Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024 20:10

Κορυφώνεται η κίνηση στα κρεοπωλεία της Καλαμάτας: Στα περυσινά επίπεδα οι τιμές σε αρνί και κατσίκι

Συγκρατημένο είναι μέχρι στιγμής το καταναλωτικό κοινό στις παραγγελίες του για τα κρέατα του Πάσχα.

Η οικονομική δυστοκία που χαρακτηρίζει τα περισσότερα νοικοκυριά έχει οδηγήσει μέχρι στιγμής σε έρευνα αγοράς για τα εδέσματα της Ανάστασης και της Κυριακής του Πάσχα, με τις παραγγελίες να αναμένονται να αυξηθούν από την τρέχουσα εβδομάδα. Με τους καταναλωτές έτσι να αναζητούν τη χρυσή τομή μεταξύ ποιότητας και κόστους, αρνί και κατσίκι πωλούνται στα περσινά επίπεδα, έχοντας ελαφρώς ανεβασμένες τάσεις.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της “Ε” σε κρεοπωλεία της Καλαμάτας, η τιμή τους κυμαίνεται από 13 με 14 ευρώ το κιλό, με τις μέχρι στιγμής παραγγελίες να εστιάζουν σε ολόκληρα αμνοερίφια αλλά και σε μερίδες, καθώς οικογένειες με πολλά άτομα θα χρειαστούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη αν θέλουν πάνω από ένα.

Στο ίδιο πλαίσιο, πιο “αλμυρά” πωλούνται φέτος τα υλικά που συνθέτουν πασχαλινά εδέσματα όπως η μαγειρίτσα και το κοκορέτσι, ενώ σχετική έλλειψη παρατηρήθηκε από αρνιά και κατσίκια λόγω των αυξημένων εξαγωγών που έγιναν το τελευταίο διάστημα για το Καθολικό Πάσχα.

Νίκος Μπατάγιας: «Οι τιμές κινούνται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, με το κιλό να πωλείται πάνω από 13 ευρώ και κάτω από 14, ενώ σε ότι έχει να κάνει με τις πατσές και τα έντερα, είναι προς διάθεση φέτος κατά τι πιο αλμυρά στο κόστος. Στην αγορά υπήρξε μια έλλειψη λόγω του Καθολικού Πάσχα, ενώ ένα ακόμα ζήτημα που έχει προκύψει λόγω του γεγονότος πως το Πάσχα πέφτει αργά, είναι πως τα ζώα είναι λίγο πιο βαριά, φτάνοντας τα 16 κιλά, μιας και ο καιρός συνετέλεσε ώστε να αναπτυχθούν. Την ίδια στιγμή, ο κόσμος θέλει κυρίως αρνιά και κατσίκια μεταξύ 10-12 κιλών, οπότε προκύπτει ένα θέμα διαθεσιμότητας.

Οι παραγγελίες έτσι μέχρι στιγμής δεν είναι πολλές, με το καταναλωτικό κοινό να κάνει έρευνα αγοράς ή να περιμένει πιθανές προσφορές. Σε κάθε περίπτωση, ο κόσμος δείχνει ενδιαφέρον να αγοράσει ολόκληρα αρνιά αλλά και τεμάχια, ζητώντας μισό ή τρία κιλά, ανάλογα με τις οικονομικές του δυνατότητες. Πλέον, με τις πληρωμές να αναμένονται νωρίτερα λόγω Πάσχα, περιμένουμε η αγορά να πάρει μπρος, και ο κόσμος να προχωρήσει στις αγορές του για το Πασχαλινό τραπέζι.

Φώτης Μουτεβελής: «Το κόστος για αρνί και κατσίκι κινείται σχετικά στα περσινά επίπεδα. Οι παραγγελίες έχουν ξεκινήσει και αναμένουμε να κορυφωθούν αυτή την εβδομάδα, με τον κόσμο να προσέρχεται παραδοσιακά από την Μ. Πέμπτη και μετά για να παραλάβει τα κρέατά του. Αναφορικά με τις ποσότητες που ζητούνται, όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος παρατηρούμε μια μείωση λόγω της ακρίβειας που υπάρχει στην αγορά, με το καταναλωτικό κοινό αναπόφευκτα να περιορίζει σε κάποιες περιπτώσεις τις παραγγελίες του.

