Πέμπτη, 31 Αυγούστου 2023 20:29

Ανησυχητικά σημάδια για την τουριστική προοπτική

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η σημερινή θα είναι η τελευταία πτήση από το αεροδρόμιο Καλαμάτας για Θεσσαλονίκη. Με τον τρόπο αυτό γυρνάμε πολλά χρόνια πίσω, όταν το αεροδρόμιο άνοιγε μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες. Κλείνει ταυτόχρονα, με βίαιο τρόπο, η σχέση βορρά - νότου που είχε αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια. Ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερη δυσμενή εξέλιξη για την περιοχή, με οικονομικές αλλά και οι κοινωνικές συνέπειες.

Ο τερματισμός της συγκεκριμένης συγκοινωνιακής σύνδεσης δεν αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία. Εδώ και μήνες φαινόταν ότι οδηγούμαστε σε αδιέξοδο. Οι αεροπορικές εταιρίες δεν κατέθεταν προσφορές για τη γραμμή. Οι τοπικοί παράγοντες παρακολουθώντας μακρόθεν – άντε και με καμιά κοινοβουλευτική ερώτηση – το θέμα ανέμεναν ότι με κάποιο τρόπο υπουργείο και εταιρίες  «θα τα βρουν» και θα δοθεί λύση. Είναι προφανές ότι κανένας δεν διερεύνησε τους ουσιαστικούς  λόγους που δεν υποβάλλονται προσφορές, παρότι η γραμμή επιδοτούνταν ως άγονη και είχε ικανοποιητική πληρότητα επιβατών.  Φτάσαμε, έτσι, σήμερα να αποχαιρετούμε τους τελευταίους ταξιδιώτες, με άγνωστο το αν και πότε θα υπάρξει ξανά σύνδεση.

Το καταπληκτικό είναι ότι όλα αυτά συμβαίνουν μερικές εβδομάδες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Οι τοπικοί παράγοντες της Ν.Δ  που διεκδικούν θέσεις ευθύνης δείχνουν αιφνιδιασμένοι από τη συγκεκριμένη εξέλιξη και αδύναμοι να αντιδράσουν, με κινήσεις στο προσκήνιο ή το παρασκήνιο. Η επαναδρομολόγηση αεροπλάνου για Θεσσαλονίκη είναι το ελάχιστο που απαιτείται για να τεκμηριωθεί η δυνατότητα παρέμβασης για την προάσπιση των τοπικών συμφερόντων. Από γενικόλογες εξαγγελίες και επικοινωνιακούς …μπακαλιάρους έχουμε χορτάσει. Το χειροπιαστό και το συγκεκριμένο είναι το ζητούμενο.

Το αεροδρόμιο Καλαμάτας αποτελεί σημαντική αναπτυξιακή πύλη για τη Μεσσηνία και τη νότια Πελοπόννησο. Η αναβάθμισή του έχει καθυστερήσει δραματικά και το χειμερινό του κλείσιμο, με την κατάργηση της πτήσης για Θεσσαλονίκη, κάνει ακόμα πιο τραγικά τα πράγματα. Τα τελευταία χρόνια η περιοχή άρχισε να ελπίζει στην τουριστική ανάπτυξη, με δεκάδες μικρές και μεσαίες επενδύσεις στο συγκεκριμένο τομέα, οι οποίες στηρίζονταν στη δυναμική λειτουργία του αεροδρομίου. Τα σύννεφα που μαζεύονται για την τουριστική προοπτική της περιοχής είναι πολλά και άκρως ανησυχητικά. Το να μην τα βλέπουμε ή να κάνουμε ότι δεν τα βλέπουμε είναι υποκριτικό και επικίνδυνο. Η ανάληψη πρωτοβουλιών και η άσκηση πίεσης είναι υποχρέωση όποιου ζητεί την ψήφο των πολιτών. Οι θέσεις ευθύνης συνεπάγονται και υποχρεώσεις. Οι ικανότητες κρίνονται στο αποτέλεσμα, και αυτό είναι ιδιαίτερο αρνητικό.

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 31 Αυγούστου 2023 22:00