά σχήματα σε δήμους και Περιφέρειες.

Εννοείται ότι η συμμαχία συστημικών και αντισυστημικών δεξιών δυνάμεων στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές ούτε ευκαιριακή ήταν ούτε ψηφοθηρική. Ήταν και παραμένει βαθιά πολιτική, καθώς θέτει το πλαίσιο της πολιτικής των δήμων και των Περιφερειών. Ουσιαστικά θέτει τα πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά όρια, μέσα στα οποία θα κινηθούν οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες χωρίς να συγκρουστούν με την κατεστημένη τάξη που χρεοκόπησε την ελληνική οικονομία και η οποία για να σωθεί φόρτωσε όλες τις ευθύνες τους στην… τρόικα.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός