Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου 2024 21:26

Οι πραγματικές μεταρρυθμίσεις παραμένουν ζητούμενο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

H υπόθεση με το Ανοιχτό Θέατρο Καλαμάτας είναι άλλη μια ιστορία προβληματικής παραγωγής δημοσίου έργου. Οι λάθος μελέτες, οι τροποποιήσεις, οι καθυστερήσεις, η ανάγκη συμπληρωματικών συμβάσεων και όλο αυτό το γαϊτανάκι σέρνουν τα έργα επί σειρά ετών και αυξάνουν το κόστος τους. Δεν πρόκειται για ένα έργο, ούτε για έναν φορέα. Αυτό συμβαίνει σχεδόν σε όλα τα έργα που εκτελούν δήμοι, Περιφέρειες και το Δημόσιο συνολικά.

Η ιστορία αυτή κρατά χρόνια. Το πρόβλημα με την παραγωγή δημοσίων έργων έχει επανειλημμένα επισημανθεί, αλλά κανένας δεν κάνει τίποτα. Κάθε φορά καταλήγουμε στις ίδιες διαπιστώσεις για τις καθυστερήσεις και τον διπλασιασμό του κόστους. Είναι φανερό ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση για την αλλαγή του πλαισίου παραγωγής δημοσίων έργων. Στα λόγια όλοι αρέσκονται στις μεταρρυθμίσεις και τις θεσμικές αλλαγές, στήνονται μάλιστα επικοί καβγάδες για ήσσονος σημασίας ζητήματα, ενώ για τα πραγματικά προβλήματα εμφανίζονται αδύναμοι και διστακτικοί.

Η ορθολογική αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης είναι η μεγάλη ευκαιρία για τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας. Με το υπάρχον σύστημα παραγωγής δημοσίων έργων δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος. Τα χρήματα θα «απορροφηθούν», αλλά δεν θα παραχθούν τα έργα που έχει ανάγκη η χώρα. Η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να συγκρουστεί με αυτούς που λυμαίνονται τα δημόσια έργα και διαθέτουν ισχυρή πολιτική παρέμβαση.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσουμε να στήνουμε καβγάδες για τους δευτερεύοντες λόγους που δεν προχωρά ένα έργο, χωρίς να αντιμετωπίζουμε τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων. Η χώρα έχει περάσει πολλά τα τελευταία χρόνια και χρειάζεται να αντιμετωπιστούν τα πραγματικά προβλήματα που την κρατούν πίσω. Η αλλαγή του πλαισίου στην παραγωγή δημοσίων έργων σε συνδυασμό με την επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης είναι τα σημαντικότερα ζητήματα για να μπορέσουμε να φύγουμε μπροστά. Το τι πρέπει να γίνει εύκολα βρίσκεται, αυτό που απουσιάζει είναι η πολιτική βούληση για σύγκρουση με κατεστημένα συμφέροντα και τους μηχανισμούς τους. Είναι καιρός να γίνει αντιληπτό από όλους ότι αν συνεχίσουμε να πορευόμαστε στον ίδιο δρόμο πολύ σύντομα θα βρεθούμε μπροστά σε αξεπέραστα αδιέξοδα. Η νέα χρεοκοπία δεν θα διώξει μόνο και τους τελευταίους νέους από τη χώρα, αλλά θα απειλήσει και την ύπαρξή της. 

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου 2024 20:34