Τρίτη, 12 Μαρτίου 2024 12:55

Άτολμες παρεμβάσεις στο κυκλοφοριακό της Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Η απόφαση της δημοτικής αρχής Καλαμάτας για παραχώρηση της λειτουργίας των πάρκινγκ του Νέδοντα σε ιδιώτη, αν δεν είναι επιπόλαιη και βιαστική, αποκαλύπτει το έλλειμμα πολιτικής βούλησης για αλλαγή σελίδας στον κυκλοφοριακό χάρτη της πόλης.

Θεωρητικώς και σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει στο παρελθόν ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, η πόλη θα γυρίσει σελίδα όταν θα συνταχθεί η κυκλοφοριακή μελέτη, που θα προβλέπει μεταξύ άλλων αναδιάρθρωση των συγκοινωνιών και οριοθέτηση των περιοχών ελεγχόμενης στάθμευσης. Στην πράξη όμως δεν αλλάζει τίποτα. Ακόμα και το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΚ) λειτουργεί ως όχημα για ψηφοθηρικές αναπλάσεις, που δεν εκσυγχρονίζουν το κυκλοφοριακό σύστημα της Καλαμάτας. Ουσιαστικά ο κ. Βασιλόπουλος συνεχίζει τις άτολμες παρεμβάσεις, κρατώντας στο συρτάρι την τολμηρή μελέτη του συγκοινωνιολόγου Κώστα Ζέκκου.

Η επιλογή των άτολμων παρεμβάσεων είναι βαθιά συντηρητική. Και συνδέεται απόλυτα τόσο με την ηλικιακή διαστρωμάτωση του εκλογικού σώματος όσο και με τους στόχους των περισσότερων τοπικών επιχειρήσεων, οι οποίες προτιμούν ένα μικρό σταθερό εισόδημα από το ρίσκο της προσπάθειας για μεγιστοποίηση των κερδών. Αν η δημοτική αρχή Καλαμάτας δεν βάδιζε στη λεωφόρο της συντήρησης, μεταξύ πολλών άλλων θα είχε προχωρήσει σε ενιαίο διαγωνισμό για την αξιοποίηση του λιμανιού, της μαρίνας και των 49 παραθαλάσσιων στρεμμάτων στον Κορδία. Η δημοτική αρχή Καλαμάτας όμως δεν επενδύει στην τουριστική ανάπτυξη, γιατί φοβάται ότι η αύξηση των επισκεπτών της πόλης θα την αναγκάσει να προχωρήσει σε ανασχεδιασμό του κυκλοφοριακού και συγκοινωνιακού χάρτη.

Από εκεί και πέρα, η Καλαμάτα θα γίνει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη με πεζόδρομους, ποδηλατόδρομους, δημόσια συγκοινωνία και ελεγχόμενη στάθμευση, που θα αποθαρρύνει τη χρήση των ιδιωτικών αυτοκινήτων μόνο αν οι κάτοικοί της συνειδητοποιήσουν ότι ο κυκλοφοριακός αχταρμάς εμποδίζει την αύξηση του εισοδήματός τους και τη βελτίωση του επιπέδου και της ποιότητας ζωής τους. Μέχρι τότε η Καλαμάτα θα παραμείνει ένας ημιαφρικανικός οικισμός, χωρίς αξιόπιστη δημόσια συγκοινωνία, με αυτοκίνητα πάνω στους πεζόδρομους και με ποδηλατόδρομους για το θεαθήναι, που δεν εξυπηρετούν τις τοπικές μετακινήσεις.

lathanasis@yahoo.gr