Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2023 22:27

Ολοκληρωμένες πολιτικές για εργάτες γης

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η Μεσσηνία μπαίνει σταδιακά στη φάση της ελαιοσυγκομιδής. Η έλλειψη βροχοπτώσεων και οι υψηλές θερμοκρασίες φρενάρουν επί του παρόντος τις εργασίες, αλλά είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει επιτάχυνση μέσα στο Νοέμβριο. Η τιμή του ελαιολάδου από τη μια μεριά και οι καιρικές συνθήκες από την άλλη δημιουργούν μεγάλη πίεση για να μην χαθεί μια καλή εισοδηματικά χρονιά για τους παραγωγούς.
Πέρα όμως από τις καιρικές συνθήκες της επόμενης περιόδου, οι οποίες και θα καθορίσουν το μέγεθος της παραγωγής και το εισόδημα, είναι και η διαδικασία συγκομιδής η οποία εξαρτάται από τα εργατικά χέρια. Η εμπειρία των προηγούμενων χρόνων έχει δείξει ότι η έγκαιρη συγκομιδή και η άμεση έκθλιψη του ελαιοκάρπου οδηγούν σε καλές ποσοτικές και ποιοτικές αποδόσεις. Σε μια χρονιά που και η τελευταία σταγόνα θα έχει ιδιαίτερη οικονομική αξία καταλαβαίνει ο καθένας το πόσο σημαντικές είναι οι λεπτομέρειες, στις οποίες παλιότερα δεν δινόταν και μεγάλη σημασία.
Το κρίσιμο σε αυτή την περίπτωση είναι τα εργατικά χέρια κατά τη συγκομιδή. Τα δημογραφικά χαρακτηριστικά της Μεσσηνίας είναι γνωστά. Δεν υπάρχουν εργατικά χέρια που να επαρκούν για έγκαιρη συγκομιδή. Οι μετανάστες που χρησιμοποιούνται στερούνται βασικών γνώσεων και ο «συντονισμός» τους απαιτεί «εργολάβους», οι οποίοι βλέπουν την ευκαιρία και ζητούν υπέρογκες αμοιβές. Δημιουργούνται δηλαδή συνθήκες αρκετά περίπλοκες, οι οποίες αν εξελιχθούν ανεξέλεγκτα θα έχουν δυσμενή αποτελέσματα για τους παραγωγούς.
Η προσπάθεια να τεθεί πλαφόν στο μεροκάματο δείχνει την αγωνία των αγροτών για αυτό που έρχεται, αλλά σε μια ελεύθερη οικονομία η επιβολή πλαφόν είναι από δύσκολη έως ανέφικτη. Οι τιμές στα μεροκάματα θα ισορροπήσουν σε λογικά επίπεδα αν αυξηθεί η προσφορά εργασίας και για να συμβεί αυτό χρειάζεται προέλκυση περισσότερων εργατών. Το να βγάζει δηλαδή κάποιος ψήφισμα είναι εύκολο και προφανώς αναποτελεσματικό, το ζήτημα είναι να δημιουργεί συνθήκες που θα κρατούν ανταγωνιστικά τα μεροκάματα.
Έχουμε και άλλες φορές επισημάνει ότι η προσέλκυση εργατών γης είναι αυτό που απουσιάζει από τις τοπικές πολιτικές. Η δημιουργία μηχανισμού για τη στέγαση και τη διαχείριση του εργατικού δυναμικού της περιοχής απαιτεί συνέργειες και δομές συνεργασίας σε τοπικό επίπεδο. Η εξασφάλιση εργατικών χεριών για να παραμείνει ζωντανή η αγροτική παραγωγή στην περιοχή, είναι ένα από τα βασικότερα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, για τα οποία δεν υπάρχουν συγκροτημένες και ειλικρινείς πολιτικές.

panagopg@gmail.com