Οι τιμές δεν άλλαξαν προς τα κάτω το φετινό Πάσχα, λόγω των μεγάλων εξόδων των παραγωγών, φτάνοντας στα κρεοπωλεία το προϊόν στο αντίστοιχο κόστος, με αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις να υπάρχει μια μηδαμινή αύξηση, η οποία εξασφαλίζει την ποιότητα, την οποία αναζητά ο κόσμος, εν μέσω προσφορών οι οποίες μπορεί να κρύβουν παγίδες.

Λάμπρος Σταυριανέας: «Ανεξαρτήτου της εποχής όπου το αρνί και το κατσίκι έχουν την τιμητική τους, η μείωση της παραγωγής κυρίως στα αρνιά, έχει οδηγήσει τις φετινές τιμές να κινούνται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, έχοντας ίσως μια μικρή απόκλιση προς τα πάνω, κινούμενα από 13-14 ευρώ.

Οι παραγγελίες φέτος ξεκίνησαν με χλιαρούς ρυθμούς, αναμένοντας να δουλέψουμε αυτές τις μέρες περισσότερο και να δούμε τί κέρδος θα προκύψει. Η ζήτηση μέχρι στιγμής τείνει σε ολόκληρα ζώα αλλά και σε μικρότερες μερίδες. Οι νεαρότερες ηλικίες δε, έχουμε παρατηρήσει πως δεν τρώνε τόσο τα παραδοσιακά κρέατα του Πάσχα, αγοράζοντας σε αυτή την περίπτωση οι γονείς χοιρινό. Το αγοραστικό κοινό γνωρίζει καλά πως στα κρεοπωλεία θα βρει την ποιότητα και τα συγκεκριμένα κομμάτια που επιθυμεί, ούτως ώστε να οργανώσει με τον καλύτερο τρόπο το τραπέζι του».

Αθανάσιος Σταθόπουλος: «Η τιμή σε αρνί και κατσίκι που έχουν την τιμητική τους για τις μέρες του Πάσχα θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, βρίσκοντάς τα το κοινό από 13-14 ευρώ. Το κόστος παραγωγής παραμένει ανεβασμένο, ωστόσο προσπαθήσαμε η τελική τιμή να μην ξεφύγει. Οι παραγγελίες ήταν λίγες τις περασμένες μέρες σε σχέση με άλλα χρόνια. Ο κόσμος έκανε την έρευνα αγοράς του, αλλά οι κλεισμένες παραγγελίες δεν ήταν οι αναμενόμενες, περιμένοντας η κίνηση να αυξηθεί απ’ εδώ και πέρα. Πολλοί περιμένουν να δουν πόσο κόσμο θα έχουν στο τραπέζι τους για να κάνουν την ανάλογη παραγγελία, ζητώντας ολόκληρο τεμάχιο ή μισό και κομμάτια στα οποία τείνουν όλο και περισσότεροι τα τελευταία χρόνια.

Συνήθως για να προκύψει παραγγελία ολόκληρου αρνιού πρέπει να βρίσκονται δύο οικογένειες από πίσω, ώστε να μοιραστούν και το κόστος, συνυπολογίζοντας κανείς και τα υπόλοιπα εδέσματα που θα έχει το τραπέζι. Αξίζει να σημειώσουμε πως αγοράζοντας κανείς από κρεοπωλεία επιλέγει ντόπια κρέατα. Πολλές φορές μπορεί η πελατεία να παρασύρεται από τυχόν προσφορές, έχοντας μετανιώσει όπως μας έχουν πει πελάτες για την επιλογή τους αυτή στη συνέχεια».