Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2023 22:44

Δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό και νέες καθυστερήσεις

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η απουσία του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη από τα σημαντικά έργα του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών θα πρέπει να κινητοποιήσει τους τοπικούς παράγοντες. Όταν ένα έργο αυτού του μεγέθους δεν αναφέρεται από τον αρμόδιο υπουργό στην παρουσίαση των σημαντικών έργων του υπουργείου του, αυτό σημαίνει ότι έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα έναντι έργων μικρότερης σημασίας και οικονομικής αξίας.

Η ανησυχία επιτείνεται γιατί ο Χρήστος Σταϊκούρας είναι νέος υπουργός και συνολικά στο υπουργείο Υποδομών υπάρχει εντελώς διαφορετικό προσωπικό σε πολιτικό και υπηρεσιακό επίπεδο. Το έργο έχει μεν συμβασιοποιηθεί, δεν έχει όμως ξεκινήσει, με μεγάλες και σοβαρές εκκρεμότητες στο επίπεδο των οριστικών μελετών και των απαλλοτριώσεων. Στον κατασκευαστικό κλάδο τέλος υπάρχει μεγάλη κινητικότητα, με τις εταιρείες που έχουν αναλάβει το έργο να βρίσκονται στον πυρήνα των μεταβολών που συντελούνται. Τα πράγματα δηλαδή είναι πολύπλοκα και η απουσία αναφοράς μόνο αθώα δεν πρέπει να θεωρηθεί.

Το έργο έχει περάσει από σαράντα κύματα και μετά από απίστευτες καθυστερήσεις χρόνων, έστω και προεκλογικά, υπογράφηκε σύμβαση για την εκτέλεσή του. Πέρασαν όμως από τότε αρκετοί μήνες χωρίς να έχει υπάρξει καμία ουσιαστική εξέλιξη στο επίπεδο της κατασκευής. Τα πράγματα κυλούν αργά και με ρυθμούς που καθιστούν αβέβαιο το χρόνο έναρξης των εργασιών και βέβαια ολοκλήρωσης του έργου. Είναι προφανές ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες καθυστερήσεις και εμπλοκές.

Η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου είχε επαρκές χρονικό διάστημα να ενημερωθεί για το έργο και η απουσία αναφοράς σε αυτό μόνο καλό σημάδι δεν είναι. Μπροστά υπάρχουν αυτοδιοικητικές εκλογές και στο βάθος ευρωεκλογές, αν στο μεσοδιάστημα δεν έχουν ξεκαθαρίσει τα θολά σημεία και δεν έχουν στηθεί εργοτάξια φοβούμαστε ότι θα ξανακούσουμε για το δρόμο στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Δικαιολογίες πλέον δεν υπάρχουν και η επιτάχυνση των διαδικασιών είναι το ελάχιστο που απαιτούν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις της Μεσσηνίας.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2023 22:44