Κυριακή, 22 Οκτωβρίου 2023 20:56

Η πολιτική κηδεμονία οδηγεί σε γελοιοποίηση

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η επικράτηση του Δημήτρη Πτωχού στις εκλογές της Περιφέρειας Πελοποννήσου δεν ήταν εύκολη. Κρίθηκε στις λεπτομέρειες και στο ότι ο Πέτρος Τατούλης δεν μπόρεσε να πείσει ότι θα είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που είχε αποδοκιμαστεί το 2019. Η επιλογή του Δημήτρη Πτωχού και το άκομψο άδειασμα του Παναγιώτη Νίκα είχε προκαλέσει αρνητική εντύπωση στους μετριοπαθείς ψηφοφόρους, που κινούνται στο χώρο του Κέντρου. Οι συγκεκριμένοι ψηφοφόροι μοιράστηκαν ελαφρώς προς τον Πτωχό -κυρίως απέχοντας- δίνοντάς του τελικά τη νίκη.
Η εικόνα του Δημήτρη Πτωχού να γυρνάει στην Πελοπόννησο υπό τη συνοδεία ενός υπουργού μόνο κολακευτική δεν ήταν. Έδινε από τη μια μεριά το μήνυμα της κομματικής στήριξης, αλλά από την άλλη δημιουργούσε την αίσθηση της κηδεμονίας. Οι ψηφοφόροι επέλεξαν τελικά αυτόν που θεωρούν ότι μπορεί κάτι να κάνει χρησιμοποιώντας τις ισχυρές διασυνδέσεις του, επειδή γνώριζαν ότι η εναλλακτική οδηγούσε σε χαμένη πενταετία. Σε διαφορετική περίπτωση, η επίδειξη κηδεμονίας και ο έμμεσος εκβιασμός θα οδηγούσε στην ηχηρή αποδοκιμασία, όπως έγινε σε όλες τις υπόλοιπες Περιφέρειες.
Ο Δημήτρης Πτωχός το πρώτο που οφείλει να αποδείξει ως νέος περιφερειάρχης είναι ότι δεν βρίσκεται υπό κηδεμονία. Η καταγραφή αυτόνομης πολιτικής παρουσίας, προφανώς στο πλαίσιο του κυβερνώντος κόμματος και της πολιτικής του, είναι απολύτως απαραίτητη. Οι κηδεμόνες και οι αυλές δεν πάνε κανένα πολιτικό πρόσωπο μακριά. Τους οδηγούν σε λάθος επιλογές και τους φτάνουν σε επίπεδο γελοιοποίησης. Ο Δημήτρης Πτωχός είναι ένας νέος άνθρωπος, που μέσα από την κατάκτηση -πασιφανέστατα με μεγάλη βοήθεια- της συγκεκριμένης θέσης οφείλει τώρα να αποδείξει ότι θα είναι ένας περιφερειάρχης με αυτόνομο λόγο και άποψη.
Χρειάζεται να βγει έξω από το κουτάκι της παρέας και των παραγόντων της. Να αγκαλιάσει όλους τους πολίτες και να αξιοποιήσει όλες τις δημιουργικές και παραγωγικές δυνάμεις της περιοχής. Είναι βέβαιο ότι μεγάλη μερίδα αυτών που τον βοήθησαν θα προσπαθήσουν να τον χειραγωγήσουν για να επιτύχουν τους δικούς τους στόχους και συμφέροντα. Αν προσπαθήσει να ξεπληρώσει τη βοήθεια που του παρείχαν με επιλογές που θα του υπαγορευθούν, θα εκτεθεί ανεπανόρθωτα.
Το ποιον δρόμο θα διαλέξει και με ποιους θα πορευτεί, θα φανεί με τις επιλογές που θα κάνει σε θέσεις ευθύνης. Η Πελοπόννησος είναι μικρή και όλοι αντιλαμβανόμαστε πολύ περισσότερα από αυτά που κάποιοι νομίζουν. Το να δοθεί ευκαιρία σε νέους ανθρώπους και να γίνει κατανομή αρμοδιοτήτων με βάση τις ικανότητες και όχι με το τι επιτάσσει η καμαρίλα της παρέας, είναι το πρώτο σημαντικό δείγμα γραφής που θα προσδιορίσει και τα υπόλοιπα.
Ο Δημήτρης Πτωχός έχει ελάχιστη εμπειρία διοίκησης στον «μαγικό» κόσμο του Δημοσίου. Εκεί τα πράγματα δεν είναι όπως νομίζουν διάφοροι παράγοντες «της αγοράς». Το Δημόσιο δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει μαγαζί κανενός περαστικού από θέση ευθύνης. Υπήρχε πριν και θα υπάρχει και μετά. Η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και η κινητοποίησή του στην επίτευξη στόχων δεν είναι εύκολη, χρειάζεται ιδιαίτερη γνώση και δεξιότητες. Όποιος πάει μετωπικά με την αλαζονεία του νέου κυρίαρχου θα φάει πολύ σύντομα τα μούτρα του. Θα διαπιστώσει, όταν θα είναι αργά, ότι έκανε μια τεράστια τρύπα στο νερό. Ο τρόπος που θα οργανωθεί η δουλειά και ποιοι θα αναλάβουν να τρέξουν τον μηχανισμό της Περιφέρειας είναι εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα -ίσως το σημαντικότερο.
Οι συνεργάτες και οι υπηρεσιακοί παράγοντες είναι τα βασικά εργαλεία για να τρέξουν έργα και δράσεις στην Περιφέρεια. Χωρίς σωστές επιλογές σε αυτά τα δύο επίπεδα δεν πρόκειται να προχωρήσει τίποτα τα επόμενα χρόνια. Οι διαδικασίες σε έργα και δράσεις για να επιταχυνθούν και να απλοποιηθούν χρειάζονται καθημερινή δράση από δεκάδες ανθρώπους. Ένας μόνος του δεν μπορεί, ακόμα και αν γνωρίζει μηχανισμούς και ισχυρούς παράγοντες.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου βρίσκεται σε μια κρίσιμη φάση. Η δημογραφική της συρρίκνωση και η οικονομική της δυσπραγία για να αναστραφούν απαιτούν διαφορετικούς ρυθμούς. Μια σειρά από έργα θα πρέπει να ολοκληρωθούν και πολλά ακόμα να δρομολογηθούν, προκειμένου να σταματήσει η δημογραφική αιμορραγία και να αυξηθεί το εισόδημα των κατοίκων. Τα πράγματα δεν είναι εύκολα και η αξιοποίηση των ισχυρών παραγόντων θα κριθεί πλέον στο πεδίο του πολιτικού αποτελέσματος και όχι στο γενικόλογο ευχολόγιο των αόριστων διαβεβαιώσεων. Φτάνει η ώρα της αλήθειας για όλους.

panagopg@gmail.com